Isabelle Beernaert zet het belang van aanraking centraal in dansvoorstelling ‘Oxytocin’

Isabelle Beernaert zet het belang van aanraking centraal in dansvoorstelling ‘Oxytocin’

1 december 2021 0 Door Deugenieten

Vorige week ging ‘Oxytocin’, de nieuwe voorstelling van Isabelle Beernaert in première in de prachtige Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. Met ‘Oxytocin’ wil Isabelle Beernaert ons weer zuurstof geven in tijden dat we elkaar maar beperkt mogen aanraken en voelen.

‘La Vie en Rose’, zo zou de nieuwe voorstelling van choreograaf en regisseur Isabelle Beernaert gaan heten. Maar tijdens het creatieproces ging het coronavirus meer en meer ons leven bepalen. Terwijl we onze contacten moesten beperken raakten vele mensen geïsoleerd en kwijnden heel wat oudere mensen weg achter hun gevels of in tehuizen. De titel ‘La Vie en Rose’ voelde dan ook niet meer goed aan bij Isabelle, waarop de voorstelling de naam ‘Oxytocin‘ kreeg.

Oxytocine, het knuffelhormoon

Oxytocine wordt door ons lichaam aangemaakt bij een aanraking, een streling, een knuffel en het bedrijven van de liefde. Het is een stof die we nodig hebben om gelukkig te zijn. Het aanmaken van een hoge dosis oxytocine gaat gepaard met een gevoel van vertrouwen en het gevoel dat je ergens deel van maakt en jezelf mag zijn. Bij grotere hoeveelheden oxytocine is er sprake van een hogere weerbaarheid tegen stress en verslaving en wordt angst makkelijker onderdrukt.

Voor haar nieuwe voorstelling verdiepte Isabelle Beernaert zich helemaal in het onderwerp: “Door iemand aan te raken, maakt ons lichaam oxytocine aan, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Dat hormoon zorgt ervoor dat we ons gelukkig en geborgen voelen. Denk maar aan een moeder die haar baby vasthoudt: op dat moment maakt haar lichaam oxytocine aan, waardoor de band tussen haar en haar kind sterker wordt. Door de strenge coronamaatregelen die ons overvielen, mochten we opeens niemand meer aanraken. Dat was vreselijk en had op veel mensen ook een fysieke weerslag. Alles wat ons in leven houdt en wat ons vitamines geeft, viel opeens weg doordat we afstand moesten houden. Het deed me beseffen dat wij als mensen in essentie liefde zijn en dat aanraking een vorm van energie is. Je kan jezelf opladen door goed voor je lichaam en geest te zorgen, maar je hebt aanraking nodig. Een ouder, partner of vriend of vriendin die je vastpakt, doet zoveel.”

Aanraken en Verbinden

De komende maanden toert Isabelle Beernaert met haar gezelschap rond in Vlaanderen en Nederland om de langverwachte voorstellingen te spelen van ‘Naakt – Nuda Veritas’, die noodgedwongen met meer dan een jaar werden uitgesteld. Maar de goesting en energie van Isabelle om te creëren valt niet te temmen en zo komt het dat tegelijkertijd ook ‘Oxytocin’ in première gaat.

Daar waar ‘Naakt’ vooral veel vragen opwerpt – wie ben ik, hoe voel ik me daarbij, wat is goed en wat is kwaad, wat is de waarheid – biedt ‘Oxytocin’ vooral antwoorden. Dat is allerminst toevallig want Isabelle Beernaert slorpt met veel enthousiasme en met een open geest alle mogelijke inspiratie in zich op, om er maandenlang over te reflecteren en tot een uitkomst te komen. In ‘Oxytocin’ valt die uitkomst in twee woorden samen te vatten, woorden die tegenwoordig actueler zijn dan ooit: Aanraken en Verbinden.

“Door corona zijn we teruggekeerd naar een bepaalde kleinheid”, besluit Isabelle. “Als we dat erkennen, zien en beseffen, als we bewust zijn van liefde en aanraking – het allerbelangrijkste dat er is – dan kunnen we het leven in roze aan. Dan voel je je veilig, krijg je door die aanrakingen genoeg levensvitaminen binnen en word je krachtig. Dan ben je gelukkig!”

Omwille van de geldende maatregelen koos Isabelle er bewust voor om ‘Oxytocin’ met slechts zes dansers te brengen. Dat zorgt ervoor dat de voorstelling nog intenser is geworden. Een lege witte, steriele ruimte die zonder twijfel metaforisch is, muziek die je vanaf de eerste seconde bij de keel grijpt en zes dansers die het leven vieren, geleid door een wonderlijk mooie choreografie. ‘Oxytocin’ is een voorstelling geworden die ons toont dat de wereld niet zo donker is als we vaak denken. Je moet het alleen willen zien. En voelen.

Meer info en tickets voor ‘Naakt – Nuda Veritas’ en ‘Oxytocin’ vind je op isabellebeernaert.com.

Lees ook: Geena Lisa is klaar voor haar musicaldebuut in ‘The Sound of Music’


Volg ons op sociale media of contacteer ons