De KMSKB vieren de honderdste verjaardag van het internationale surrealisme met expo IMAGINE!

De KMSKB vieren de honderdste verjaardag van het internationale surrealisme met expo IMAGINE!

26 maart 2024 0 Door Deugenieten

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België openen IMAGINE! 100 Years of International Surrealism, een uitzonderlijke reizende tentoonstelling over 100 jaar surrealisme in de internationale kunst.

De boeiende tentoonstelling IMAGINE! 100 Years of International Surrealism kon op geen beter moment worden geopend want België is tijdens de eerste helft van het jaar voorzitter van de Raad van de Europese Unie. 2024 is dan ook het geschikte jaar om het surrealisme in de kijker te zetten: de beweging zette België internationaal op de kaart en vond tegelijkertijd verspreiding en betekenis binnen een Europese context. Bovendien is het in 2024 honderd jaar geleden dat het Manifest van het Surrealisme (1924) voor het eerst gepubliceerd werd. Met de tentoonstelling IMAGINE! 100 Years of International Surrealism vieren de KMSKB de honderdste verjaardag van het surrealisme binnen een optimale Europese context.

Symbolisme als uitgangspunt

Elk partnermuseum dat deze reizende tentoonstelling zal ontvangen, verrijkt ze door de klemtoon te leggen op haar eigen erfgoed. In Brussel vertrekken de KMSKB vanuit het symbolisme om een verbredende lezing van het surrealisme te kunnen bieden. 

Met meer dan 130 kunstwerken (schilderijen, werken op papier, sculpturen, objecten, assemblages en foto’s) belicht IMAGINE! de raakvlakken en verwantschappen, maar ook de breuklijnen tussen het surrealisme en een van zijn voorlopers, het symbolisme.

Vanaf 1880 was Brussel een culturele hotspot voor de kunsten en de avant-garde, zoals blijkt uit de tentoonstellingen van de Groupe Les XX en La Libre Esthétique. Het symbolisme, vertegenwoordigd door Rops, Spilliaert, Khnopff, Delville en Minne, ontwikkelde zich hier en anticipeerde op de opkomst van de surrealistische beweging. Enkele decennia later wordt de stad het brandpunt van het Belgisch surrealisme. Ondanks de culturele breuk die de Eerste Wereldoorlog met zich meebrengt, zijn de oudere symbolisten en de opkomende jeugd niet fundamenteel van elkaar vervreemd.

Na Brussel en Parijs zal de tentoonstelling, die in nauwe samenwerking met het Centre Pompidou (Parijs) ontstond, haar Europese en internationale tournee voortzetten in de Hamburger Kunsthalle en de Fundación Mapfré in Madrid, alvorens te eindigen in het Philadelphia Museum of Art.

Van Max Ernst tot Giorgio de Chirico, Salvador Dalí, Joan Miró,  Jane Graverol, Dorothea Tanning, Man Ray, Leonor Fini: tijdens de expo IMAGINE! 100 Years of International Surrealism ontdek je de poëzie van ‘s werelds beroemdste surrealistische kunstenaars aan de hand van thema’s als de droom, het labyrint, de metamorfose, het onbekende en het onderbewuste.

Surrealisme op de Kunstberg

Dankzij een uitzonderlijke samenwerking met Bozar – Paleis voor Schone Kunsten spreidt de viering van de surrealistische beweging zich uit over de hele Brusselse Kunstbergwijk. In Histoire de ne pas rire. Het surrealisme in België belicht Bozar de originaliteit van de Belgische surrealisten, wiens ambities verder reikten dan het louter esthetische.

IMAGINE! 100 Years of International Surrealism is tot 21 juli 2024 te bezoeken in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Regentschapsstraat 3, 1000 Brussel. Meer info en tickets via fine-arts-museum.be.

Lees ook: Folon. A journey in Brussels eert veelzijdig Belgisch kunstenaar Jean-Michel Folon

Volg ons op sociale media of contacteer ons