Zomerse literatuur op de boekenplank van Deugenieten

Zomerse literatuur op de boekenplank van Deugenieten

12 juli 2023 0 Door Deugenieten

Zon, een verfrissend drankje en een goed boek zijn de perfecte ingrediënten voor een zomer vol leesplezier. Met boeken van Nora Roberts, straffe verhalen over de Ronde van Frankrijk, en Gaston & Leo verwennen we je met zomerse literatuur op de boekenplank van Deugenieten.

Onder de warme zomerzon

Onder de warme zomerzon bevat twee zomerse verhalen van de onovertroffen Nora Roberts. Dubbel leesplezier dus voor een warme romantische zomer.

In het eerste verhaal, Goud onder de golven, stuit Kate Hardesty na de dood van haar vader tussen diens papieren op iets dat haar een totaal ander inzicht geeft in de man die zij als zo’n nuchter en gereserveerd mens heeft gekend. Zeekaarten waarop een gezonken fregat staat aangegeven, een schat die ruim twee eeuwen op de bodem van de zee op zijn ontdekker heeft gewacht. Zou dit haar vaders levenswerk zijn? Of niet meer dan een geheime romantische droom? Kate ziet het als haar plicht zijn werk te voltooien, zelfs al moet ze daarvoor een beroep doen op diepzeeduiker Ky Silver, en daarmee een periode van haar leven oprakelen die ze liever voorgoed achter zich had gelaten.

In Schim in het donker wordt Deborah O’Roarke wanneer ze na een lange werkdag naar haar auto loopt, plotseling vastgegrepen door een man die duidelijk onder invloed is. Het volgende moment duikt er een onverwachte redder op, geheel in het zwart en met een masker voor zijn ogen. Wie is deze mysterieuze onbekende?

Onder de warme zomerzon van Nora Roberts ligt nu in de boekhandel en kan je hier online bestellen.

Straffe Touren

Leef jij ook elk jaar drie weken mee met de wielrenners tijdens de Tour de France? Dankzij Straffe Touren van wielerauteur Geert De Vriese blijf je nog even langer in de sfeer van deze legendarische wielerwedstrijd. In zijn meeslepende stijl vertelt De Vriese het verhaal van meer dan een eeuw Belgische triomfen in de Ronde van Frankrijk.

Met onder meer Wout en Remco heeft het Belgisch wielrennen eindelijk weer een glorieus heden bovenop een glorierijk verleden wat betreft de ronde van Frankrijk. Van Wout van Aert op de Mont Ventoux tot Eddy Merckx op de Col du Tourmalet, van de eerste Leeuw van Vlaanderen in Roubaix tot Tom Boonen op de Champs-Élysées, machtige solo’s van Thomas De Gendt en Fons De Wolf, supersprints van Eddy Planckaert en Freddy Maertens, unieke exploten van Philippe Gilbert en Roger De Vlaeminck… Ze komen allemaal aan bod en laten je terug genieten van die vermaarde Belgische topmomenten.

Straffe Touren kan je nu vinden in de boekhandel en via deze link online bestellen.

De Vergetene

Steven Braekeveldt verweeft in zijn debuut De Vergetene het magische met het realistische.

Een man leidt tussen 1901 en 1947 een waanzinnig leven. Van West-Vlaanderen via Canada naar de Verenigde Staten, Spanje en Rusland. De Vergetene is het fascinerende levensverhaal van een man die vergeten is door de geschiedenis, maar niet door zijn kleinzoon. Een met vaart geschreven vertelling die je achterlaat met één niet te beantwoorden vraag: hoe kan iemand zoveel levens hebben gehad?

“Mijn grootvader was een slecht mens. Zelfs in de omhelzing van de dood genoot hij van de pijn en de geur van zwavel uit de verminking die zijn voorhoofd deed splijten. Daar lag hij, seconden verwijderd van de krochten van de diepe donkerte die hem voor eeuwig zou opslokken. En toch had hij nog de wil – maar niet de kracht – om uit te halen naar ‘die zwarte kraaien’, zoals hij de priesters placht te noemen, en de klus af te maken met een stomp in de maag die oude, duistere herinneringen opriep aan de dagen dat hij een hooggeplaatste SS-officier was.”

De Vergetene van Steven Braekeveldt is een wervelend verhaal over zijn grootvader, John Steinbeck en Robert Kappa dat je meeneemt over de hele wereld. Je vindt De Vergetene in de boekhandel en is hier online te bestellen.

De Slapende Kinderen

De Slapende Kinderen is de aangrijpende geschiedenis van een slagersfamilie op het Franse platteland die begin jaren tachtig op brute wijze geconfronteerd wordt met de komst van een nieuwe ziekte: aids. Zoon Désiré, de uitverkorene die mag studeren in Nice en voor zijn plezier Amsterdam bezoekt, valt tot de schande en wanhoop van zijn familie ten prooi aan heroïne, en raakt besmet.

In hoofdstukken die afwisselend het relaas van Désiré en de wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van aids uiteenzetten, word je meegezogen in een dubbelverhaal over een meedogenloze epidemie die een eenvoudige familie treft, en de medische wereld die een race tegen de klok voert.

Auteur Anthony Passeron werd in 1983 in Nice geboren en is docent literatuur en geschiedenis in het middelbaar onderwijs. De Slapende Kinderen is zijn eerste roman en is gebaseerd op zijn eigen familiegeschiedenis. Passeron weet een sober en treffend boek te schrijven over onmacht, trots en onverteerbaar verdriet. Het is een meeslepend boek dat aangrijpt, soms woede losmaakt en hier en daar een traantje doet wegpinken.

De Slapende Kinderen is verkrijgbaar in de boekhandel en kan je hier online bestellen.

Gaston & Leo – met lach en traan

Van 1972 tot en met 1993 vormden Gaston Berghmans en Leo Martin het populaire komische duo Gaston & Leo. Tijdens de hoogdagen van hun succes spelen ze in blijspelen, schitteren ze op tv of op het witte doek en doorkruisen ze met hun theatershows het hele land. Met Gaston als de ‘clown’ en Leo als trouwe ‘aangever’ breken ze alle records. Maar hoe overweldigend hun succes ook lijkt, de medaille heeft een keerzijde. Hun volkse tongval en laagdrempelige humor zijn een doorn in het oog van de ‘betere’ pers. En terwijl de lach op het podium zegeviert, werpen slepende ziektes achter de schermen een schaduw over hun geluk.

Exact 30 jaar na het overlijden van Leo Martin brengt Kobe Van Herwegen, zelf acteur goochelaar en auteur met een grote passie voor onze circus- en theatergeschiedenis, dit boek uit. Hij groeide op met het komische duo als zijn grote voorbeeld en brengt met Gaston & Leo voor het eerst hun leven en carrière in kaart.

Gaston & Leo – met lach en traan is te vinden in de boekhandel en makkelijk online te bestellen via deze link.

Vuurvader

Vuurvader is de eerste historische roman in Vlaanderen die speelt tijdens de beginfase van de kolonisatie in Congo. Het boek is een herwerkte en uitgebreide versie van het in 2015 verschenen Zoon in Congo. Het biedt opmerkelijke inzichten van auteur en historica Leen van den Berg over een nog altijd duister stuk Belgische geschiedenis.

Het koloniale verleden van België blijft complex en actueel. Nadat koning Filip eerder zijn spijt betuigde over de gruweldaden in Congo-Vrijstaat, is Vuurvader actueler dan ooit. Leen van den Berg brengt een verhaal over vaderschap, vriendschap en bedrog tegen de achtergrond van Congo aan het eind van de negentiende eeuw, toen de verrijkende rubberexport op gang kwam die vele levens kostte en een heel volk ontwrichtte.

Leen van den Berg groeide op in een huis vol boeken in de Brusselse rand. Ze is historica en psychoanalytica van opleiding en werkt al vele jaren als schrijfdocente en schrijfcoach in Vlaanderen, Nederland, Zuid-Afrika en Suriname. Ze publiceerde eerder jeugd- en prentenboeken en twee historische romans. Haar werk is meermaals vertaald.

Vuurvader is verkrijgbaar in de boekhandel en je kan het boek snel in huis halen door het hier online te bestellen.

Lees ook: Raadsels, puzzels en codekrakers op de boekenplank van Deugenieten

Volg ons op sociale media of contacteer ons