Eat Local zet Waalse lokale producenten culinair in the picture

Eat Local zet Waalse lokale producenten culinair in the picture

1 december 2022 0 Door Deugenieten

Onlangs waren we te gast bij Eat Local, een reeks evenementen net over de taalgrens, waar lokale producenten en chef-koks van Oh-Chef hun passie voor lekker eten delen en waarbij je kan genieten van een gastronomische ervaring.

De Eat Local evenementen zijn ontstaan ​​uit liefde voor lokale kwaliteitsproducten en gastronomie. Met de hulp van APAQ-W, het Waals Agentschap voor de Promotie van Kwaliteitslandbouw, worden telkens een aantal Waalse producenten in de kijker gezet in een bistronomisch menu dat gecreëerd wordt door chef-koks van Oh-Chef.

Lokaal en ambachtelijk

Tijdens Eat Local maak je kennis met een aantal lokale producenten en chef-koks die dag in dag uit ernaar streven om lokale Waalse producten onder de aandacht te brengen. Meer concreet krijg je tijdens een rondleiding op het bedrijf van een lokale producent meer uitleg over de ambachtelijke manier waarop de producten tot stand komen. Vervolgens kan je kennismaken met een aantal lokale producenten en proeven van hun artisanale producten. Ter afronding wacht een gastronomische meergangenmenu waarin de voorgestelde lokale ingrediënten de hoofdrol spelen. De gepresenteerde gerechten worden ter plaatse klaargemaakt door de chef-koks van Oh-Chef.

Wij brachten een bezoek aan Domaine du Ry D’Argent. Gelegen op een helling ergens tussen Samber en Maas, meer bepaald in het landelijke Bovesse nabij Namen, maakten we kennis met een dynamisch bedrijf dat een mooi voorbeeld is van een geslaagd reconversieverhaal. De familie Baele baatte er van generatie op generatie een hoeve uit met akkers en melkkoeien. De verschillende landbouwcrisissen brachten zoon Jean-François ertoe om het landbouwbedrijf een nieuwe richting te doen inslaan. Tijdens zijn studies had hij kennisgemaakt met de Belgische wijnteelt en het opkomend succes ervan. Jean-François besliste vervolgens in 2005 om een deel van de landbouwgrond te beplanten met een aantal wijnstokvariëteiten die bestand zijn tegen de gebruikelijke wijngaardziekten. Het bleek een juiste keuze. Vandaag beschikt de familie over 13,5 ha aan wijngaarden en produceren ze 7 witte, rode en roséwijnen en 3 mousserende wijnen.

Na de geanimeerde uitleg van Jean-François was er ruimschoots de tijd om uitgebreid kennis te maken met onder meer de zuivelproducten van La Ferme de Warichet, de koekjes van Clarembeau, de forel van La Ferme des 3 Moutons en de chips van Lucien.

Vervolgens konden we aanschuiven voor 4 heerlijke proeverijen waarin chef-koks Corentin Rochez en Kevin Roquet van Oh-Chef de producten van de aanwezige ambachtslieden verwerkt hadden. Een vijfde proeverij werd gepresenteerd door chef Ludovic Vanackere van Ateliers de Bossimé uit Namen.

Interesse om zelf kennis te maken met een aantal lokale Waalse producenten en te genieten van een culinaire ervaring? Het volgende Eat Local event heeft plaats op 18 december in Thuin nabij Charleroi. Meer informatie vind je op de website van Oh-Chef.

Lees ook: Terroirs du Cru, een paradijs voor fijnproevers

Volg ons op sociale media of contacteer ons