Loge10 Theaterproducties laat Vlaamse televisiegeschiedenis herleven met komedie Drie Dozijn Rode Rozen

Loge10 Theaterproducties laat Vlaamse televisiegeschiedenis herleven met komedie Drie Dozijn Rode Rozen

11 maart 2023 0 Door Deugenieten

Drie Dozijn Rode Rozen is een komedie over de uitgedoofde liefde tussen een koppel. In hun zoektocht naar romantiek ontstaan er misverstanden die voor de nodige hilariteit zorgen. Loge10 Theaterproducties brengt met dit toneelstuk een stukje Vlaamse televisiegeschiedenis terug op de planken.

Met Drie Dozijn Rode Rozen brengt Loge10 Theaterproducties je 70 jaar terug in de tijd, naar de eerste Vlaamse televisie-uitzending. De toenmalige NIR zond op 31 oktober 1953 voor het eerst uit. Alles gebeurde toen live vanuit studio 6 van Flagey. De zenuwen stonden erg gespannen, zowel bij de realisator, acteurs als omroepster. Bijgevolg ging het al bij de eerste aankondiging meteen fout en was de eerste blooper een feit.

Die eerste aankondiging is meteen ook de beginscène van het toneelstuk Drie Dozijn Rode Rozen. We krijgen een kijkje achter de schermen van die eerste televisie-uitzending en zien de hectiek die daarmee gepaard ging. Op die eerste Vlaamse televisie-avond in 1953 werd het toneelstuk Drie Dozijn Rode Rozen, gebaseerd op Due Dozzine di Rose Scarlatte van Aldo De Benedetti, live opgevoerd en uitgezonden. 70 jaar later brengt Loge10 Theaterproducties een herwerkte versie van datzelfde toneelstuk, en krijgen we een spannende en grappige kijk achter en voor de schermen van wat een mijlpaal in de Vlaamse televisiegeschiedenis kan worden genoemd.

Minnaars en misverstanden

De liefde is een geliefd thema in fictie-reeksen, en dat was op die allereerste Vlaamse televisie-avond niet anders. Drie Dozijn Rode Rozen vertelt het verhaal van Marie-Louise (Andrea Croonenberghs) en André Vérand (Marc Stroobants), een koppel waarbij de sleur in de relatie zit en het vuur volledig is gedoofd. Marie-Louise mist avontuur en romantiek in haar leven door het drukke werk van haar man. Wanneer André besluit om bloemen te versturen naar een tot dan toe onbekende dame, loopt zijn onschuldig geflirt al fout van bij het begin. Niet zij maar wel zijn vrouw Marie-Louise krijgt de grote bos rozen in haar bezit.

Door de prachtige bloemen en de begeleidende brief vol karamellenverzen die ondertekend is door een mysterieuze man, raakt Marie-Louise helemaal in de ban van de onbekende minnaar. André, die absoluut wil vermijden dat Marie-Louise te weten komt voor wie de bloemen oorspronkelijk bedoeld waren, kan niet anders dan zijn vrouw elke dag een prachtige bos rozen met een brief vol romantische woorden als antwoord op haar brieven te sturen. Om dat dagelijks geregeld te krijgen, schakelt hij de hulp in van zijn vriend Julien Saget (Daan Hugaert). Hoe langer André het spelletje probeert vol te houden, hoe dieper hij zichzelf en Julien in de problemen brengt. Tot drie weken later uiteindelijk de levering van de bloemen verkeerd loopt en Marie-Louise haar mysterieuze minnaar lijkt te gaan ontmoeten.

70 jaar Vlaamse televisie

Ter gelegenheid van de verjaardag van de Vlaamse televisie stopten Loge10 Theaterproducties en regisseur Bruno Van Heystraeten Drie Dozijn Rode Rozen in een nieuw jasje. Het resultaat is een erg onderhoudend stuk met heel wat hilarische toestanden, zowel op als naast de scène. Als toeschouwer krijg je niet alleen de toneelopvoering te zien maar ook een grappige kijk over hoe het er 70 jaar geleden achter de schermen moet aan toegegaan zijn. De primitieve omstandigheden waarin toen televisie werd gemaakt, worden erg goed nagebootst dankzij de creatieve en realistisch uitziende decorelementen. De voltallige cast smijt zich volledig om er een geslaagde televisie-uitzending van te maken, ongetwijfeld net als de toenmalige televisiecrew 70 jaar geleden ook deed. En zoals het wel eens gaat bij echte televisieopnames loopt er ook op de toneelscène het een en ander niet zoals gewenst. Dat leidt tot heel wat grappige momenten. Zo heeft de geluidsjongen al het Turks fruit, wat als rekwisiet dienst moest doen, opgegeten en raakt hij nu niet van het toilet af. Omdat er geen vervanger beschikbaar is moet dienstmeid Rosine (Ann De Winne) in opdracht van regisseur Bert Janssens (Wouter Vermeiren) de geluidseffecten verzorgen wanneer ze niet op scène staat. Julien krijgt nougat in plaats van Turks fruit voorgeschoteld wat dan weer erg aan zijn tanden gaat kleven. Met de nodige lachsalvo’s van het publiek in de zaal tot gevolg.

Drie Dozijn Rode Rozen van Loge10 Theaterproducties speelt tot en met 2 april in de Rode Zaal van het Antwerpse Fakkeltheater. Meer info op loge10.be.

Lees ook: Deep Bridge brengt feelgood musical Hairspray naar Vlaanderen

Volg ons op sociale media of contacteer ons