Zouterover, de culinaire hotspot waar het vuur hoog oplaait en de kolen altijd gloeien

Zouterover, de culinaire hotspot waar het vuur hoog oplaait en de kolen altijd gloeien

16 juni 2023 0 Door Deugenieten

Nick en Kevin, de winnaars van het eerste seizoen van het tv-programma Grillmasters, brengen met Puur BBQ hun tweede boek uit over koken op open vuur. Dat hun vlammende liefde nog lang niet is gedoofd, bewijzen ze, naast het boek, ook tijdens workshops in hun eigen experience center Zouterover.

Niets is zo heerlijk als samen rond een smeulende barbecue zitten en genieten van een bord vol lekker eten. Nick Van Hoof en Kevin Kegeleers van Zouterover doen niets liever dan mensen samenbrengen met hun heerlijk toegankelijke gerechten, klaargemaakt met respect voor het product. In hun kookboek Puur BBQ bundelen ze heel wat van hun smaakvolle creaties. Hun recepten zijn een houvast, nooit een exacte wetenschap: je maakt ze op gevoel en naar eigen smaak. Wil je alleen wat zout of ben je liefhebber van toch wat meer kruiding? Alles kan en aan ideeën geen gebrek. Omdat tenslotte niet iedereen een Grillmaster kan zijn, bevat het boek enkele BBQ essentials. Met die kennis ben je helemaal klaar om Nick en Kevins gerechten met vlees, vis, groenten, fruit en zelfs drankjes te bereiden aan de hand van een open vuur.

Omdat we bij het doorbladeren van Puur BBQ en het zien van al dat lekkers spontaan honger krijgen, trokken we onlangs naar Hoogstraten. In het hart van Wortel-Kolonie hebben de vuurchefs hun intrek genomen in een vleugel van de oude landlopersboerderij. In de voormalige stallen van de hoeve hebben Nick en Kevin hun Zouterover Experience Center ingericht. Waar ooit de dieren stonden vind je nu een gezellig ingerichte kookruimte uitgerust met enkele steenovens en een open vuurplaats. Buiten is er mogelijkheid tot kampvuurkoken, bakken op de stalen plancha, grillen,… Het kan allemaal in de natuurrijke omgeving van de authentieke hoeve van de landloperskolonie.

From farm to plate

Maar we zijn niet naar Zouterover gekomen om enkel onze benen onder tafel te schuiven. Naast een portie lekker eten willen we vooral ook onze BBQ-kunsten bijschaven tijdens een workshop open vuur. Nick en Kevin zorgen als gastheren van de Open Fire Classes voor de nodige begeleiding bij het maken van de gerechten. Dankzij hun spontane en open houding heerst er een erg aangename sfeer. En dat merk je al van bij de aankomst. We worden met open armen én een heerlijk drankje ontvangen. De aanwezigen worden over een enkele werkstations verdeeld waardoor er groepjes ontstaan van zes à zeven personen. We maken meteen kennis met ons kookgezelschap en voor we het goed en wel beseffen staan we al groenten snijdend elkaar onze levensverhalen te vertellen.

Tijdens de avondvullende workshop worden een zevental gerechten klaargemaakt. Hierbij gebruiken Nick en Kevin seizoensgebonden, lokaal geteelde ingrediënten. Op onze tafel liggen onder meer ajuin, courgette, zoete aardappel en verschillende soorten kruiden met daarnaast een stevig stuk mals vlees, verse sardientjes en zeebaars. Het is meteen duidelijk: vanavond passeren zowel vlees, vis, schaaldieren als groenten en fruit ons professioneel koksmes en het open vuur.

Beginnen doen we met flammenkuchen en met geroosterde Camembert. Na een woordje uitleg kunnen we onder het toeziend oog van het BBQ-duo zelf onze bereidingen in de steenoven schuiven. Tussen de gerechten door weten Nick en Kevin ons te vertellen dat elke workshop creatief en verschillend is. Net zoals het echte Grillmasters betaamt. De Open Fire Classes zijn dan ook vooral bedoeld om te laten zien hoe gemakkelijk lekker eten maken kan zijn. Je hoeft dus niet per se dure toestellen aan te schaffen, het zit hem in je eigen creativiteit. Zo kan je brood bakken op de BBQ, zalm roken recht in de kolen en zelfs forel op de assen garen.

Zouterover is geen standaardrestaurant waar je even binnenstapt voor een gerecht van de kaart, maar een belevingsrestaurant en evenementenlocatie waar je geniet van pure gerechten – van een hapje tot uitgebreid diner – in een intieme, warme setting, eventueel aangevuld met een toffe workshop.

Omdat Nick en Kevin erg begaan zijn met het milieu en ze de afvalberg willen verminderen, gaan ze voor zero waste. En daar willen ze ver in gaan. Zo worden de assen van de vuren soms als bloemvervanger gebruikt in zoutkorsten en worden loof of schillen van producten verwerkt in zout. Hierdoor krijgt het zout een aparte smaak en dat zorgt dan weer voor andere smaken in de gerechten. Het verklaart meteen ook de oorsprong van de naam Zouterover. 

Ook tijdens het bakken op de plancha of het kampvuurkoken staan ze ons met raad en daad bij. Het is dan ook het ideale moment voor BBQ-amateurs om gerichte vragen te stellen en nog wat handige tips en tricks van het Grillmasters-duo te weten te komen. Met plezier, de nodige passie en humor tussendoor delen ze hun opgedane kennis over grillen en barbecueën.

Zanderover

Terwijl de avond valt en ons voedsel zachtjes gaart boven het smeulende vuur vertellen Nick en Kevin over hun passie voor het open vuur en dromen ze luidop van een nieuwe uitdaging: Zanderover. Hierin willen ze het aanplanten van een voedselbos combineren met de passie uit hun vorige jobs, Nick als opvoeder en Kevin als onderwijzer. Bij Zanderover willen ze jongeren opvangen die even de weg kwijt zijn. Tijdens deze time-outperiode worden de jongeren betrokken bij het planten, onderhouden en oogsten van het voedselbos. Zo krijgen ze de tijd en kans los te komen van hun dagelijkse omgeving.

De open vuur workshop in het Experience Center Zouterover is meer dan een avondje les in BBQ-en en grillen. Het is een unieke beleving waarbij de sfeer, het eten, het gezelschap en niet in het minst de gastheren-vuurchefs voor een speciale avond zorgen. Nick en Kevin organiseren bij Zouterover sporadisch ook een Open Chef’s Table. Hierbij kan je wel gewoon aan tafel aanschuiven om samen met andere foodies je passie voor lekker eten en gezellig samen genieten te delen.

Wil je zelf de intieme, warme setting van Zouterover ervaren tijdens een workshop of Chef’s Table? Hou dan zeker de website van Zouterover in de gaten, want plaatsen vullen snel op. Wil je thuis zelf aan de slag met de open vuurtips van Nick en Kevin, dan vind je in Puur BBQ alvast heel wat inspiratie en tips. Meer over het belevingsrestaurant Zouterover Experience Center vind je op zouterover.be.

Lees ook: Herbronnen in Aspria Royal La Rasante

Volg ons op sociale media of contacteer ons