National Geographic lanceert vierde seizoen Europe from Above met screening op 50 meter hoogte

National Geographic lanceert vierde seizoen Europe from Above met screening op 50 meter hoogte

10 september 2022 0 Door Deugenieten

Vanaf 12 september kan je op National Geographic kijken naar het nieuwe seizoen van Europe from Above. In de eerste aflevering wordt een unieke blik gegeven op België vanuit de lucht. Passend bij de avontuurlijke stijl van National Geographic beleefden we Europe from Above tijdens een unieke première in de lucht!

Het nieuwe televisieseizoen is gestart, en ook bij National Geographic staat er heel wat interessants op het uitzendschema. Zo staan er nieuwe afleveringen van The Incredible Dr. Pol op het programma. De legendarische dierenarts uit Michigan draagt zorg voor elk huis- en boerderijdier dat zijn expertise nodig heeft. In de nieuwe serie Primal Survivor: Mighty Mekong, legt survivalist Hazen Audel een avontuurlijke reis van 500 mijl af langs het stroomgebied van de Mekong rivier. Tijdens deze reis van zijn leven wordt hij geconfronteerd met afgelegen oerwouden en overstroomde vlaktes, hoog oprijzende nevelwouden en brute kalkstenen pieken.

Een programma dat reeds aan zijn vierde seizoen toe is en een verrassende kijk geeft op de wereld is Europe from Above. In elke aflevering krijgen we Europa’s mooiste culturele en geografische bezienswaardigheden te zien vanuit de lucht. Bijzonder is dat het nieuwe seizoen opent met een aflevering over België. In Belgium from Above krijgen we een uniek perspectief op een aantal iconische gebouwen zoals het Atomium en de Basiliek van Koekelberg. Maar ook andere pareltjes uit ons cultureel erfgoed, zoals de garnaalvissers te paard in Oostduinkerke, worden van bovenaf prachtig in beeld gebracht.

Belgisch filmtalent

Al die prachtige beelden werden trouwens door de Brusselaar Thomas Wilski gemaakt. Thomas is gespecialiseerd in opnames met drones. Zo deed hij in het verleden al heel wat dronewerk voor de fantasy-serie Games of Thrones. Vooraleer we samen met Thomas in primeur naar de afgewerkte aflevering gingen kijken op een platform hangend op een hoogte van zo’n 50 meter met zicht op de Basiliek van Koekelberg, spraken we hem over zijn bijzondere ervaring tijdens de opnames.

“Het maken van de beelden was een hele uitdaging. Door covid en de strenge regels kon het team van Europe from Above niet afreizen naar België. Daardoor moest alle contact met het productieteam en de regisseurs op afstand gebeuren. Dat zorgde voor heel wat voorbereiding. Er werd via talrijke video calls overlegd over het verhaal, de invalshoeken,… maar ook over heel wat praktische zaken zoals het verschuiven van draaidagen wanneer het weer het niet toeliet, afspraken vastleggen en verzetten,…”, zegt Thomas.

Regelgeving en uitdagingen

“Ook het filmen met drones vergt heel wat voorbereiding. Zo is er de strenge Belgische regelgeving wanneer je met drones werkt. Bovendien zijn er ook tijdens het draaien nog steeds heel wat uitdagingen waaronder het ontwijken van obstakels een belangrijke is. Afhankelijk van het te filmen gebied en het gewenste effect werd gewerkt met verschillende drones en lenzen om te spelen met verschillende perspectieven.”

Op de vraag van welk gebouw en welke plek hij het meest onder de indruk was, moet Thomas niet lang nadenken. “Het oogsten van hop in Poperinge vond ik erg indrukwekkend. Waarschijnlijk omdat ik het nog nooit eerder zag, en al helemaal niet van bovenaf. Ook de scheepslift van Strépy-Thieu in de provincie Henegouwen bleef me bij door zijn hoogte van 110 meter.”

Wil je zelf zien hoe België er vanuit de lucht uitziet, stem dan maandag 12 september om 21.00 af op National Geographic voor Europe from Above. Elke volgende maandag is er een nieuwe aflevering met een ander Europees land in de kijker. Naast België komen Schotland, Denemarken, Servië, Bulgarije en Roemenië nog aan bod. Later op het jaar volgt nog een special Christmas from Above en volgend jaar vertoont National Geographic de special Prides from Above.

Meer info over Europe from Above vind je op nationalgeographic.nl.

Lees ook: Untold Stories toont meer dan 150 meesterwerken van modefotograaf Peter Lindbergh

Volg ons op sociale media of contacteer ons