Gault&Millau stelt eerste Belgische Wijngids voor

Gault&Millau stelt eerste Belgische Wijngids voor

27 juni 2023 0 Door Deugenieten

De allereerste Gault&Millau Belgische Wijngids werd voorgesteld in het Steigenberger Icon Wiltcher’s Hotel te Brussel. De gids bundelt de beste wijnen van Belgische wijndomeinen en ambieert een referentie te worden binnen de Belgische wijnwereld.

“Belgische wijnen?” horen we je denken. Toch heeft de productie van Belgische kwaliteitswijnen de laatste jaren een hoge vlucht genomen. In een periode waarin restaurants zich sterk focussen op het gebruik van lokale producten hebben ze in hun wijnaanbod groeiende aandacht voor wijnen van eigen bodem. Wist je dat ons land in 2020 net geen 200 wijnmakers telde? Dat aantal steeg in 2022 zelfs naar 259 wijndomeinen die met een productie van 4 miljoen flessen instonden voor een verdubbeling van het volume in het excellente wijnjaar 2018.

Dit jaar leek voor Gault&Millau dan ook het ideale moment om een eerste gids gewijd aan de talrijke Belgische kwaliteitswijnen inhoud en vorm te geven. Enerzijds om het florissante werk van de Belgische wijnmakers waardevol in kaart te brengen en anderzijds om hun referenties door wijnliefhebbers en professionals makkelijker te laten ontdekken.

82 Belgische domeinen, 172 wijnen

Met de eerste editie van deze gids leidt Gault&Millau de lezer naar 82 kwaliteitsvolle domeinen en hun specifieke terroir waarbij onderweg 172 wijnen in detail aan bod komen. Daarvoor proefde een jury van meer dan 30 sommeliers en experten met nationale en internationale ervaring bijna 300 ingezonden wijnreferenties. De jury erkende uiteindelijk 42 wijnen als​ ‘coup de coeur’ waarvan 18 wijnen in vijf categorieën met een Belgian Wine Award 2023 vereerd werden.

De gids focust onder andere op de diverse druivenrassen die in België geteeld worden, zoomt in op terroir, klimaat en geschiedenis van Belgische wijn, en bespreekt de diverse gecontroleerde appellaties. Er wordt ook aandacht besteed aan de restaurants die meerdere Belgische wijnen aanbieden en het sterk groeiende oenotoerisme in de diverse regio’s.

Deze eerste Gault&Millau Belgische Wijngids kwam tot stand met de medewerking van wijnkenners Stefaan Soenen en Gido Van Imschoot en dankzij een aantal partners. Een van die partners is Oceania Cruises die, in samenwerking met touroperator voor luxecruises Footprints, de eerste Belgian Wine Awards voor witte wijn mocht uitreiken. Op het eerste gezicht lijken cruises misschien weinig raakvlakken met wijn te hebben, toch ziet Riet Goetschalckx, Sales Director van Oceania Cruises, een gelijkenis tussen beide: “Voor Belgische wijnen geldt een beetje hetzelfde als voor onze rederij: onbekend maakt onbemind. Terwijl de Belgische wijnen bij het grote publiek vaak nog onbekend zijn, hebben ze een ongekende kwaliteit. En dat geldt ook voor Oceania Cruises. De rederij is bij veel Belgen nog ongekend terwijl we toch The Finest Cuisine at Sea serveren.”

Zo werd chef-kok Alexis Quaretti, senior culinair directeur van Oceania Cruises, recent opgenomen in de prestigieuze echelons van de Maîtres Cuisiniers de France. Ook Eric Barale, de Vice President of Culinary van Oceania Cruises, is lid van de vereniging van Meesterkoks van Frankrijk. Oceania Cruises is hiermee de enige grote cruisemaatschappij met twee meesterkoks van Frankrijk.

In aanvulling op haar gastronomische ervaringen van topkwaliteit heeft de rederij onlangs een nieuwe wijncollectie met 80 nieuwe labels uit de beste wijngaarden ter wereld aan boord van haar schepen geïntroduceerd. Gevraagd of er ook Belgische wijnen in de collectie opgenomen zijn antwoordt Riet Goetschalckx dat dit voorlopig niet het geval is. “De collectie wijnen is samengesteld met selecties uit de nieuwe en oude wereld, feestwijnen, klassieke proeverijen en dessertcombinaties. De wereldwijde collectie bevat een aantal zeldzame wijnsoorten uit onder meer Californië, Italië, Frankrijk en Zuid-Amerika. Maar wat niet is, kan nog komen. Het culinaire team van Oceania Cruises werkt constant aan het verbeteren van ons culinaire aanbod en wie weet behoort een van de Belgische topwijnen uit de nieuwe wijngids binnenkort tot de collectie.”

De Gault&Millau Wijngids 2023 is rijkelijk geïllustreerd en bevat 228 pagina’s. De gids is te koop voor € 25,95.

Lees ook: Dinner with the Queen zet kruidige gerechten op het menu

Volg ons op sociale media of contacteer ons