Tentoonstelling ABBA 1974-2024 from Waterloo to the World komt naar België

Tentoonstelling ABBA 1974-2024 from Waterloo to the World komt naar België

28 april 2023 0 Door Deugenieten

Ter gelegenheid van de 50e verjaardag van het liedje ‘Waterloo’, waarmee ABBA het Eurovisiesongfestival won, kondigt het Domein van de Slag bij Waterloo 1815 de organisatie aan van een fenomeententoonstelling die de belangrijkste fasen in de carrière van de vier wereldberoemde Zweden laat zien.

‘My my ! At Waterloo Napoléon did surrender…’

Agnetha Fältskog, Benny Andersson, Björn Ulvaeus en Anni-Frid Lyngstad, de vier leden van ABBA, trokken in 1974 naar het Eurovisiesongfestival in Brighton, Engeland, met het liedje ‘Waterloo’. Het popdeuntje waarmee ze Zweden vertegenwoordigden op het 19de songfestival hadden ze eind 1973 geschreven en opgenomen. Toen op 6 april 1974 dirigent Sven-Olof Walldoff verkleed als Napoleon voor het orkest ging staan was het meteen duidelijk dat het suffe muziekfestival flink wakker geschud zou worden. Drie minuten en vier Zweden in glimmende pakjes later was het zover, ABBA kwam, zag en overwon het Eurovisiesongfestival. Het was de geboorte van een poplegende. Over de jaren heen scoorde het muzikale viertal een lange reeks hits die de hele wereld vijf decennia later nog steeds neuriet. Sinds enkele decennia heeft ABBA een nieuwe generatie fans dankzij de musical en de films ‘Mamma Mia!’

ABBA veroverde in een razend tempo de wereld met hun onweerstaanbare liedjes. Maar met Waterloo lieten ze de stad over de hele wereld schitteren, naast de laatste slag van keizer Napoleon. Het Domein van de Slag bij Waterloo 1815 viert deze 50e verjaardag dan ook met een grote overzichtstentoonstelling over de popgiganten.

In vijf thematische ruimtes, zal ABBA 1974-2024: Van Waterloo tot de wereld de grote etappes van de carrière van de vier Zweden weergeven, vanaf hun solodebuut in de jaren zestig tot hun historische terugkeer in 2021 met ABBA Voyage.

Een totale onderdompeling in het muzikale en visuele universum van de groep.

Wie heeft er niet gedanst op ‘Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)’, ‘Voulez-Vous’ of ‘Dancing Queen’? Hoewel ABBA beroemd is geworden door haar muziek, die synoniem is met feesten, vreugde en glitter, heeft ook haar imago sterk bijgedragen aan haar succes. ABBA is dan ook een groep met een geweldige uitstraling en extravagante en kleurrijke kostuums. De Zwitserse stylist en kunstenaar Richard Gyver stelt een twintigtal van zijn creaties – identieke replica’s van de ABBA-outfits – ter beschikking. 

Naast de legendarische kostuums van ABBA, die in een visueel en auditief parcours worden gepresenteerd, zal je tijdens de tentoonstelling een groot aantal zeldzame en ongewone voorwerpen kunnen ontdekken. De accessoires, trofeeën, gouden platen, affiches, merchandising enz. zijn afkomstige van Belgische en buitenlandse verzamelaars.

UPDATE 23/9/2023: Expo over ABBA opent op historische site van Waterloo

De unieke tentoonstelling ‘ABBA 1974-2024: Van Waterloo tot de wereld’ is vanaf 23 september te bezoeken in Waterloo.

Lees ook: Gloednieuwe immersieve expo over Van Gogh strijkt neer in Brussel

Volg ons op sociale media of contacteer ons