Folon. A journey in Brussels eert veelzijdig Belgisch kunstenaar Jean-Michel Folon

Folon. A journey in Brussels eert veelzijdig Belgisch kunstenaar Jean-Michel Folon

5 maart 2024 0 Door Deugenieten

Dit voorjaar eert Brussel de Belgische kunstenaar Jean-Michel Folon. Zijn negentigste geboortejaar wordt gevierd met diverse evenementen en tentoonstellingen, die het publiek al wandelend door de Belgische hoofdstad kan ontdekken.

Brussel viert dit jaar de 100ste verjaardag van het surrealisme. Hierdoor zullen enkele werken van René Magritte in andere Brusselse tentoonstellingen en musea pronken. Het Magritte Museum maakt van deze gelegenheid gebruik om een dialoog te creëren tussen het fascinerende universum van René Magritte (1898-1967) en de poëtische creaties van Jean-Michel Folon (1934-2005).

Nog tot september 2024 bieden drie Brusselse musea – Magritte Museum, Autrique-Huis, Design Museum Brussels – en de Fondation Folon het publiek de kans om de vele facetten van de veelzijdige kunstenaar te herontdekken. Folon blonk immers uit in een opvallend groot aantal technieken: als tekenaar, illustrator, schilder, dichter en beeldhouwer doorbrak hij, tegen de dominante artistieke trends in, de grenzen tussen de verschillende genres. 

Jean-Michel Folon (1934-2005)

Jean-Michel Folon werd geboren in Brussel op 1 maart 1934. Op twintigjarige leeftijd begint hij aan een studie industriële vormgeving in La Cambre, kort voordat hij in 1955 uitwijkt naar een tuinierspaviljoen in de omgeving van Parijs. Terwijl de interesse van de Franse kranten in zijn werk wat achterblijft, bieden grote Amerikaanse tijdschriften hem covers en indrukwekkende oplages aan. Het betekent het begin van zijn succes. Al snel verwelkomen galerijen en musea van over de hele wereld, zoals New York, Chicago, Milaan, Venetië, São Paulo, Buenos Aires, Barcelona en Tokio, hem met open armen. Zijn kunst ontplooit zich in al zijn diversiteit: tekeningen, gravures, schilderijen, sculpturen, … Folon illustreert werk van grote schrijvers, waaronder Kafka, H.G. Wells, Prévert, Vian, Borges en Bradbury. Daarnaast maakt hij ook monumentale muurschilderingen, glas-in-loodramen, wandtapijten, theater- en operasets en beeldhouwwerken. Folon sterft op 20 oktober 2005, op zijn 71ste.

Hoewel Magritte en Folon elkaar nooit hebben ontmoet, heeft Folon zijn hele carrière lang geweten hoeveel hij verschuldigd was aan de 36 jaar oudere meester van het Belgische surrealisme, die hij beschouwde als “een van de vaders van mijn generatie”.

4 expo’s rond Folon

De diverse werken en kunstvormen van Folon zijn te bewonderen in vier tentoonstellingen die de veelzijdigheid van de kunstenaar uitlichten.

MAGRITTE · FOLON

Magritte Museum – 21 februari > 21 juli 2024

Folon ontdekte Magritte toen hij achttien was. Een ware openbaring: “In de schilderkunst mag echt alles. Zelfs mysteries uitvinden”, zei hij daarover. De tentoonstelling slaat bruggen tussen het werk en de beeldtaal van deze twee grote Belgische kunstenaars, met aandacht voor hun overeenkomsten en hun bijzonderheden.

Magritte Museum, Koningsplein 2, 1000 Brussel. Meer info en tickets via musee-magritte-museum.be

BEELDENROUTE

Centrum Brussel – 1 maart > 30 mei 2024

De openluchttentoonstelling brengt je via een wandelroute langs enkele van de meest iconische locaties van de Belgische hoofdstad: de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen, de Kunstberg, het Koningsplein en de Kleine Zavel. Langs het parcours staan een twintigtal spraakmakende sculpturen van Folon opgesteld.

FOLON INSOLITE

Autrique-huis – 20 maart >29 september 2024

Deze tentoonstelling toont een miskend en boeiend aspect van Folons gedachtewereld. Hij verkende steeds weer nieuwe kunsttechnieken en was een verwoed verzamelaar van allerlei (gevonden) voorwerpen. Folon Insolite is te ontdekken in het majestueuze maar intieme kader van een van Victor Horta’s eerste huisontwerpen. Meer info op autrique.be.

OLIVETTI · FOLON

Design Museum Brussels – 10 april > 15 september 2024

Vanaf de jaren zestig werkte Folon regelmatig voor Olivetti. Het beroemde Italiaanse concern liep niet alleen voorop qua technologische innovatie, maar ook op artistiek en sociaal vlak. Tijdens de expo duik je in de wereld van het reclameontwerp uit een tijd van grote maatschappelijke ontwikkelingen.  Info en tickets op designmuseum.brussels.

POP-UPSTORE

Wanneer je een kijkje neemt naar de 10 sculpturen die zich in de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen bevinden, ga dan zeker eens langs de Folon Pop-up store. Die bevindt zich tot eind mei in de Beenhouwersstraat, op slechts enkele passen van de galerijen. Daar kan je kennismaken met de poëtische wereld van Folon, en met diverse merchandise, gaande van papierwaren tot interieurdecoratie en kleding. Een unieke scenografie creëert in de tijdelijke ruimte een beleving van Jean-Michel Folon zijn creatieve wereld.

Lees ook: Expo James Ensor. Inspired by Brussels belicht de studiejaren van Ensor

Volg ons op sociale media of contacteer ons