Aquacircuit, de nieuwe sporttrend bij Aspria

Aquacircuit, de nieuwe sporttrend bij Aspria

8 september 2023 0 Door Deugenieten

Vergeet alles wat je al dacht te weten over groepslessen en -activiteiten in het zwembad! Aspria laat ons het plezier en de weldaden van de natuurlijke weerstand van water herontdekken dankzij een uniek concept: aquacircuit.

Aquacircuit is meer dan een trainingssessie. Het is een complete en gevarieerde activiteit die volop inzet op de wisselwerking tussen water en ons cardiovasculair systeem alsook onze spieren, zonder evenwel de gewrichten te belasten. Deze vorm van crossfit in het water is nu al één van de nieuwe sporttrends van het najaar. 

Of je nu een fervente sporter bent of even aan je vorm wil werken, aquacircuit is aangepast aan alle niveaus. Iedere kleine werkgroep wordt begeleid door een gespecialiseerde coach van Aspria. De leden krijgen een gevarieerde reeks oefeningen voorgeschoteld en kunnen specifieke toestellen gebruiken die speciaal voor water zijn ontworpen.

Intensiteit als uitgangspunt

Sporten in het water biedt heel wat voordelen. Je versterkt de spieren, verbetert je cardiovasculaire capaciteiten en je werkt aan je weerstand zonder de gewrichten te belasten. Water als omgeving biedt ook een licht en zweverig gevoel, vermindert het risico op blessures en zorgt voor een sneller herstel.

De grote vernieuwing van deze aanpak is de focus op de intensiteit van de training en toch aangepast te blijven aan iedereen. Dankzij aquacircuit kan je snel resultaten boeken en jezelf overtreffen zonder over je limieten te gaan. Deze ludieke groepssessie is een unieke ervaring met water als trainingspartner en waarbij bewegingen vlotter, krachtiger en efficiënter worden.

Voor Nicole Mattez, coach bij Aspria is tijdswinst één van de vele voordelen die het aquacircuit biedt: “45 minuten aquacircuit is het equivalent van 1u30 training op het droge. Water verhoogt de intensiteit van de inspanning en leidt naar snel zichtbare resultaten.” 

Hoe verloopt aquacircuit concreet?

De sessies aquacircuit starten met een zorgvuldige opwarming om het lichaam voor te bereiden op de inspanning. Vervolgens gaan de oefeningen van start in verschillende fases en gebaseerd op het tabata-principe (40 seconden inspanning en 20 seconden recuperatie), waarbij alle spieren van het lichaam gestimuleerd worden.

Groepjes van maximaal 4 personen voeren een specifieke reeks oefeningen uit gedurende 3 à 4 minuten: aquabike, loopband in het water, trampoline en boksen (met boksbal en handschoenen). De coach verduidelijkt de specifieke uit te voeren bewegingen en zet de muziek op. Het doel? Alles geven tot aan de 20 seconden recuperatie. Dit patroon herhaalt zich 3 maal en op het einde van de muziek kan elke groep van reeks veranderen.

Iedere sessie sluit af met een afkoeling, onder meer door stretchoefeningen en een welverdiende ontspanning.

Zin om deel te nemen aan een sessie aquacircuit? Meer info vind je op de website van Aspria.

Lees ook: Vier vooroordelen over vegetarisch eten ontkracht

Volg ons op sociale media of contacteer ons