‘Dinner with the Queen’ combineert klimaatbewustzijn met culinaire belevenis

‘Dinner with the Queen’ combineert klimaatbewustzijn met culinaire belevenis

14 mei 2021 0 Door Deugenieten

Voor het derde jaar op rij brengt ‘Dinner with the Queen’ een hommage aan de koninginnebij. Het pop-upconcept combineert daarbij een feeëriek diner tussen de wijn- en fruitranken met een streepje klimaatsensibilisering en heel wat milieubewuste partnerships. En dat een hele zomer lang!

Het kwakkelweer van de afgelopen maanden heeft de honingbij geen goed gedaan. We kampen in ons land met massale bijensterfte, en dat is slecht nieuws: De vlijtige bestuivertjes zijn onmisbaar binnen ons ecosysteem. Om die reden sloegen natuurliefhebber Gilles De Backer en topchef Lieven Lootens, gekend van restaurant ‘t Aards Paradijs in het Oost-Vlaamse Merendree, drie jaar geleden de handen in elkaar. Het resultaat: ‘Dinner with the Queen‘, een pop-upconcept dat culinair genot koppelt aan bewustmaking en milieubewuste projecten.

Benieuwd naar wat er dit jaar op het menu staat? Wij trokken richting Brouwerij Van Steenberge in Evergem om te gaan proeven van het menu.

De hapjes waaronder een komkommerkimchi, een maïscracker en een doperwtjes cornetto zetten alvast de toon. Onder de hoofdgerechten kan je kiezen uit onder meer een carpaccio van langoestines, een bisque ‘Northseachef’ en zeeduivel. Voor de vegetariërs maakt chef Lootens graag een ‘veggiemeatloaftree’. Geen vlees en toch superlekker! De honing-lavendel lolly was een perfecte afsluiter van onze proefsessie. De daarbij geserveerde bieren Fourchette, Piraat Triple Hop, Gulden Draak Smoked en Monk’s Café Sour Ale maken de culinaire beleving compleet.

Om deel te nemen aan dit culinair avontuur zak je af naar Purfruit, een biologische zelfpluktuin die verscholen ligt in de groene oase van de Leiestreek. De beleving start met een korte wandeling waarbij een plaatselijke boer en imker een woordje uitleg doen. Vervolgens mag iedereen aanschuiven aan tafel. Lootens kookt er een vijfgangenmenu waar de bloemetjes en de bijtjes de grootste inspiratiebron voor vormen. Om de zomerdorst te lessen is er eerst een ‘Save The Queen’-aperitiefje met honingbasis, vervolgens zijn er aangepaste wijnen. Meer een bierliefhebber? Brouwerij Van Steenberge, gekend voor onder meer hun sterrenbieren Fourchette en Gulden Draak, voorziet tevens een aangepast biermenu.

Iedere dag wordt er een exclusieve overnachting voorzien voor 1 duo in een Tortiga luxe cabin met uitzicht op de pluk- en bloemenweides.

Mag het een bijtje meer zijn? 

Vorig jaar trokken maar liefst 900 gasten naar de Oeselgemse plukweide. Daarvan kwamen er 150 onlangs hun beloofde bijenvriendelijk boompje ophalen om eigen tuin te planten. Dit jaar zien Lootens en De Backer de verandering liefst nog een stukje verder gaan: Samen met partner Go Forest lieten ze vorige maand maar liefst 850 bijenvriendelijke bomen planten in Peru. Meer boompjes, meer bijtjes. Volgens Sarah Parent, CEO van Go Forest, staan die 850 bomen binnen hun eerste levensjaar al garant voor zo’n 34 ton CO²-compensatie.

Praktisch

‘Dinner with the Queen’ gaat door van 1 juli tot 31 augustus. Tickets kosten 150 euro per persoon (inclusief vijfgangenmenu en dranken à volontè) en zijn te bestellen via dinnerwiththequeen.be.

Lees ook: Ga deze zomer flaneren en proeven op de Mossel & Oesterboulevard in Yerseke

Volg ons op sociale media of contacteer ons