Verhoog je creativiteit met ‘De weg van het luisteren’

Verhoog je creativiteit met ‘De weg van het luisteren’

2 maart 2021 0 Door Deugenieten

‘De weg van het luisteren’ van Julia Cameron gaat over hoe we anders en beter kunnen leren luisteren om op die manier onze ideeën te verruimen en onze creativiteit te vergroten.

De weg van het luisteren‘ is het nieuwe boek van Julia Cameron, de auteur van het succesboek ‘The Artist’s Way’. Deze wereldwijde bestseller kreeg vorig jaar een update en blijft ook na bijna 30 jaar nog steeds heel populair. Het boek gaat over hoe je creativiteit te stimuleren, zonder je te laten afleiden door negatieve prikkels of een laag zelfbeeld. ‘De weg van het luisteren’ (In het Engels ‘The listening path’) gaat verder door op het stimuleren van de creativiteit, deze keer door te leren luisteren. Cameron wil ons aan de hand van haar ervaringen en praktische tips helpen aandachtiger en beter te luisteren om zo creatiever te worden. Op die manier leer je om in zes weken echt te luisteren naar je omgeving, de mensen om je heen én naar jezelf.

De weg naar dieper luisteren

‘De weg van het luisteren’ is ingedeeld in zes hoofdstukken, één voor elke week. Het eerste gaat over luisteren naar je omgeving, zoals de tjilpende vogels in het bos of het getik van de keukenklok. Elk van die geluiden brengt emoties teweeg, als je maar goed luistert. Een volgend hoofdstuk gaat over luisteren naar anderen. Daarin interviewt Cameron onder meer een musicus, beeldhouwer en acteur om te luisteren (alweer) hoe zij luisteren naar andere mensen en daaruit inspiratie halen voor hun werk. Wanneer we luisteren naar andere mensen komen we vaak tot de ontdekking dat we aandachtiger kunnen luisteren. Wanneer we dan werkelijk luisteren naar wat anderen te zeggen hebben, vinden we hun inzicht vaak verrassend.

In een ander hoofdstuk leren we hoe we kunnen luisteren naar onze helden, degenen die we niet persoonlijk kennen maar graag hadden willen ontmoeten. We gaan als het ware een gesprek aan met hen en gaan leren luisteren naar wat zij ons te vertellen hebben. En tot slot leren we luisteren naar stilte. Ongetwijfeld de moeilijkste vorm van luisteren en daarom ongetwijfeld het laatste hoofdstuk van het boek. Volgens Cameron is luisteren naar de stilte misschien wel waar we de allerhoogste vorm van advies zullen aantreffen. Elke afzonderlijke stap op de weg van het luisteren is een bijzondere ervaring van meer in verbinding komen met onze wereld, onszelf en onze dierbaren.

Leren luisteren in zes weken

Gedurende de zes weken krijg je leidraden mee om je eigen luisteren uit te breiden. Elke nieuwe vorm van luisteren bouwt weer voort op de vorige. Om de lezer te helpen in het beter leren luisteren, worden de nodige handvatten in het boek aangereikt. Daarnaast geeft Cameron voldoende opdrachten om concreet mee aan de slag te gaan. Het levert je enorm veel op als je beter kunt luisteren: onze aandacht verscherpt en we verkrijgen inzicht en duidelijkheid. Bovenal ontbrandt het onze creativiteit, die we door elk aspect van ons leven voelen en kunnen gebruiken. In een wereld die bol staat van lawaai is ‘De weg van het luisteren’ dan ook een belangrijke herinnering aan de kracht van echt luisteren.

‘De weg van het luisteren’ van Julia Cameron over hoe we onze creativiteit kunnen vergroten door echt te leren luisteren is verschenen bij Lev. en ligt vanaf nu in de lokale en online boekhandel.

Lees ook: Adaptieve Intelligentie: de sleutel om lichter te leven en slimmer te werken

BoekenBoeken
Volg ons op sociale media of contacteer ons