Het Farcetheater viert vijfjarig bestaan met drie komedies

Het Farcetheater viert vijfjarig bestaan met drie komedies

26 april 2024 0 Door Deugenieten

Terwijl Het Farcetheater het huidige seizoen afsluit met de prettig gestoorde voorstelling Kom van dat dak af, bereiden ze zich al helemaal voor op het volgende seizoen. Dan bestaat het gezelschap 5 jaar en dat wil het niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

Vijf jaar geleden werd onder de inspirerende leiding van Anthony Van Caeneghem in Gent een nieuw professioneel theatergezelschap geboren dat farces ofwel komedies wil brengen. Tijdens de voorbije vijf jaar ging het dan ook snel voor Het Farcetheater. Zo spelen ze ondertussen al drie producties per seizoen. Het gezelschap kan hiervoor rekenen op gevestigde waarden als Peter Van Asbroeck, Donaat Deriemaeker, Katja Retsin en Koen Crucke die deel uitmaken van het team dat aangevuld wordt met nieuwe ronkende namen zoals Jan Schepens en Lisa Gerlo.

Voor hetzelfde geld

Om het vijfde jaar te vieren willen ze bij Het Farcetheater nog meer de nadruk leggen op de feelgood komedie. De aftrap van het nieuwe seizoen wordt gegeven met de productie Voor hetzelfde Geld, een komedie van succesauteur Ray Cooney. Vanaf eind augustus maakt Het Farcetheater met deze rijkgevulde klucht heel wat theaters onveilig. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Jan Schepens & Katja Retsin, die niet alleen in het echte leven maar ook op scène een koppel mogen spelen. In dit stuk leiden ze een nogal saai leventje. Tot de man op zijn verjaardag met een verkeerde koffer thuiskomt. Een geluk bij een ongeluk, want er zit maar liefst 10 miljoen euro in! Hij wil met de noorderzon vertrekken, maar zijn vrouw ziet dat minder zitten. Ze denkt dat het ‘slecht’ geld is en heeft die avond al vrienden uitgenodigd. Maar helaas, de overijverige taxichauffeur staat al aan de deur. En daarnaast maken twee agenten én de maffioze eigenaar van het koffertje de situatie er niet makkelijker op. Het begin van een straf staaltje deurenkomedie boordevol persoonsverwisselingen en onverwachte wendingen. Naast Jan Schepens en Katja Retsin schitteren ook Donaat Deriemaeker, Goele De Raedt, Peter Van Asbroeck, Anthony Van Caeneghem, Jan Verleyen en Steve Seigneur.

De verlegen Versierder

Tijdens de feestdagen staat er andermaal een gezellige kerstkomedie gepland: De verlegen Versierder. Bob De Moor en Anthony Van Caeneghem mogen het daarin opnemen tegen drie fantastische actrices: Daisy Thys, Heidi De Grauwe & Lisa Gerlo. Menno is de presentator van een populair tv-programma en de meest begeerde vrijgezel van Vlaanderen. Maar die beroemdheid heeft ook zo zijn nadelen. Terwijl iedereen denkt dat hij elke dag met een ander de lakens deelt, is hij dik tegen zijn zin nog altijd maagd. Met de feestdagen in het vooruitzicht wil zijn nonchalante nonkel hem een handje helpen. Al snel bemoeit ook zijn vrouwelijk personeel zich ermee. En dan rijst er slechts nog één vraag: gaat hij te bed of niet te bed? De verlegen versierder is een komedie in een gezellige kerstsfeer waarin een opklapbaar bed voor heel wat hilarische situaties zorgt.

Hotel Politiek

In het voorjaar van 2025 sluit Het Farcetheater zijn seizoen af met de komedieklassieker, geschreven door de godfather of comedy Ray Cooney: Hotel Politiek. Deze productie belooft iets bijzonders te worden want voor dit stuk werkt Het Farcetheater samen met de spilfiguren van het Gentse volkstheater: Bob De Moor, Koen Crucke en Compagnie van de Leute, die in navolging van Romain Deconinck al ruimschoots zijn sporen in komedietheater heeft verdiend. In deze versie volgen we de burgemeester van Gent die ‘verstropt’ geraakt in een politieke crisis. Hij wil met de secretaresse van de oppositie een passionele nacht beleven. Maar helaas wordt die al snel onderbroken wanneer ze een lijk in hun hotelkamer ontdekken. Wat volgt is niet te overzien. Misverstanden & miserie stapelen zich op, coalities worden gevormd, van democratie is er nog weinig sprake en het gat in de begroting is niet meer het grootste probleem. Het belooft alvast een belasting op de lachspieren te worden.

Kom van dat dak af

Maar voor het zover is, wordt het vierde seizoen afgesloten met een stuk dat al een tijdje op het verlanglijstje van Het Farcetheater stond: Kom van dat Dak af. Het duo Peter Van Asbroeck en Donaat Deriemaeker laat jullie onderdompelen in een typische deurenkomedie met een stevige 80’s-vibe. Chris Van Espen en Anthony Van Caeneghem halen hun typetjes van Taxi Taxi! terug boven, en zangeres en presentatrice Eveline Cannoot zal haar komediedebuut maken. Daarin wordt ze bijgestaan door een krak in het vak Daisy Thys.

Meer info over de seizoensafsluiter of over de nieuwe voorstellingen tijdens het vijfjarig bestaan van Het Farcetheater vind je op farcetheater.be.

Lees ook: Owla Brugge rolt de rode loper uit voor zomerspektakel OWLA Showtime

Volg ons op sociale media of contacteer ons