‘Week van de Korte Keten’ zet verse producten van bij de lokale boer in de kijker

‘Week van de Korte Keten’ zet verse producten van bij de lokale boer in de kijker

14 mei 2021 5 Door Deugenieten

Hou je van lekker eten en wil je graag weten waar je ingrediënten vandaan komen? Breng dan zeker een bezoek aan je lokale landbouwer tijdens ‘De Week van de Korte Keten’. Wil je meteen heerlijk aan de slag met je verse groenten en fruit? Laat je inspireren door de verhalen en recepten van trotse boeren in ‘Bij de boer’.

Van 15 tot en met 23 mei wordt voor de vierde keer de ‘Week van de Korte Keten‘ georganiseerd. Dit is een samenwerking tussen de vijf Vlaamse provincies, de Vlaamse overheid, VLAM en het Steunpunt Korte Keten met als doel de korte keten in Vlaanderen onder de aandacht te brengen. Korte keten slaat op de lokaal geteelde groenten en fruit die rechtstreeks aan de consument worden aangeboden. Van op het veld rechtstreeks naar je bord als het ware. Lekker lokaal dus.

Dat lokale groenten en fruit steeds meer belangstelling genieten, daar zit de coronacrisis voor een groot stuk tussen. Doordat we met z’n allen het afgelopen jaar noodgedwongen thuis bleven, gingen we meer op ontdekking in onze eigen streek. En wat bleek? Daar viel nog heel wat moois én lekkers te beleven. De Vlaming ontdekte niet enkel de mooie natuur in zijn omgeving, hij leerde er ook de lokale producenten kennen.

Rechtstreeks bij de boer kopen staat voor verse, kwaliteitsvolle producten die een korte weg hebben afgelegd en waarmee je de lokale economie ondersteunt. Het is bovendien de ideale manier om de lokale landbouw beter te leren kennen én waarderen.

Goesting in lokale voeding

Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits en VLAM gaven het startschot van de feestweek op het familiebedrijf Van Haesendonck in Weerde. Naast de eigen aardbeien en grondwitloof biedt de familie een brede waaier van lokale producten aan in hun hoevewinkel.

Vlaams minister Hilde Crevits: “De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat mensen opnieuw meer belangstelling tonen voor alles wat bij ons gebeurt. We bleven met zijn allen meer thuis, wandelden en fietsten langs Vlaamse wegen en (her)ontdekten onze lokale handelaars. De goesting in lokale voeding is groter dan ooit.”

Verhalen en recepten van trotse boeren

Lekkers van eigen bodem: Dat is wat wij graag eten, en wat boeren en tuinders graag kweken. Wanneer je langsgaat bij de lokale teler, zal je merken dat die best trots is op zijn product. Geheel terecht, als je weet dat er heel wat werk komt kijken bij het telen ervan. In het boek ‘Bij de boer‘ vertellen elf boeren gepassioneerd over hun stiel, hun motivatie en hun liefde voor de producten die ze telen. Je komt er te weten waarom de keuze viel op witloof en niet op koeien, of wat ze nog altijd zo lekker vinden aan tomaat. Ze praten over hun passie voor het product, maar ook over het dagelijkse leven op de boerderij, de balans tussen werk en gezin en de trots om boer te zijn komen. Kortom, wat het voor hen betekent om vandaag boer of tuinder te zijn.

Maar ‘Bij de boer’ is meer dan dat: Het boek serveert ook familierecepten die iedereen toelaten het lekkers van eigen bodem perfect zelf klaar te maken. Want eenmaal je die heerlijk verse groenten en fruit in huis hebt gehaald, wil je er zo snel als mogelijk mee aan de slag. Zo kom je via een van de familierecepten te weten hoe je een heerlijke witloofsoep maakt of een zomerse steak tartaar. Of wat dacht je van een overheerlijke broodpudding? Of toch maar lekker languit genieten van een verfrissende gin-tonic met aardbei?

‘Bij de boer’ is een boek met boeiende verhalen en lekkere familierecepten. En je wordt er als lezer bovendien getrakteerd op heel wat interessante weetjes. ‘Bij de boer’ is dan ook een boek om in te bijten! Het boek is te koop via de webshop van #Boerentrots.

Aan de slag!

Wil je zelf aan de slag met de lekkere recepten van ‘Bij de boer’? Ontdek dan snel wat voor lekkers je lokale producenten allemaal te bieden hebben. Korte keten staat immers voor vele vormen van rechtstreekse verkoop. Zo zijn er hoevewinkels, boerenmarkten, automaten op de hoeve, Buurderijen (Boeren & Buren), zelfpluktuinen en Voedselteams. Ze hebben elk hun eigen specifieke DNA maar delen dezelfde zorg en inzet voor hun producten en een warme belangstelling voor hun afnemers.

De website rechtvanbijdeboer.be is het centraal informatiepunt over korte keten voor consumenten. Je vindt er toelichting over de verschillende vormen van korte keten en je kan er meteen ook een verkooppunt in je buurt vinden.

Op de website weekvandekorteketen.be vind je welke activiteiten te beleven vallen van 15 tot en met 23 mei. Er zijn o.a. boerenmarkten, fiets- en wandeltochten langs boerderijen, online workshops, afhaalmenu’s met lokale producten, opendeurdagen, drive-ins en picknicks.

Kortom: Laat het een warme oproep aan je zijn om lokaal voedsel rechtstreeks van bij de boer te gaan ontdekken!

GIVEAWAY – Dankzij #Boerentrots mogen we 3 exemplaren van ‘Bij de boer’ weggeven.

Deze giveaway is helaas afgelopen. Volg Deugenieten op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe acties.

Lees ook: Dim’s, de smaakvolle dimsum van eigen bodem

Volg ons op sociale media of contacteer ons