Magritte: The Immersive Experience, een surrealistische tentoonstelling in Brussel

Magritte: The Immersive Experience, een surrealistische tentoonstelling in Brussel

12 april 2024 0 Door Deugenieten

Magritte is met zijn iconische surrealistische werken een van de meest bewonderde artiesten ter wereld. In de Hortagalerij in Brussel kan je momenteel de kunstenaar en zijn werk herontdekken tijdens de nieuwe expo Magritte: The Immersive Experience. Het wordt een totale onderdompeling in het leven van de Belgische meester van het surrealisme en biedt een frisse blik op zijn tijdloze oeuvre.

Fotocredits: Louise Servan / Exhibition Hub

2024 is het jaar van het surrealisme. In Bozar loopt de tentoonstelling Histoire de ne pas rire rond 100 jaar surrealisme in België met werken van Paul Delvaux, Marcel Mariën en René Magritte. Het surrealisme in de internationale kunst wordt dan weer uit de doeken gedaan tijdens de expo IMAGINE! in KMSKB waar heel wat uitzonderlijke werken te bezichtigen zijn.

Magritte: The Immersive Experience kadert in de 100ste verjaardag van het Belgisch surrealisme en laat je helemaal onderdompelen in het leven en werk van Magritte, met zowel de klassiekers als de schaduwkanten van deze bijzondere kunstenaar. De expo is ongetwijfeld een boeiende (her)ontdekkingstocht van de meester, die ervan hield te spelen met perspectieven en illusies. Zijn hele oeuvre passeert de revue, van de introspectieve begindagen tot het surrealisme dat Magritte beroemd maakte. De expo is een levendig eerbetoon waarvan een groot deel, dat vaak minder bekend is en ontoegankelijk voor het grote publiek, zal worden onthuld tijdens de immersieve beleving.

Totaalervaring

Van bij de start word je omgeven door de bekende wolken van Magritte waarna je als het ware verder zweeft tot aan de beroemde deuren van het schilderij La réponse imprévue. “De expo is een totaalervaring dankzij virtual reality en 3D en door de decors en een scenografie die tot in het kleinste detail zijn uitgewerkt. Eenmaal je door de deuren naar de grote immersieve ruimte wandelt, is het tijd voor de show: een adembenemende mapping van 35 minuten schetst de evolutie van Magrittes oeuvre. Verder vind je XXL-sets, reproducties uit zijn minder bekende periodes, een rariteitenkabinet en een ultramoderne VR-ervaring.” vertelt Hamza El Azhar, CEO van Exhibition Hub, producent van Magritte: The Immersive Experience.

Fotocredits: Louise Servan / Exhibition Hub

Met zo’n 300 zorgvuldig geselecteerde werken is Magritte: The Immersive Experience een ongelooflijk uitgebreide retrospectieve over de wereld van de kunstenaar. De immersieve video mapping bevat zowel de kleurrijke schilderijen van le surréalisme en plein soleil als tegengif voor de oorlog als de opzichtige series uit zijn période vache als knipoog naar zijn eerste tentoonstelling in Parijs met schilderijen van groteske figuren. Ook andere iconische schilderijen zoals L’Empire des Lumières, Fils de L’Homme en La Trahison des images – de beroemde pijp die geen pijp is – konden niet ontbreken tijdens de immersieve ervaring.

Verderop in de expo zijn er nog enkele verrassingen, zoals een zaal die volledig gewijd is aan La Fée Ignorante. Deze fresco van Magritte in het Paleis voor Schone Kunsten in Charleroi is minder bekend bij het grote publiek, ook al wordt het beschouwd als een van de meesterwerken van de schilder.

Spelen met perspectief

René Magritte was een schilder die absoluut niet stil zat. Na een abstracte periode zocht zijn kunst de soms donkere paden van het surrealisme op, gevolgd door de obscure schilderijen tijdens zijn Parijse jaren. Geleidelijk aan werden deze vervangen door een groeiende liefde voor alledaagse voorwerpen. Hij speelde met het figuratieve, de diepte en de geschiedenis in de beginjaren van het surrealisme.

Fotocredits: Louise Servan / Exhibition Hub

Voor zijn werken had de kunstenaar heel wat trucs achter de hand: hij vergrootte zijn objecten, speelde met schaal en materialen en gooide het perspectief van de kijker overhoop. Het is dan ook de bedoeling dat de kijker deze omwentelingen in alledaagse voorwerpen écht voelt. “Immersieve technologie maakt deze transformaties van objecten mogelijk en onthult de denkprocessen van de kunstenaar. De beleving is gecreëerd met respect voor het werk van Magritte, waarbij overkill of gratuite effecten zijn vermeden,” legt Hamza El Azhar uit.

Magritte: The Immersive Experience is een ludieke, maar vooral ook een leerrijke ervaring. Als bezoeker krijg je uitleg over de kunstenaar zelf, maar ook over de surrealistische beweging die al een eeuw lang de trots van België is.

Wie zelf op ontdekking wil omringd door de werken van René Magritte, kan terecht in de Hortagalerij aan de Grasmarkt 116 in Brussel.

Meer info en tickets vind je op magritte-expo.com.

Lees ook: Expo James Ensor. Inspired by Brussels belicht de studiejaren van Ensor

Volg ons op sociale media of contacteer ons