Atomium zet in op digitale kunst met expo Restart

Atomium zet in op digitale kunst met expo Restart

3 februari 2023 0 Door Deugenieten

Vanaf vandaag wijdt het Atomium zijn programmatie aan digitale kunst. Daarvoor werkt het samen met het kunstenaarscollectief Visual System die de exporuimtes inneemt met de tijdelijke tentoonstelling Restart, en de permanente installatie Centrale.

Naast de toeristische trekpleister bij uitstek is het Atomium ook een culturele plek waar kunstenaars regelmatig carte blanche krijgen om een eigen universum te creëren in de tentoonstellingsbol. Dit jaar zet het Atomium volledig in op de digitale dimensie door haar programmatie van tentoonstellingen, installaties en performances aan deze artistieke kunstvorm te wijden. Hiervoor gaat het Atomium een samenwerking aan met het kunstenaarscollectief Visual System dat de tijdelijke tentoonstelling Restart en de permanente installatie Centrale integreert op deze bijzondere locatie.

Tijdelijke tentoonstelling Restart

Restart nodigt de bezoeker uit om de nodige tijd te nemen en zich over te leveren aan een ruimte die geherconfigureerd wordt door licht- en geluidsinstallaties. Restart is het vooruitzicht van een nieuw begin, een reboot van het bewustzijn. Aan de hand van visuele en auditieve creaties worden existentiële vragen gesteld: wie ben ik, wie is de ander, wat doe ik hier.

Reeds vanop de roltrap die je via de verbindingsbuis leidt naar de bol waar de expo plaatsvindt, word je ondergedompeld in de kleur- en klankrijke wereld van Visual System. Wanneer je boven aankomt op de eerste verdieping van de bol, raak je ietwat gedesoriënteerd door de kleurrijke, fonkelende lichtconstructie die zich over de hele verdieping verspreidt. Klank en licht gaan mooi samen waardoor je een gevoel van trance meent waar te nemen. Op de tweede verdieping trekt een centrale lichtconstructie, die lijkt op een gigantische kroonluchter, alle aandacht. Samen met de lichten aan de binnenkant van de bolconstructie, word je ook hier meegenomen in een fantasierijke, haast psychedelische wereld van kleur en geluid.

Permanente installatie Centrale

De centrale bol van het Atomium is het zwaartepunt van het gebouw. De krachten komen er samen en stabiliseren zich. De sculptuur van Visual System omcirkelt het interieur van deze bol met lichtgevende concentrische ringen. Deze cirkels neigen dichter naar het centrum te komen en maken van deze ruimte het centrum van energie en emoties. Toch onderscheidt het onwrikbare evenwicht deze ruimte door de sereniteit die er heerst. Het cirkelvormig motief van de installatie heeft per definitie geen begin of einde. Deze onbeweeglijke lus heeft een invloed op onze zintuigen en transporteert je als het ware in een tijdscapsule. De lichtgevende ringen zijn een antwoord op deze oneindige cyclus die de percepties ritmeert. Dit samenkomen van sensaties onthult de diepste delen van het gevoelige wezen.

Sculptuurbanken vullen deze creaties aan door de bezoeker een zitplaats aan te bieden, wat toevoegt aan de contemplatieve ervaring. Visual System geeft zo leven aan een totaalwerk dat je onderdompelt in het hart van een synesthetisch parcours, dat zowel spectaculair als hypnotiserend is. Het is een uitnodiging om te verkennen, je over te geven en een intense interactie te beleven. Door dit intiem moment te creëren, poëtiseert het kunstenaarscollectief het licht, geluid en architectuur aan de hand van een abstracte vertelling en van pure emotie.

Van symbool tot icoon

Wie een bezoek brengt aan Restart en Centrale kan ook de rest van het Atomium ontdekken. Zo kan je de permanente tentoonstelling Atomium. Van symbool tot icoon. bezoeken die de rijke geschiedenis van dit bijzondere monument vertelt. Vanuit de bovenste bol heb je een prachtig zicht over Brussel en kan je bij goed weer de Sint-Romboutstoren in Mechelen zien staan. De tijdelijke expo View from my window is een prachtige tentoonstelling van foto’s over de hele wereld, genomen door mensen die in isolatie zaten tijdens de corona-epidemie. De expo toont de beleving van hoe wereldbeelden verbonden worden in tijden van isolatie.

Praktisch: Atomium, Atomiumplein 1. 1020 Brussel. Alle dagen open van 10u tot 18u.

Lees ook: Bond in Motion toont 50 originele voertuigen uit 60 jaar James Bond-films

Volg ons op sociale media of contacteer ons