Zelfontplooiing op de boekenplank van Deugenieten

Zelfontplooiing op de boekenplank van Deugenieten

14 september 2023 0 Door Deugenieten

Is het nu bij het begin van het schooljaar, het begin van een nieuw jaar of bij een verjaardag, een mens neemt zich maar al te vaak voor om het anders te doen: minder stressen, dingen aanpakken en niet steeds uitstellen, beter connecteren met onszelf,… Tussen de vele nieuwe boekuitgaven vonden we deze fijne exemplaren die zaken helder uitleggen en aan de hand van tips en oefeningen ons het leven makkelijker maken.

De edele kunst van het uitstellen

De edele kunst van het uitstellen is geen boek voor onvermoeibare multitaskers die elke klus ruim voor de deadline afronden. Strebers! De meerderheid van ons bestaat uit hardnekkige uitstellers die het op het laatste moment laten aankomen. Voor hen – en ons – komt dit boek als geroepen.

Het klinkt misschien contra-intuïtief, maar je kan juist veel bereiken door dingen uit te stellen. Je krijgt soms de beste ingevingen onder tijdsdruk en sommige problemen lossen zich vanzelf op als je ze op hun beloop laat. Er is bovendien een groot verschil tussen gestructureerde uitstellers die wel degelijk allerlei dingen gedaan krijgen (alleen niet altijd de dingen die ze gepland hadden te doen) en ‘gewoon’ luie mensen die niet eens komen tot het stellen van doelen.

Tijdens een ernstige aanval van uitstelgedrag schreef John Perry als afleiding het essay ‘Uitstellen en toch iets gedaan krijgen’. Het ging viraal en hij won er de Ig Nobelprijs voor de Literatuur mee die wordt toegekend aan werken waar men eerst om moet lachen, maar die ook aan het denken zetten. Vervolgens werkte Perry zijn essay uit tot dit inmiddels in 24 landen verschenen boek.

In dit filosofisch zelfhulpboek voor de onverbeterlijke uitsteller leert hij ons op humoristische wijze de fijne kneepjes van ‘gestructureerd uitstellen’ en doet hij ons inzien dat uitstellen niet iets slechts hoeft te zijn!

Je kan de edele kunst van het uitstellen hier bestellen.

Kalmte

Toen succesvol productiviteitsexpert Chris Bailey last kreeg van paniekaanvallen en in een burn-out belandde, realiseerde hij zich dat er iets moest veranderen. Hoe kon hij anderen advies geven over beter, aandachtiger en efficiënter werken als hij zelf niet eens doorhad wanneer hij over zijn grenzen ging?

Bailey wendde zich tot de wetenschap en ontdekte de kern van het probleem: de mens is zijn vermogen voor kalmte kwijtgeraakt. Waar we van oudsher momenten van stress afwisselden met kalme momenten, zijn we onszelf tegenwoordig voortdurend aan het overprikkelen. Zelfs als we denken te ontspannen met Netflix of sociale media maakt de dopamine die daarbij vrijkomt in ons brein ons alleen maar actiever en gejaagder.

Bewust op zoek gaan naar kalmte helpt de stress en spanning te verminderen en maakt dat we ons meer gefocust, productiever en tevredener over ons eigen leven voelen. Kalmte is een toolkit vol toegankelijke, wetenschappelijk onderzochte strategieën voor een minder gejaagd en gespannen leven. In een wereld vol stress en spanning is het bereiken van kalmte de ultieme lifehack. Kalmte kan je dus echt wel redden!

Kalmte – Bewust ontspannen in een wereld vol prikkels kan je hier online bestellen.

Well-connected

Tabe Ydo presenteert in Well-connected een plan om het beste van jezelf te delen met de buitenwereld. Met een diepere verbinding met jezelf, andere mensen en de wereld als resultaat.

Alles is verbonden. Hoe je je voelt, wordt bepaald door de verbinding met jezelf, met anderen en met de wereld. Menselijke verbondenheid en een positief sociaal klimaat hebben grote invloed op je welzijn. En dat wordt verhoogd door actief bij te dragen aan de gevoelens en behoeften van anderen in plaats van af te wachten. In Well-connected helpt de bestsellerauteur van One Day Methode je om de beste eigenschappen van jezelf te delen met de buitenwereld, om zo meer verbonden te raken met jezelf en anderen. Zo draag je bij aan een betere versie van jezelf en aan een mooiere wereld.

Zin om het beste van jezelf met de wereld te delen? Je kan Well-connected hier bestellen.

Adem in adem uit

Voel je gelukkiger, verbeter je gezondheid en krijg meer focus door ademwerk

Goed ademen is een krachtige en altijd toegankelijke manier om stress en pijn te verminderen en je emoties onder controle te houden. Met de oefeningen uit het boek Adem in adem uit leer je bewuster te ademen.

Het leven van Stuart Sandeman veranderde drastisch toen hij een workshop ‘bewust ademhalen’ volgde en ontdekte wat op de juiste manier ademen hem kon geven. Nu leert hij ons hoe we door middel van simpele, toegankelijke oefeningen en technieken op de juiste manier kunnen ademen. Zijn methodes, die gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek, helpen je om dieper en langer te slapen, minder stress en pijn te ervaren, een betere focus te ontwikkelen en je prestaties een boost te geven. Je kunt je immuunsysteem beïnvloeden en je hersenactiviteit ‘hacken’ door het ritme, de snelheid en de diepte van je ademhaling te veranderen. Je leert over je persoonlijke ademhalingspatronen en de impact die ze hebben op de manier waarop je denkt, handelt en werkt, en op hoe je je voelt.

Adem in adem uit kan je hier online bestellen.

Hoogsensitieve personen

Vele grote kunstenaars en denkers die de wereld heeft voortgebracht waren hoogsensitief. Trouwens een op de vijf mensen wordt geboren met een verhoogde gevoeligheid. Hoogsensitieve personen zijn vaak uiterst consciëntieus en intuïtief wat bovendien erg positieve kenmerken zijn. Maar de eigenschap heeft ook lastige kanten: hoogsensitiviteit wordt gelinkt met de neiging om snel overweldigd te raken door gezelschap, het werk of een drukke omgeving waardoor ze, als reactie, in hun schulp kruipen. Ook hebben hoogsensitieve personen vaak last van onzekerheid en van sociale belemmeringen.

Elaine Aron, psychotherapeut en zelf een hoogsensitief persoon, combineerde wetenschappelijk onderzoek met haar ervaringen als therapeut en schreef een toegankelijk en bruikbaar boek voor hoogsensitieve personen én voor de mensen in hun omgeving.

Dit boek zal ongetwijfeld voor velen een eyeopener zijn. Het bevat heldere tips en adviezen voor het omgaan met hoogsensitiviteit, hoe van je onzekerheid af kunt komen en hoe je een nieuwe sociale balans kunt vinden. Kortom, Hoogsensitieve personen vertelt je hoe je best overeind blijft als de wereld je overweldigt.

Je kan Hoogsensitieve personen makkelijk hier online bestellen.

De opportunist

De titel van het boek doet misschien vermoeden dat het gaat over je egocentrische baas maar niets is minder waar. De opportunist is een roman over hebzucht, macht en ’s werelds meest doortrapte familie.

Dat haar steenrijke vader zich heeft verloofd met zijn bijna veertig jaar jongere verpleegkundige doet Alana Shropshire niet zoveel. Jaren geleden heeft ze alle banden met haar familie verbroken, en als alleenstaande moeder heeft ze wel andere dingen aan haar hoofd. Tot haar twee broers, beiden werkzaam in het familiebedrijf, Alana plotseling bellen met het dringende verzoek hun vader te helpen ‘beschermen’. Of eigenlijk om het familiefortuin te beschermen, vermoedt Alana. Ze laat zich overhalen en vliegt naar het resort waar haar vader verblijft. Daar raakt ze verstrikt in een web van leugens en geheimen. En dan verdwijnt tot overmaat van ramp een van de familieleden spoorloos.

De opportunist is een spannende pageturner die bol staat van intrige en mysterie. Dat maakt het verhaal heerlijk duister en meeslepend, zodat je het boek in een keer wil uitlezen.

Je kan de opportunist in de boekhandel vinden en hier makkelijk online bestellen.

Lees ook: Zomerse inspiratie op de boekenplank van Deugenieten

Volg ons op sociale media of contacteer ons