Maxime Collard (La Table de Maxime) door Gault&Millau bekroond tot Chef van het Jaar 2024

Maxime Collard (La Table de Maxime) door Gault&Millau bekroond tot Chef van het Jaar 2024

27 november 2023 0 Door Deugenieten

Voor een publiek van meer dan 1800 restaurateurs, journalisten en partners stelde Gault&Millau de eenentwintigste editie van de Belux Gids voor. De anonieme inspecteurs bezochten in 2023 de beste restaurants van ons land, wat resulteerde in een gids met meer dan 1385 adressen, meer dan 170 nieuwe adressen en 165 stijgers.

Zoals elk jaar hebben de inspecteurs van Gault&Millau de beste restaurants van België bezocht en beoordeeld. Het resultaat hiervan is te vinden in de Gault&Millau Belux 2024 restaurantgids.

De hoogste nieuwkomers in de nieuwe restaurantgids zijn: Otoro in Hasselt voor Vlaanderen met een score van 15,5/20; La Table Benjamin Laborie in Lasne voor Wallonië met een score van 15/20; en Menssa in Brussel voor het Brussels Gewest met een score van 16,5/20.

Aan de top van de Belgische gastronomie zijn er enkele belangrijke stijgers: Boury in Roeselare behaalt een score van 19/20 en daarmee de hoogst mogelijke 5 koksmutsen. Innesto in Zonhoven en Menssa in Brussel krijgen een score van 16,5/20 en behalen zo 3 koksmutsen. Attablez-vous (Namen), Bruut (Brugge), DIM Dining (Antwerpen), Humus x Hortense (Brussel), La Grappe d’Or (Aarlen), Misera (Antwerpen) en Rebelle (Kortrijk) behalen 16/20 en daarmee eveneens 3 koksmutsen.

Daarnaast bekroont de gids zoals elk jaar ook een aantal thematische laureaten. Dit jaar werden onder meer Laurence Wynants (Comme Chez Soi, Brussel) als ‘Gastvrouw van het Jaar’, De Kruier (Knokke-Heist) voor ‘Het mooiste terras’ en Jeno Del Turco (Le Chalet de la Forêt, Brussel) als ‘Sommelier van het Jaar’ bekroond. Ook werden de 3 ‘Ontdekkingen van het Jaar’ bekendgemaakt: Komaf (Wommelgem) voor Vlaanderen, Aster voor Brussel en Max&Moi (Braine-l’Alleud) voor Wallonië.

Chef van het Jaar 2024

De titel van Chef van het Jaar 2024 gaat dit jaar naar Maxime Collard van restaurant La Table de Maxime in Paliseul. “Voor zijn kookstijl haalt Maxime het beste uit de regio, een keuken die klassiek gefundeerd is maar waaraan hij zijn creativiteit koppelt,” aldus de redactie van Gault&Millau. “Het niveau van zijn creaties verhogen is een constante voor Maxime en zijn team, en waarbij zijn signatuur niet overschaduwd wordt door onnodige kunstgrepen. In al zijn gerechten vinden we uitstekende basistechnieken terug, respect voor de seizoenen, esthetiek en respect voor originele smaken.” Marc Declerck, CEO van Gault&Millau voegt hier aan toe: “De consistentie van zijn keuken en het voorbeeldige parcours dat de chef reeds aflegde, een culinaire belofte die we reeds vijftien jaar volgen, bevestigden onze beslissing om Maxime Collard uit te roepen als Chef van het Jaar 2024.”

Jong culinair talent

Niels Brants (Restaurant EssenCiel – Leuven) voor Vlaanderen, Georges Athanassopoulos (Restaurant Màloma Comptoir Culinaire – Brussel) voor het Brussels Gewest en Marius Bosmans (Restaurant Arden – Rochefort) voor Wallonië werden bekroond tot Jonge Chefs van het Jaar.

Marius Bosmans mocht zijn award ontvangen van Riet Goetschalckx van ​Oceania Cruises. Met deze steun aan jong culinair talent onderlijnt Oceania Cruises het grote belang dat ze op elk schip hecht aan de culinaire beleving en kwaliteit.

Na de prijsuitreiking spraken we met Riet Goetschalckx: “Het partnerschap met Gault&Millau Belux gidslancering is niet alleen een volgende stap, maar een evolutie in onze reis naar het leveren van de ultieme culinaire ervaring aan boord bij Oceania Cruises. In ons twintigjarig bestaan, hebben we een nieuwe betekenis gegeven aan de cruise-ervaring met een perfecte mix van luxe, avontuur en gastronomische uitmuntendheid. We zijn dan ook bijzonder verheugd om de partner te worden van de autoriteit op het gebied van gastronomie en culinaire beoordelingen en feliciteren het Gault&Millau Belux team met de nieuwste editie van hun gids.”

Vijfsterrenrederij Oceania Cruises staat bekend voor het serveren van ‘The Finest Cuisine at Sea‘. Met één chef-kok aan boord voor elke tien gasten en de helft van de bemanning toegewijd aan het klaarmaken of het serveren van eten, garandeert Oceania Cruises een gastronomie van topniveau. Alle gerechten worden steeds à la minute bereid in de state-of-the-art keukens aan boord van de schepen. De kwaliteit moet dan ook niet onderdoen voor de beste restaurants ter wereld.

H!P places

In de Gault&Millau-gids is er dit jaar ook aandacht voor een nieuwe categorie: H!P (‘Here Is the Place’). De H!P-selectie bundelt trendy en hippe restaurants waar concept en sfeer centraal staan, en waar de kwaliteit van food & beverage steeds voldoet aan de hoge Gault&Millau standaard. Er werden binnen de H!P-selectie drie winnaars voor 2024 gekozen. Deze drie restaurants belichamen waar H!P voor staat: Bar Raket in Antwerpen, Bombay BBQ in Brussel en Boa in Aarlen.

De Gault&Millau gids is ook dit jaar veel meer dan alleen een restaurantgids. In de 21ste editie van de gids vind je naast het H!P-cahier nog drie andere rijk geïllustreerde cahiers: Great Cocktail Bars, Finest Chocolatiers en de adressen uit de Gault&Millau Luxembourg gids.

De Gault&Millau Belux gids 2024 is te vinden in de boekhandel en kost 34 euro. Je kan de gids ook bestellen op de website van Gault&Millau.

Lees ook: Wereldkeuken op de boekenplank van Deugenieten

Volg ons op sociale media of contacteer ons