Vlaanderen op de boekenplank van Deugenieten

Vlaanderen op de boekenplank van Deugenieten

16 februari 2023 0 Door Deugenieten

Ben jij ook zo’n boekenfan? Elke maand komen er wel een aantal nieuwe exemplaren bij op de boekenplank van Deugenieten. Deze keer zoomen we in op Vlaanderen, met zijn rijke geschiedenis en – vaak nog verborgen – prachtige plekjes. De rijke geschiedenis van Vlaanderen, van de prehistorie tot nu, wordt verteld in 2 graphic novels. Meer weetjes over Vlaanderen vind je in Mijn geschiedenis weetjesboek. En ook Suske en Wiske gaan terug in de tijd met de Antwerpse boekdrukker Plantijn. Daarnaast heeft het Vlaanderen van vandaag heel wat moois en unieks te bieden. Naast de 50 mooiste dorpen ontdekken we ook enkele bijzondere plekjes die minder bekend maar des te boeiender zijn.

Het verhaal van Vlaanderen

Dat heel wat Vlamingen geïnteresseerd zijn in hun geschiedenis en afkomst bewijst het succes van de televisiereeks Het verhaal van Vlaanderen. Naar aanleiding van deze reeks geeft Standaard Uitgeverij een graphic novel in 2 delen uit. Deze nemen je in stripvorm mee op sleeptouw doorheen de geschiedenis van Vlaanderen.

Aan de hand van grootse gebeurtenissen en opvallende anekdotes loodsen de strips je doorheen de geschiedenis van het grondgebied dat we vandaag Vlaanderen noemen. Het eerste boek van Het verhaal van Vlaanderen behandelt de periode van de prehistorie tot de Bourgondiërs. Zo kruip je onder meer in de huid van de neanderthalers, graaf je in het verleden van het Graafschap Vlaanderen en draaf je mee in het Gulden spoor van de ridders.

In het tweede deel volg je hoe ons geuzenvolkje door de jaren heen het juk van de bezetter afwerpt om te komen tot een moderne, onafhankelijke samenleving. Het tweede boek behandelt de periode van de Habsburgse tijd tot nu. Beide graphic novels zijn zowel spannend als leerrijk voor kleine en grote Vlamingen.

Het verhaal van Vlaanderen is te koop in de boekhandel en je kan het hier online bestellen.

Suske en Wiske – De geplaagde Plantijn

De avontuurlijke verhalen van Suske en Wiske spelen zich vaak af in de rijke Vlaamse geschiedenis. Ook in hun nieuwste album De geplaagde Plantijn is dat zo.

Als tante Sidonia een oude stadskaart van Antwerpen koopt voor de verjaardag van Lambik gaan de poppen meteen aan het dansen. Er staat een kruisje op de kaart en dat is volgens Lambik natuurlijk de vindplaats van een schat. Omdat het aangekruiste huisje in het heden al lang blijkt afgebroken te zijn, besluiten onze vrienden de schat te gaan zoeken in het verleden. Daar vinden ze in de woning echter een Spaanse edelman. Lambik wil de schat met niemand delen en besluit in te breken in het huis om er op zoek te gaan naar zijn schat.

Ondertussen bezoeken Suske en Wiske drukker Plantijn. Omdat deze de stadskaart te koop aanbiedt in zijn winkel hopen ze dat hij iets meer kan vertellen over het kruisje. Plantijn beweert nergens van te weten, maar gaat zelf op onderzoek uit. De schat is niet wat ze lijkt en als puntje bij paaltje komt, moeten Suske en Wiske ingrijpen met gevaar voor eigen leven.

De geplaagde Plantijn van Suske en Wiske is te verkrijgen in de boekhandel en hier online te bestellen.

Mijn geschiedenis weetjesboek

Heb jij je weleens afgevraagd wat er 100, 200, of zelfs 1000 jaar geleden in jouw achtertuin gebeurde? Wil je weten of de oermensen ook huisdieren hadden, wie Ambiorix nu weer was en hoe het leven van je overgrootouders eruitzag tijdens WO II? Dan is Mijn geschiedenis weetjesboek precies wat je zoekt.

Dit weetjesboek over de Vlaamse geschiedenis is perfect voor kinderen die meer willen weten over het ontstaan van Vlaanderen. Het boek is netjes ingedeeld in 10 hoofdstukken, van de prehistorie tot de 21ste eeuw. Je krijgt er in korte, heldere bewoording uitleg over personen en begrippen, zowel grote gebeurtenissen als allerlei interessante, verbazende en grappige weetjes.

De speelse tekeningen en humoristische cartoons maken het geheel erg hapklaar. Ideaal om het verhaal van Vlaanderen te ontdekken in kleine beetjes of per periode.

Mijn geschiedenis weetjesboek vind je in de boekhandel en je kan het hier online bestellen.

De mooiste dorpen van Vlaanderen

De meeste dorpen in Vlaanderen dragen een hele geschiedenis met zich mee en dat maakt hen net zo uniek. Het boek De mooiste dorpen van Vlaanderen gaat op ontdekking langs 50 Vlaamse dorpen waar je nog kan genieten van die gemoedelijke mentaliteit en de gezellige rust.

Elk van deze dorpen wordt uitgebreid voorgesteld door één van zijn bijzondere bewoners: van de lokale barbier en oude apotheker tot de hippe barman, de ecologische kaasmaker en de sterrenchef. Aan de hand van zijn of haar keuzes krijg je een unieke kijk op hun geliefde dorp. Ze brengen je naar ongekende plekjes die hun dorp net zo speciaal maken: gezellige marktpleinen, levendige cafeetjes, producenten van eerlijke streekproducten,…

Naast de feeërieke foto’s van de dorpen krijg je een korte geschiedenis en algemene informatie zoals oppervlakte en aantal inwoners. Maar er staan ook adresjes in voor een origineel terrasje, een heerlijke maaltijd of een overnachting, mocht je willen ontwaken in de sereniteit van het dorp.

De mooiste dorpen van Vlaanderen is te verkrijgen in de boekhandel en je kan het boek hier bestellen.

Dit is Vlaanderen

Dat Vlaanderen heel wat moois te bieden heeft staat als een paal boven water. Zelfs tot in het verre buitenland is Vlaanderen bekend: van de koers, de streekbieren, de beste chocolade ter wereld en de schitterende middeleeuwse steden.

In Dit is Vlaanderen daagt reisjournalist Bas van Oort ons uit om verder te kijken dan de clichés. Hij schetst in het boek een minder bekend Vlaanderen dankzij zijn eerlijke portretten van gewone mensen en zijn humoristische verslaggeving van zijn belevenissen in het charmantste deel van de Lage Landen. Zo brengt hij een bezoek aan het Eddy Wallymuseum in Ertvelde op de eerste dinsdag van de maand, heeft hij een ontmoeting met een rasta-herderin in het Meetjesland, brengt hij het verhaal van de muskusrattenvangers in het Oost-Vlaamse krekengebied en vertelt hij de geschiedenis van de klaroenblazers van Ieper.

In Dit is Vlaanderen toont van Oort zich als een scherpe observator van het Vlaanderen waar we zelf vaak genoeg aan voorbijgaan. Op onnavolgbare wijze portretteert hij de mensen en dingen in zijn geliefde buurland. Aangevuld met paginagrote poëtische foto’s is dit het perfecte koffietafelboek.

Het prachtige Dit is Vlaanderen is te koop in de boekhandel en hier online te bestellen.

Lees ook: De boekenplank van Deugenieten

Volg ons op sociale media of contacteer ons