Gault&Millau bekroont Chocolatiers van het Jaar en reikt Catering Awards uit

Gault&Millau bekroont Chocolatiers van het Jaar en reikt Catering Awards uit

12 september 2023 0 Door Deugenieten

Maandag was het dubbel feest in Maison de la Poste in Brussel, Gault&Millau maakte voor de achtste keer een selectie van de beste chocolatiers bekend en reikte voor de vijfde keer de Catering Awards uit aan collectiviteitskeukens.

Gault&Millau maakt voor de achtste keer een selectie van de beste chocolatiers bekend in haar jaarlijkse chocolatiergids. De bekende gidsuitgever bekroonde de ‘Chocolatier of the Year’ en dit zowel voor Vlaanderen, Brussel als Wallonië, en reikte de ‘Discovery of the Year’ award uit aan een nieuwe ontdekking.

De Gault&Millau Chocolatier gids brengt zoals elk jaar een niet-exhaustieve selectie van de beste chocolatiers op basis van diverse blinde degustaties. Het aanbod aan chocolatiers blijft inderdaad zowel qua kwantiteit als kwaliteit stijgen. Dat is een goed en beloftevol teken en tegelijkertijd heuglijk nieuws voor de sector, consument én gidsenmakers. Veel chocolatiers onderschrijven daarbij meer en meer hun waardering voor origine chocolade waarvan tal van eigenschappen bepaald worden door het terroir waar cacaobonen groeien en fermenteren. Precies die zeer diverse, lokaal gebonden kenmerken maken chocolade tot een prachtig, divers en onderscheidend product waarmee de chocolatier zich kan uitleven in dienst van zijn klanten.

Chocolatiers van het Jaar

De Gault&Millau inspecteurs ontdekten weer een aantal nieuwe adressen en daaruit werd de ‘Discovery of the Year’ awardwinnaar gekozen. Daarnaast bekroonde Gault&Millau traditiegetrouw drie chocolatiers met de titel ‘Chocolatier of the Year.’ Voor Vlaanderen werd Chocoladehuis Boon uit Hasselt uitgeroepen tot Chocolatier van het Jaar 2024.

Over het technisch meesterschap en de creativiteit van chocolatier Patrick Mertens en zijn echtgenote Inge Lijnen is al veel geschreven sinds ze samen in 2005 Chocoladehuis Boon op de kaart hebben gezet.

In het brede en rijkgeschakeerde repertoire vindt zowel de klassiek georiënteerde liefhebber zijn of haar gading. Terwijl zij die graag met nieuwe smaakassociaties verrast en verwend willen worden even goed aan hun trekken komen. Daarnaast geniet het huis zowel in binnen- als buitenland van een stevige reputatie op het vlak van op maat gemaakte chocoladeconcepten. Spraakmakende creaties die vaak etalages van de meest gerenommeerde handelszaken en luxeboetieks sieren. In dezelfde geest van uniek creatief werk én toegankelijk voor iedereen creëerde het duo een innemend minidoosje met acht vlaaipunten in vier smaken. Of hoe een chocolatier geïnspireerd out of the box durft denken door een lekker Limburgs icoon te transformeren tot een nieuwe en tegelijkertijd heel herkenbare guilty pleasure. Heerlijk hoe culinair erfgoed op die manier verrijkt wordt.

Voor Brussel werd Yasushi Sasaki en voor Wallonië werd Legast uit Braine-le-Comte verkozen tot Chocolatier van het Jaar 2024. Yasushi Sasaki is een van de beste referenties in de hoofdstad als het om verfijning gaat. Voor zijn coatings en ganaches vertrekt deze onvervalste smaaktovenaar van verschillende ‘origin’ chocolades. Thibaut Legast en zijn echtgenote Patricia Forero produceren al meerdere jaren ‘bean-to-bar’ chocolade. Met cacaobonen die zijn echtgenote na een zeer strenge selectie in Zuid-Amerika aankoopt, creëert Thibaut uitzonderlijke chocoladetabletten en pralines die reeds talloze internationale prijzen hebben gewonnen.

Discovery of the Year

Van kleins af heeft Louise Gérard van Belle et Chocolat een echte passie voor chocolade. Na haar studies industrieel design liep ze stage bij Benoît Nihant waar ze het ‘bean-to-bar’ principe ontdekte en de vele uitdagingen die daarmee gepaard gaan op het vlak van duurzaamheid en ethiek. De pandemie en het economisch herstel dat daarop volgde, stelden haar in staat om haar project verder uit te bouwen. Sedert oktober 2022 verkoopt ze – via internet en enkele partners – fantastische chocoladetabletten en originele pralines die geproduceerd worden in L’Atelier de Bossimé. Belle et Chocolat opent de komende weken een verkooppunt in het centrum van Namen.

De Gault&Millau Chocolatier 2024 gids

Er werd dit jaar een selectie gemaakt van maar liefst 128 chocolatiers in België en het Groothertogdom Luxemburg. Deze chocolatiers zijn samen goed voor meer dan 183 winkeladressen. Zoals steeds gebeurde de selectie op basis van verschillende anonieme en objectieve degustaties. Het team van Gault&Millau ging daarbij op dezelfde manier te werk als bij de restaurantgids: volledig zelfstandig, zonder commerciële of andere belangen. De degustaties gebeurden op basis van de visuele en smaakeigenschappen van elk geproefd item. De gids voor Chocolatiers 2024 telt 92 pagina’s om van te smullen en kost 14,95 euro via shop.gaultmillau.be. De volledige selectie staat online op gaultmillau.be en op chocolatierpatissier.be.

Catering Awards 2023

Tijdens een tweede ceremonie reikte het team van Gault&Millau voor de vijfde keer de Catering Awards uit aan collectiviteitskeukens die zich op het vlak van catering rond diverse thema’s hebben onderscheiden. Ook eventcateraars werden in die warme hommage betrokken.

“Passende aandacht schenken aan de dynamische en sterk evoluerende wereld van catering, ligt al een kleine 10 jaar aan de basis van de Gault&Millau Catering Awards,” aldus CEO Marc Declerck. Deze worden (met een onderbreking van twee jaar wegens de pandemie) dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. Het belang van de sector is niet te onderschatten. “Nergens anders worden in ons land dagelijks zoveel maaltijden geserveerd als precies in bedrijven, ziekenhuizen, scholen en instellingen waar cateringchefs en hun medewerkers actief zijn.”

“Mensen die in het cateringlandschap extra aandacht hebben voor gastvrijheid verdienen onze aandacht,” benadrukt Marc Declerck. “Net als zij die op een duurzame manier aan het toekomstwelzijn van de volgende generaties denken. Aan chefs en diëtisten die focussen op gezonde, evenwichtige en smakelijke bereidingen, aan vernieuwers en wegbereiders voor nieuwe originele ideeën en aan zij die niet alleen met lekker eten maar ook met een efficiënt afvalbeleid het verschil maken.”

Daarnaast hebben de gidsenmakers van Gault&Millau via hun Cateringteam de kijk op de cateringwereld verruimd naar de evenementen sector. Voor de tweede keer reiken ze in vier categorieën Event Catering Awards uit. “Zo richten we de focus op eventcateraars die zich bijzonder hebben onderscheiden met een innoverende aanpak of op het vlak van een gezond en duurzaam voedingsbeleid het verschil maken,” verduidelijkt Marc Declerck. Een speciale Gault&Millau Event Catering Award is voorzien voor een evenement dat zich als een uitzonderlijke culinaire belevenis onderscheidde. En tot slot is er een erkenning voor eventcateringchefs die zich via een specifieke wedstrijd professioneel het beste van zichzelf hebben getoond.

In de marge van dit alles kondigde Gault&Millau een nieuwe award aan die tijdens de volgende editie zal uitgereikt worden aan een bedrijf of instelling die excelleert in een beleid rond Human Resources/medewerkerswelzijn. “Een zeer strategische award in tijden waar gekwalificeerd personeel vinden en houden geen evidentie meer is en waar, zo merken we, in deze sector veel energie wordt gestoken,” besluit de topman van Gault&Millau.

Catering Awards Magazine 2023

Ter ere van de Gault&Millau Catering Awards 2023 geeft de gidsuitgever een digitaal magazine uit. Dit magazine bevat naast reportages over de winnaars ook best practices uit de sector, interviews met sectorprofessionals en een dossier rond Human Resources. Het magazine wordt digitaal verspreid naar de sector van collectiviteitskeukens en de eventcatering en is te raadplegen via deze link.

Lees ook: Gault&Millau stelt eerste Belgische Wijngids voor

Volg ons op sociale media of contacteer ons