De boekenplank van Deugenieten

De boekenplank van Deugenieten

4 april 2023 0 Door Deugenieten

Ben jij ook zo’n boekenfan? Elke maand komen er wel een aantal nieuwe exemplaren bij op de boekenplank van Deugenieten. Deze maand trekken we naar Londen in het voetspoor van Serge Simonart, leren we meer over het doen en denken van superheld Batman en komen we te weten hoe het was om in de jaren 60 aan boord van een cruiseschip te werken. We achterhalen hoe de verhoudingen tussen de klassieke meesters als Bach, Mozart en Beethoven nu precies zaten en trekken ons tenslotte terug uit het daglicht, in de Brusselse erotische cinema van de jaren 70.

Uit het daglicht

De debuutroman Sterven met tussenpozen van Filip Keyaert waarin het leven van een videotheekhouder tussen de muffe videobanden in de jaren 80 wordt geschetst, werd vol lof ontvangen. Ook voor zijn tweede roman haalde hij inspiratie uit zijn fascinatie voor films en subculturen. Uit het daglicht speelt zich af in de wereld van erotische cinema in de jaren 70.

Ode aan de erotische cinema

Brussel, 1979. Sonja brengt het grootste deel van haar tijd door achter de balie van een groezelige sekscinema vlak bij het Zuidstation. Ze vult haar dagen met het herinrichten van de etalage en het voeren van nietszeggende gesprekken met de klanten. Onder het alziend oog van de oudere en ietwat schuchtere bioscoophouder Marcel klampt ze zich vast aan de liefde van Angela, de stripteaseuse die de voorstellingen aan elkaar danst, en Gilberte, de straatprostituee met het engelengezicht.

Gevoelig, met humor

Uit het daglicht brengt een verhaal uit de woelige seventies, die op het vlak van vertier amper grenzen kenden. Deze pocketroman gaat over de fascinerende maar tegelijk weerzinwekkende wereld van de cinema bis. Maar vooral ook over sterke vrouwen in de door mannen geregeerde wereld van sekstheaters, peepshows en achterbuurtkroegen. Een rauw en gevoelig verhaal maar met de nodige dosis humor!

Zin om in de tijd terug te reizen naar het erotische leven in Brussel? Je kan Uit het daglight vinden in de boekhandel en hier online bestellen.

Londen

Serge Simonart is vooral gekend als journalist van het weekblad Humo waarvoor hij talrijke interviews heeft gedaan met wereldberoemde popmuzikanten zoals David Bowie, Lou Reed, Mick Jagger en nog zo’n 500 anderen. Naast begenadigd romanschrijver is Simonart sinds kort ook schrijver van de reisgids Londen waarin hij als fanatieke bewonderaar van Engeland ons gepassioneerd meeneemt langs minder bekende plekjes in de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk.

Onontdekte parels

Als fervente anglofiel spendeerde Simonart een wezenlijk deel van zijn leven in Londen, achter de schermen en vanop de eerste rij. Jarenlang inventariseerde hij de onontdekte parels en nu deelt hij zijn uitgebreide adressenboek in dit boek. De gekende toeristische plekken worden kort opgesomd zodat er des te meer aandacht kan gaan naar verborgen plekjes die meer dan de moeite waard zijn om even langs te lopen. Dankzij de vele prachtige foto’s wordt je meteen ondergedompeld in die typisch Britse sfeer.

Meerwaardezoeker

De mooi geïllustreerde gids biedt de meerwaardezoeker alles wat die in Londen hoopt te vinden: kwaliteit, verfijning, originaliteit, architecturale pracht en last but not least Britishness. Londen is een praktische reisgids én het voorspel om in de stemming te komen voor je volgende reis naar deze wereldstad.

Je kan de geheime tips van ’s werelds grootste anglofiel terugvinden in de boekhandel en hier online bestellen.

Doe en denk als Batman

Dapper, solide, daadkrachtig, charmant, betrouwbaar, slim, gul… Het zijn allemaal eigenschappen die de gemaskerde misdaadbestrijder Batman typeren. In Doe en denk als Batman maak je de superheld in jezelf wakker en ga je op zoek naar eigenschappen en emoties die jullie gemeen hebben.

Belangrijkste levenslessen

Doe en denk als Batman bevat de 25 belangrijkste levenslessen van deze grote held uit de popcultuur. Auteur Gwendal Fossois beschrijft op een grappige manier wat je van de Dark Knight kunt leren. Zijn moed, zijn nauwkeurigheid, onfeilbare zelfbeheersing, zijn morele kompas, zijn gemoedstoestand zo solide als een wolkenkrabber in Gotham City… Dat alles maakt Batman de beste bondgenoot om alle moeilijkheden van het dagelijks leven het hoofd te bieden.

Batman als coach

Doe en denk als Batman is meer dan enkel een leuk boek over een superheld. Het leert je op een correcte manier om te gaan met situaties en gevoelens, iets wat je persoonlijke ontwikkeling alleen maar ten goede komt. Doe en denk als Batman en laat de gecapete superheld daarbij je coach zijn!

Je kan Doe en denk als Batman vinden in de boekhandel en hier online bestellen.

Happy ship Rotterdam

Meindert Fennema monsterde als achttienjarige aan op het vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn. Hij maakte vier Caribische cruises en een wereldreis op de SS Rotterdam. In Happy ship Rotterdam put Fennema uit eigen ervaringen en vertelt hij zijn verhaal aan de hand van alter ego Jelle Veenstra.

De wereld ontdekken

Fennema neemt je mee op reis door de opkomende gayscene in New York, de Griekse beschaving op de Akropolis, de verblindende schoonheid van het Suezkanaal en het bizarre nachtleven in Aden. In de hangende tuinen in Bombay ontmoet de jonge zeeman zijn eerste interculturele liefde. Hij ervaart de bedrijvigheid van Hongkong, en op Bali koopt hij beeldjes voor zijn onfortuinlijke Indonesische collega’s die in hun eigen land niet van boord mogen. In Yokohama sluipt de Japanse griep op het schip waardoor het leven volkomen ontregeld raakt. In Honolulu mogen alleen de zieken en de doden van boord, wat leidt tot een opstand onder de passagiers.

De wereld aan boord

Fennema leerde met vallen en opstaan het leven op een cruiseschip kennen: de regels van het fooiensysteem, de scherpe scheiding tussen bemanning en passagiers en het verschil tussen bemanningsleden die in de bediening werken en de matrozen. Maar ook het verschil tussen de heteroseksuele en de homoseksuele wereld aan boord. Happy ship Rotterdam is een boeiend verhaal dat een goed beeld geeft van hoe de wereld eruit zag in de jaren 60.

Zin om in te schepen voor een reis rond de wereld in 79 dagen? Happy Ship Rotterdam is te vinden in de boekhandel en hier online te bestellen.

Klassieke meesters

In Klassieke meesters komen we alles te weten over de bekendste componisten van de achttiende en negentiende eeuw. Het boek vertelt geen muziekgeschiedenis of geeft geen volledig overzicht van de werken. Het boek vertelt daarentegen wel het verhaal van wie met wie omgaat, wie zich tegen wie afzet en wie teruggrijpt naar het verleden en waarom. Daarin spelen de achtergrond en de biografie van elke componist natuurlijk een rol.

Vriendschap en jaloezie

Componisten lonken naar tijdgenoten en reageren op hen met vriendschap en jaloezie, samenwerking en plagiaat, kritiek en vleierij. Sommige componisten schrijven slecht over een collega, maar durven dat niet in het gezicht te zeggen. Ook de invloed van buitenaf kan soms groot zijn: sommige componisten zijn bang voor de pers, andere voor het publiek. De ene herwerkt na negatieve kritiek, de andere niet. Niet alleen de uitgever en de uitvoerders spelen een grote rol, soms ook de echtgenote of de zus.

Invloedrijke componisten

Grote componisten die ongetwijfeld een invloed gehad hebben op figuren na hen en componisten die teruggeblikt hebben op de grote meesters en daarbij hun commentaren niet spaarden: ze komen allemaal aan bod.

In Klassieke meesters kom je alles te weten over de grote klassieke meesters van de achttiende en negentiende eeuw. Het boek van musicoloog Yves Knockaert is te verkrijgen in de boekhandel en je kan het hier online bestellen.

Lees ook: In maart op de boekenplank van Deugenieten

Volg ons op sociale media of contacteer ons