Nick Bril (The Jane) door Gault&Millau uitgeroepen tot Chef van het Jaar 2023

Nick Bril (The Jane) door Gault&Millau uitgeroepen tot Chef van het Jaar 2023

8 november 2022 0 Door Deugenieten

De inspecteurs van Gault&Millau hebben opnieuw een jaar lang de fijnste adressen van ons land bezocht. Het resultaat hebben ze samengebundeld in een culinaire gids met meer dan 1380 adressen.

Nick Bril Gault&Millau

Onder grote belangstelling werd in Auditorium 2000 op Brussels Expo de 20ste editie van de Belgische Gault&Millau gids voorgesteld. De anonieme inspecteurs van de gids bezochten een jaar lang de fijnste adressen van ons land, wat resulteerde in een gids met meer dan 1380 adressen, liefst 125 nieuwe adressen en 168 stijgers.

De Chef van het Jaar, de Jonge Chefs van het Jaar en de hoogste nieuwkomers

Voor een publiek van meer dan vijftienhonderd collega-restaurateurs werd Nick Bril van restaurant The Jane in Antwerpen uitgeroepen tot Chef van het Jaar 2023. De redactie van de culinaire gids sprak vol lof over de laureaat: “Als gepassioneerde entertainer neemt Nick Bril zijn gasten graag op sleeptouw in een aparte belevingswereld. Als chef toont hij sedert lang zijn gave om te vernieuwen. Hij slaagt er daarbij in om telkens opnieuw uitzonderlijk niveau te halen. Nick Bril is daarom onze Chef van het Jaar 2023, in een jaar waarin hij met The Jane een quotering van 18,5 behaalt, waarmee hij zijn positie versterkt te midden van de absolute topchefs van het land.” CEO Marc Declerck voegde er aan toe: “Dit is belevingsgastronomie van het allerhoogste niveau, en een eetervaring die we gerust tot de wereldtop mogen rekenen.”

Tot Jonge Chefs van het Jaar worden dit jaar bekroond: Alexandre Ciriello (L’horizon – Chaumont-Gistoux) voor Wallonië, Davy Devlieghere (Restaurant Julien – Lievegem) voor Vlaanderen en Alexandru Sapco (La Bonne Chère – Brussel) voor het Brussels Gewest. ​

Er zijn dit jaar vier hoogste nieuwkomers ex-aequo in Vlaanderen: Willem Hiele in Oostende, Misera in Antwerpen, Atelier Gist in Geraardsbergen en Modest in Oudsbergen. Alle vier behaalden ze een score van 15/20. Voor Wallonië was de hoogste nieuwkomer La Grappe d’Or in Aarlen met een score van 15,5/20, en in Brussel was de hoogste nieuwkomer Ivresse met 14/20.

De top van de Belgische gastronomie groeit meer dan ooit en daarvan getuige zijn maar liefst drie restaurants met een nieuwe score van 18,5/20 en vier koksmutsen: Boury in Roeselare, The Jane in Antwerpen en Zilte in Antwerpen. Andere stijgers aan de top zijn​ Restaurant Ralf Berendsen (Lanaken) met 18/20; Cuchara (Lommel) en L’Eau vive (Arbre) met 17,5/20; Altermezzo (Tongeren), Castor (Beveren-Leie), De Kristalijn (Genk), Sir Kwinten (Lennik), Toma (Luik) en La Villa Lorraine by Yves Mattagne (Brussel) met 17/20; en Le Cor de Chasse (Wéris) met 16,5/20.

Serge Sierens van het Hof Van Cleve in Kruisem werd uitgeroepen tot Gastheer van het Jaar. Het Hof Van Cleve van Peter Goossens behaalde met 19,5 op 20 dit jaar bovendien voor de twintigste keer op rij de hoogste score in de Gault&Millau gids.

Bijna 30.000 verkochte gidsen in de voorverkoop

De Gault&Millau gids is ook dit jaar veel meer dan alleen een restaurantgids. In de 20ste editie van de gids brengt de uitgever naast de POP-cahier, dat de beste ‘casual dining ​adressen verzamelt, drie andere rijk geïllustreerde cahiers. In Great Cocktail Bars omvat de selectie van de beste cocktailbars in België. TAZU in Antwerpen werd daarbij verkozen tot Cocktailbar van het Jaar 2023. In Finest Chocolatiers worden de lekkerste chocolatiers verzameld. Daarnaast werden ook de gastronomische en POP-restaurants uit de Gault&Millau Luxembourg gids in een aparte cahier opgenomen.

De Gault&Millau gids 2023 ligt vanaf deze week in de boekhandel en kost 34 euro.

Lees ook: Sergio Herman brengt Hommage aan de mossel én aan zijn vader

Volg ons op sociale media of contacteer ons