Sculptura zet eigentijdse sculpturen en installaties in de kijker

Sculptura zet eigentijdse sculpturen en installaties in de kijker

10 februari 2023 0 Door Deugenieten

Vijf weken lang nemen eigentijdse sculpturen en installatiekunst het imposante Gare Maritime op de site van Tour & Taxis in tijdens het gratis sculpturenfestival Sculptura.

Onder het motto A Journey to Discovery introduceert Sculptura de sculptuurkunst met een brede waaier van stijlen en zowel monumentale als kleinschalige werken van internationaal gerenommeerde kunstenaars die samen alle generaties overspannen.

‘Stel je een event voor als Beaufort, de driejaarlijkse kunsthappening aan de Belgische kust. Neem al die werken, breng ze onder in een unieke monumentale tentoonstellingshal in Brussel en laat het publiek er gratis én stormproof van proeven. Dat is Sculptura #1’, aldus organisator Äke Verstraelen.

Kloppend hart van Sculptura is Gare Maritime, het prachtig gerestaureerde voormalige goederenstation van Tour & Taxis. Met zijn statige hallen waarvan de overwelving rust op ranke, gietijzeren pilaren met art-nouveaudecoraties, heeft deze historische locatie alle troeven om een bezoek aan Sculptura #1 te laten uitgroeien tot een bijzondere ervaring. Tijdens je bezoek kan je kennismaken met het werk van 22 kunstenaars. Onder hen enkele bekende Belgische en Brusselse namen als Jean Boghossian, Koenraad Tinel, Tom Frantzen, Koen Vanmechelen en Arne Quinze.

Met zowel abstracte tot surrealistische en figuratieve werken is de collectie uiterst gevarieerd. Met deze eerste editie wil Sculptura het publiek dan ook prikkelen en reikhalzend doen uitkijken naar meer. De ambitie is er alvast. In 2024 wil het Brussels Sculpture Festival naar aanleiding van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie uitwaaien over de hele stad Brussel en het aanbod nog sterker internationaliseren. Daarnaast wil de organisatie gebruikmaken van de verdere opwaardering van de Brusselse Kanaalzone om kunst ook in de openbare ruimte een plek te geven.

De vzw Brussels Sculpture Festival wil meer sculpturen verankerd zien in de stad ten behoeve van wie in Brussel woont, studeert, werkt of op bezoek komt en zo bijdragen tot de internationale uitstraling van de hoofdstad. Bovendien wil het festival binnen de internationale kunstwereld een jaarlijks ijkpunt worden dat toegankelijkheid en inclusie hoog in het vaandel draagt.

Sculptura is tot en met zondag 12 maart 2023 gratis te bezoeken in Gare Maritime op de site van Tour & Taxis in Brussel.

Lees ook: Atomium zet in op digitale kunst met expo Restart

Volg ons op sociale media of contacteer ons