Herenliefde op de boekenplank van Deugenieten

Herenliefde op de boekenplank van Deugenieten

14 november 2023 0 Door Deugenieten

Er werden recent enkele boeiende boeken uitgebracht waarin de homoseksuele liefde en zoektocht naar de eigen identiteit voorop staan. Ben je een liefhebber van komische romans? Dan is Husband material jouw ding. Lees je liever biografische verhalen? Een doodgewone dag en In donker weids alom zullen je ongetwijfeld naar de keel grijpen. Ook in de YA-boeken Als ik je morgen weer zie en De paardenjongens staat de herenliefde centraal.

Husband Material

In Boyfriend material van Alexis Hall waren Luc O’Donnell en Oliver Blackwood nog fake lovers, in het romantische vervolg Husband material zijn ze ondertussen echtgenoten in spe.

Het is al enkele jaren geleden dat Luc en Oliver elkaar leerden kennen en verliefd werden. En hoewel ze al een paar jaar samen zijn denken ze nog niet aan trouwen. De talrijke uitnodigingen voor bruiloften brengen Luc echter aan het twijfelen: moet hij Oliver misschien tóch ten huwelijk vragen?

Zodra de trouwplannen realistische vormen gaan aannemen, lijken hun verschillen groter te worden. Waar Luc zich thuis voelt in een flamboyante gemeenschap, moet de rustige Oliver daar niets van weten. Ze moeten leren om met hun angsten om te gaan en om elkaars wensen te respecteren. Lukt het hen om hun relatie te redden en de lange weg naar het altaar af te leggen? En heeft hun huwelijk wel kans van slagen?

Husband Material is een heerlijke feelgoodroman die je zal laten lachen en ontroeren. Het is een verhaal over liefde, acceptatie en de kracht van het samenzijn.

De paardenjongens

Het verhaal van De paardenjongens speelt zich af in Stockholm. Na zijn examens neemt Anton een baantje in de thuiszorg. Een van de ouderen bij wie hij langsgaat, is Alexander Kovac, een man van bijna honderd die niets zegt en weigert zijn keuken uit te komen. Tijdens een van zijn bezoekjes ontdekt Anton dat Alexander met hem probeert te praten door met zijn stok te bonken. Op die manier leert hij hem langzaamaan beter kennen. Dan vindt Anton in de woonkamer oude foto’s van paarden en circusartiesten. En een brief van de Gestapo. Wat heeft Alexander Kovac allemaal meegemaakt?

Berlijn, 1933. Twee jongens groeien op in een kindertehuis in Tsjechoslowakije. Nadat een van hen mishandeld wordt, rennen ze weg en sluiten ze zich aan bij een circus waar ze hun fantastische acrobatische kunsten uitvoeren. Het circus brengt ze naar Berlijn en de legendarische, grensverleggende club Eldorado. Terwijl de jongens langzaam ontdekken wat ze eigenlijk voor elkaar voelen, grijpen de nazi’s de macht en verandert de wereld om hen heen in een razend tempo.

Johan Ehn is een Zweedse acteur die sinds 2017 ook schrijver is. Met de young-adultroman De paardenjongens snijdt hij het thema homoseksualiteit ten tijde van de Tweede Wereldoorlog aan.

In donker weids alom

In donker weids alom vertelt Seán Hewitt over zijn jeugd en jonge volwassenheid, en over zijn relatie met zijn vriend Elias. Hewitt groeit op in een gezin waarin homoseksualiteit niet wordt geaccepteerd. Hij voelt zich al vroeg anders dan de andere jongens, maar weet niet goed hoe hij zijn gevoelens moet begrijpen.

Wanneer Seán Elias ontmoet is dat het begin van een onstuimige liefde. Elias is de eerste persoon die Hewitt accepteert zoals hij is. Samen beginnen ze aan een reis van zelfontdekking Maar wanneer Elias in een diepe depressie raakt, wacht een fatale crisis.

In donker weids alom is een aangrijpend en persoonlijk verhaal over liefde, verlies en hoop. Het boek geeft een scherpe, onverschrokken bespiegeling over de last te moeten leven in een wereld waarin geluk en homoseksuele liefde nog altijd niet als vanzelfsprekend worden beschouwd. Tegelijkertijd is het een teder en integer relaas van wat het betekent te worden meegesleept in de afgrond van de depressie van je geliefde. Het boek stelt de vraag wat liefde kan verdragen en wat niet. Hewitt daalt daarvoor af in zijn eigen geschiedenis, en die van lotgenoten vóór hem.

Een doodgewone dag

In Een doodgewone dag vertelt Jan Wallyn, een jonge creatieve Brusselaar, het verhaal van hun zoektocht naar genderidentiteit. Jan is non-binair, wat betekent dat die zich niet als man of vrouw identificeert.

Naast de worstelingen over hun identiteit, maakt Jan zich zorgen over hun veiligheid. Zo wordt die op straat regelmatig uitgescholden, bedreigd en zelfs aangevallen vanwege hun genderidentiteit. Dat maakt dat Jan steeds op hun hoede is voor het gevaar dat mogelijk om elke hoek lonkt. Zo moet die altijd nadenken over welke route naar huis het veiligst is en welke plek in het openbaar vervoer de minste kans op ellende geeft.

In dagboekstijl beschrijft Jan elf dagen en vier nachten die in de afgelopen tien jaar bepalend zijn geweest voor het begrijpen van wat die lang niet begreep. Hilarische taferelen in een cosmeticawinkel waar die werkte, intense ontmoetingen met mensen uit de queer-community, nachtelijke gesprekken met hun moeder en helaas ook heel wat queerfobische ervaringen.

Het boek eindigt met een hoopvol vooruitzicht waarin Jan droomt van een doodgewone dag, een dag waarop die niet hoeft na te denken over hun genderidentiteit.

Als ik je morgen weer zie

Om de een of andere reden is Clark op een maandag wakker geworden en heeft hij nu al 309 keer dezelfde eentonige dag beleefd. Hij zit vast in een timeloop. Totdat dag 310 aanbreekt…

Uit het niets wordt zijn altijd zo saaie wiskundeles onderbroken door iets onverwachts: Beau, een jongen die hij al die 309 vorige maandagen nog niet eerder heeft gezien, komt zijn klas binnengelopen.

Als de verlegen, sympathieke Clark besluit om eens onbezonnen te zijn en samen met de uitbundige en bruisende Beau een aantal boodschappen door Chicago te doen, kan hij zich niet voorstellen dat deze maandag écht iets zal veranderen aan de timeloop. En hij verwacht al zeker niet dat hij in één dag zo verliefd op iemand kan worden. Er is alleen één probleem: hoe bouw je een toekomst op met iemand als morgen nooit aanbreekt?

Robbie Couch is een Amerikaans schrijver van queer young-adultboeken. Als ik je morgen weer zie is zijn derde roman.

Maurice

Maurice speelt zich af in 1914. Op de universiteit van Cambridge introduceert Clive Durham zijn vriend Maurice Hall in de klassieke, Griekse geschriften. De twee beleven een intieme en geweldige, maar ook strikt verboden relatie. Wanneer Clive de relatie verbreekt om te trouwen met een vrouw is Maurice diepbedroefd. Hij stort zich op werk, probeert zich te laten ‘genezen’ maar heeft buitengewoon veel moeite met de onuitgesproken regels van de samenleving.

Als Maurice een nacht doorbrengt met Alec Scudder, een jachtopziener, raakt hij in paniek. Alec wil een oprechte liefdesrelatie, maar durft Maurice daar ook echt voor te kiezen?

E. M. Forster (1879- 1970) was een Brits romanschrijver, vooral bekend van A Room with a View, Howards End en A Passage to India. De verfilming van Maurice, met Hugh Grant en James Wilby in de hoofdrollen, werd zelfs genomineerd voor een Oscar.

Maurice is het meest persoonlijke boek van E. M. Forster dat hij in 1914 al schreef maar als verboden boek pas postuum in 1970 uitkwam.

Het voorwoord in het boek komt van Splinter Chabot, Nederlands presentator en schrijver van Confettiregen, een autobiografisch verhaal over coming-out.

Lees ook: LGBTQIA+ op de boekenplank van Deugenieten

Volg ons op sociale media of contacteer ons