Vier vooroordelen over vegetarisch eten ontkracht

Vier vooroordelen over vegetarisch eten ontkracht

17 maart 2023 0 Door Deugenieten

Wanneer het op vegetarisch eten aankomt hebben veel Vlamingen nog twijfels. Er wordt maar al te vaak gedacht dat er moet worden ingeboet aan smaak. Bovendien is er vaak gebrek aan voldoende kookinspiratie. Toch willen bijna vier op de tien Vlamingen hun vleesconsumptie verminderen. Welke vooroordelen moeten precies overwonnen worden?

Maaltijdboxleverancier HelloFresh liet een onderzoeksbureau uitzoeken hoe de gemiddelde Vlaming denkt over vegetarisch eten. Voor de meerderheid van de Vlamingen is vlees nog vanzelfsprekend en wordt er helemaal niet stil gestaan bij de vleesconsumptie. Daarnaast blijkt uit een online onderzoek dat De Vegetarische Slager liet uitvoeren dat heel wat Vlamingen erover denken om minder vaak vlees te eten. Ruim vier op de tien geeft zelfs aan flexitariër te zijn, wat betekent dat zij af en toe geen vlees, vis of vleeswaren eten.

Om de vegetarische keuken toegankelijker te maken voor Vlamingen slaan HelloFresh en De Vegetarische Slager de handen in elkaar. Vanaf nu kunnen de HelloFresh-thuiskoks hun maaltijdbox vullen met vegetarische recepten die speciaal voor deze samenwerking ontwikkeld zijn.

Ondanks de intentie van de vlamingen om meer vegetarisch te eten, en hun vleesconsumptie te verminderen, heersen er toch nog heel wat vooroordelen over de vegetarische keuken in Vlaanderen. Wij zetten een aantal vooroordelen op een rij.

Vooroordeel 1: De vegetarische keuken is vaak eentonig

Er wordt nog al te vaak gedacht dat vegetarisch koken eentonig is, zonder al te veel variatiemogelijkheden. Tenminste, zo denkt 4 op 10 Vlamingen. Daarnaast vindt de helft vegetarisch koken in de dagdagelijkse keuken moeilijk. 2 op de 5 zegt ook inspiratieloos te zijn.

Uit de resultaten blijkt duidelijk dat er veel behoefte is naar inspiratie als het om vegetarisch koken gaat. Om de vegetarische keuken toegankelijker te maken voorziet HelloFresh zijn thuiskoks van voldoende inspiratie én afwisseling. Zo bestaat het menu tegenwoordig wekelijks uit minstens 10 verschillende vegetarische recepten. Door een maaltijdbox samen te stellen met makkelijke en lekkere vegetarische gerechten, is volgens de maaltijdboxleverancier de drempel lager om vegetarisch te eten. Bovendien staat er dankzij een handig stappenplan in een mum van tijd een vegetarische en voedzame maaltijd op tafel.

Vooroordeel 2: Vegetarisch eten betekent inboeten aan smaak

In het online onderzoek zegt bijna de helft van de Vlamingen dat ze moeten inboeten aan smaak wanneer er vegetarisch wordt gegeten. Bovendien laten 7 op de 10 Vlamingen blijken niet al te enthousiast te zijn over het idee om hun lievelingsgerechten met vlees aan te passen met vleesvervangers.

Ook HelloFresh en De Vegetarische Slager weten dat smaak een belangrijk onderdeel is van de totaalbeleving van een gerecht. Beiden werken nauw samen met in-house chef-koks en receptontwikkelaars om de positieve smaakervaring te waarborgen. Daarbij wordt rekening gehouden met bite, aroma, geur, malsheid en textuur. Zo kunnen ook vleesliefhebbers genieten van gerechten met vleesvervangers die net zo lekker van smaak als het origineel zijn. Dat maakt het mogelijk om lievelingsgerechten met vlees te ‘hacken’, van spaghetti bolognaise met vegan gehakt tot kipcurry met vegan kipstukjes.

Vooroordeel 3: Vegetariërs krijgen onvoldoende voedingsstoffen binnen

Iets meer dan de helft van de Vlamingen denkt dat mensen die altijd vegetarisch eten niet genoeg belangrijke voedingsstoffen binnen krijgen. Daarnaast vindt acht op tien Vlamingen een stukje vlees een belangrijk onderdeel van een voedzame maaltijd.

Bij een goed eetpatroon staan balans en variatie voorop. Het is daarbij belangrijk dat alle ingrediënten en essentiële voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden en proporties op het bord belanden. Bij HelloFresh stellen ze alle gerechten samen volgens de richtlijnen van hun eigen voedingsdeskundige. Zo weten ze dat er voor vegetarische gerechten extra aandacht moet zijn voor voedingsstoffen zoals vitamine B12, ijzer en eiwitten. Door bij de vegetarische maaltijden te werken met de producten van De Vegetarische Slager mikt de maaltijdboxleverancier op zowel een lekkere als voedzame maaltijd.

Vooroordeel 4: Koken met vleesvervangers is niet duurzamer dan koken met vlees

Steeds meer Vlamingen willen duurzamer gaan leven. Ook uit het onderzoek dat HelloFresh liet uitvoeren blijkt dat de Vlaming bewust is van de impact die de vleesindustrie heeft op het milieu. Toch blijkt dat ruim 4 op de 10 van mening is dat koken met vleesvervangers niet per se duurzamer is dan koken met vlees. 

Toch zorgen de vleesvervangers van De Vegetarische Slager voor aanzienlijk minder klimaatimpact dan dierlijk vlees. Zo wijst een onderzoek van De Vegetarische Slager uit dat hun vegan Burger Mestre 90% minder klimaatimpact heeft dan een dierlijke runderburger. Dit aanzienlijke verschil ligt onder meer aan de hoeveelheid land en water die nodig is voor vleesproductie. Bovendien is er veel minder CO2-uitstoot. Via een online rekentool laat De Vegetarische Slager de consument zelf de impact berekenen van wanneer dierlijk vlees vervangen wordt door vegetarisch vlees.

Ben je net als veel andere Vlamingen overtuigd om je vleesconsumptie te verminderen en het vlees in je maaltijd af en toe te vervangen door een vegetarische variant maar heb je geen idee hoe je aan het klaarmaken van een vegetarisch gerecht begint? Dan helpen HelloFresh en De Vegetarische Slager je alvast op weg met de vele vegetarische recepten die je kan terugvinden in hun wekelijkse menu.

Lees ook: SodaStream Bio: de duurzame oplossing om zelf je lekkere biodrankje te maken

Volg ons op sociale media of contacteer ons