De boekenplank van Deugenieten

De boekenplank van Deugenieten

3 maart 2023 0 Door Deugenieten

Ben jij ook zo’n boekenfan? Elke maand komen er wel een aantal nieuwe exemplaren bij op de boekenplank van Deugenieten. We ontdekken het vernieuwde KMSKA in de roman van Dimitri Leue, overnachten op bijzondere locaties in Nederland en duiken de geschiedenis van de Lage Landen in aan de hand van de historische atlas. We dromen weg bij de mooiste plekken van Europa en verdiepen ons in de debuutroman van een jonge talentvolle schrijver.

Manja of de zeven lagen der ziltheid

Na meer dan 10 jaar renovatie opende het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen in september 2022 opnieuw de deuren. Als artist in residence maakte Dimitri Leue een boek geïnspireerd op de collectie van het museum: Manja of de zeven lagen der ziltheid. Dimitri Leue schreef het verhaal en elineveer zorgde voor prachtige illustraties.

Veel van de werken uit de vaste collectie van het KMSKA werden de afgelopen jaren gerestaureerd, en dat vormde de inspiratiebron voor het ontroerende verhaal. Eline Van Eerdenbrugh alias elineveer zorgde voor de bijpassende indringende tekeningen die het aangrijpende verhaal nog versterken.

Manja vertelt het verhaal vanuit het perspectief van een restaurateur. Tijdens een minutieuze restauratie legt ze de authentieke kleuren van een vrouwenportret bloot en ontvouwt hierbij ook een stukje van zichzelf. Daardoor ziet ze zich tijdens het herstellen van de schilderijen gedwongen ook haar eigen leven te herstellen. Ze raapt al haar moed bijeen, verwijdert laag na laag en houdt vol, ondanks de vele tegenslagen en momenten van diepe wanhoop. Het resultaat is een boeiend verhaal rond het thema gender waarin op zoek wordt gegaan naar de ware identiteit.

Manja of de zeven lagen der ziltheid is te verkrijgen in de boekhandel en je kan het boek hier online bestellen.

One Night Stay

Soms wil je er eens uit voor een paar dagen en zoek je een leuke locatie om de nacht door te brengen. One Night Stay verzamelt bijzondere plekken om te overnachten in Nederland en België.

In het boek vind je niet de standaardhotels maar wel locaties en accommodaties die je nog lang zullen bijblijven. One Night Stay bevat 75 speciale, bijzondere, opvallende en niet-alledaagse plekken om te slapen. De meeste adresjes zijn te vinden in Nederland, zo’n stuk of tien in België.

Het boek neemt je mee op avontuur en inspireert je om direct je koffer te pakken. Zo vind je er ideeën om te overnachten in een kerk of een vliegtuig. Maar ook andere originele accommodaties zoals een gevangenis, een boomhut of een vlot staan vermeld.

Het boek is opgedeeld in 11 thema’s, van tiny houses en kastelen tot slapen op het water. Zowel de avonturier als de liefhebber van luxe weet er ideeën te vinden. Bij elke plek staat ook praktische informatie vermeld, zoals de nabijheid van openbaar vervoer en tot welke prijscategorie de bijzondere slaapplek behoort.

Ben je op zoek naar pareltjes om in de Lage Landen te overnachten? Dan is One Night Stay alvast een leuk begin voor het plannen van je trip.

Je vindt One Night Stay in de boekhandel en kan het boek hier bestellen.

Confettiregen

Confettiregen is een ontwapenend en ontroerend verhaal over Wobie, een jongen die opgroeit in een warme en veilige omgeving. Eenmaal op school komt hij erachter dat zijn enthousiasme volgens sommigen gekooid moet worden, dat sommige kleren alleen voor meisjes bestemd zijn en dat verliefdheid ingewikkelder is dan een hartje tekenen.

Aan de hand van drie bepalende ontmoetingen in zijn jeugd komt Wobie steeds meer over zichzelf te weten. Naarmate hij ouder wordt, ontdekt hij langzaam maar zeker dat hij anders is dan zijn broers en de meeste klasgenoten, anders dan wie hij wilde zijn. Langzaam sluipt er een grijze mist in zijn leven, en begint hij iets te ontdekken dat eerst genegeerd maar uiteindelijk gevierd wordt.

Confettiregen verscheen voor het eerst in maart 2020 en is sindsdien uitgegroeid tot een bestseller. De debuutroman van Nederlands schrijver Splinter Chabot werd verkozen tot nummer 1 in de Regenboog Top 100. Chabot ontving verscheidene onderscheidingen voor zijn inzet om de positie van de LGBTQIA+-gemeenschap te verbeteren. Om dat succes te vieren is Chabots geroemde debuut uitgebracht in een bijzondere, gelimiteerde editie.

Je kan Confettiregen vinden in de boekhandel en hier online bestellen.

Droomreizen in Europa

We dromen allemaal wel eens van die ene droomreis die we al zo lang willen maken: een idyllische plek, een betoverend vergezicht, een uitzonderlijke locatie,… Droomreizen in Europa bevat een selectie van de mooiste plekken die je op ons continent bezocht moet hebben.

Het boek neemt je mee naar bekende en minder bekende bestemmingen van Europa. Droomreizen in Europa is prachtige uitgave met schitterende fotografie, die is samengesteld door de legendarische reisschrijvers van National Geographic. Het boek is de perfecte leidraad voor reizigers die hunkeren naar avontuurlijke reizen.

Elke mogelijke vorm van transport wordt besproken: is het over het water, met de trein, in de lucht of te voet. Elk hoofdstuk bevat verbluffende foto’s, kaarten in kleur en praktische tips. Droomreizen in Europa is zowel informatief als inspirerend. Dit luxueuze boek is dan ook een levenslange bron van inspiratie.

Met dit boek reis je naar de beste bestemmingen in Europa en maak je je reisdromen waar.

Je kan Droomreizen in Europa vinden in de boekhandel en hier online bestellen.

Historische atlas van de Lage Landen

In de Historische atlas van de Lage Landen brengt Sieg Monten de Nederlandse en Belgische geschiedenis tussen de negende en de dertiende eeuw in kaart.

De eerste graven en hertogen in de Lage Landen, de opkomst van de Franse koningen en de teloorgang van de Rooms-Duitse keizers komen aan bod. Hun doen en laten wordt geplaatst binnen de context van de Deense en de Hongaarse invallen, de eerste kruistochten en de Investituurstrijd. Er wordt stil gestaan bij gebeurtenissen in de Friese Landen, de Waalse Ardennen en het Keulse Rijnland.

Aan de hand van 27 speciaal voor dit boek vervaardigde kaarten illustreert de auteur hoe politieke en militaire gebeurtenissen en natuurlijke veranderingen zoals stormvloeden, de middeleeuwse landsgrenzen van de Lage Landen wijzigden. Aangevuld met stambomen, illustraties en beschrijvingen worden vier eeuwen uit de geschiedenis van België en Nederland in kaart gebracht.

Je kan Historische atlas van de Lage Landen in de boekhandel vinden en hier online bestellen.

Lees ook: 5 reisboeken die je zin geven om de wereld te ontdekken

Volg ons op sociale media of contacteer ons