Gloednieuwe immersieve expo over Van Gogh strijkt neer in Brussel

Gloednieuwe immersieve expo over Van Gogh strijkt neer in Brussel

20 februari 2023 0 Door Deugenieten

De belevingsexpo Van Gogh: The Immersive Experience strijkt voor de tweede keer neer in Brussel. Tijdens een digitale show met metershoge projecties neem je een adembenemende duik in het leven en werk van de beroemde schilder Vincent Van Gogh.

De internationaal gewaarde expo Van Gogh: The Immersive Experience kwam reeds in 2018 voor de eerste keer naar de hoofdstad. Deze keer zit de immersieve tentoonstelling in een gloednieuw jasje en werd ze volledig herwerkt en verrijkt met nieuwe inhoud. Maar liefst 300 werken van de meester worden van vloer tot plafond geprojecteerd en komen tot leven op een soundtrack die speciaal voor de gelegenheid werd gecomponeerd.

Belevingsexpo

De bedoeling van deze belevingsexpo is je helemaal te laten onderdompelen in het leven en de schilderijen van Vincent Van Gogh, zijn landschappen tot leven te zien komen en de prachtige kleuren om je heen te laten dwarrelen. Zo (her)ontdek je tijdens Van Gogh: The Immersive Experience niet alleen het werk van deze geniale kunstenaar maar ook zijn levensverhaal. De belevingsexpo combineert boeiende anekdotes en meeslepende verhalen met geavanceerde digitale technologie. Als bezoeker word je letterlijk van kop tot teen omringd door 350 schetsen, tekeningen en schilderijen van de beroemde laat 19de-eeuwse schilder.

De tentoonstelling is sinds de eerste stop in Brussel in 2018 volledig vernieuwd en aangevuld met nieuwe inhoud. Het intieme aspect van de expo is nu nog beter voelbaar dankzij 1.000 vierkante meter schermen die de meest opmerkelijke werken van Vincent Van Gogh laten zien via videomapping.

Voor deze fonkelnieuwe versie van de experience ontwikkelde Exhibition Hub een nieuwe immersieve zaal getiteld ‘From Woodblocks to Van Gogh’. Deze neemt je mee op een reis door de tijd en gebruikt daarbij de eeuwenoude techniek van de blokdruk als leidraad. Deze techniek ontstond meer dan duizend jaar geleden in China en werd al snel naar Japan gebracht waar ze gebruikt werd voor prachtige Japanse drukprenten. Net als Monet, Klimt en andere kunstenaars uit zijn tijd verzamelde Van Gogh deze prenten en liet zich erdoor inspireren. Deze artistieke beweging staat bekend als ‘Het Japonisme’ en maakte de weg vrij voor moderne en abstracte kunst. In ‘From Woodblocks to Van Gogh’ worden Japanse werken samengebracht met werk van de grote Europese meesters waardoor subtiele overeenkomsten en invloeden zichtbaar worden gemaakt voor de bezoekers.

Een gloednieuwe VR-ervaring

Wie de expo bezoekt kan opteren voor een gloednieuwe high-tech virtual reality ervaring. Dankzij het gebruik van VR-brillen maak je een zinnenprikkelende reis die inkijk geeft in de carrière en de inspiratiebronnen van Van Gogh. Je maakt als het ware een wandeling door de tot leven gekomen kunstwerken van de meesterschilder. De experience geeft een frisse kijk op de impressionistische invloeden in Parijs en zet vervolgens de reis verder naar het Zuiden, naar Arles, waar het licht en de kleuren van de Provence een wezenlijke inspiratiebron vormden voor Van Goghs belangrijkste werken. Ook de kwellingen van het schildersgenie en zijn tragische dood in Auvers-sur-Oise worden hier gereconstrueerd.

Wie net als de reeds meer dan vijf miljoen bezoekers in tal van steden over de hele wereld deze bijzondere belevingsexpo wil meemaken, kan daarvoor terecht in het Central Station Art Center in de Hortagalerij in het Brusselse historische centrum.

Meer info over Van Gogh: The Immersive Experience vind je op VanGoghExpo.com.

Lees ook: Sculptura zet eigentijdse sculpturen en installaties in de kijker

Volg ons op sociale media of contacteer ons