Louis Talpe en Matteo Simoni trekken hun wieleroutfit aan in The Racer

Louis Talpe en Matteo Simoni trekken hun wieleroutfit aan in The Racer

8 september 2020 0 Door Deugenieten

Wie dezer dagen maar niet genoeg krijgt van wielrennen op televisie, of wie gewoon een goede film met Belgische topacteurs wil zien, kan vanaf nu naar de bioscoop voor het wielerdrama ‘The Racer’ met Matteo Simoni en Louis Talpe in de hoofdrol.

De première van de Vlaams-Ierse productie ‘The Racer‘ ging niet onopgemerkt voorbij. Voor de gelegenheid werd de Muur van Geraardsbergen omgetoverd tot een heuse drive-in bioscoop. Het koersmonument was het decor voor de premièrevoorstelling van het wielerdrama waarin Louis Talpe en Matteo Simoni schitteren. Naast hen waren ook Ward Kerremans en de Britse regisseur Kieron J. Walsh aanwezig op de rode loper. Al had deze voor de gelegenheid een gele kleur, een verwijzing naar de gele trui in de Tour de France.

De laatste Tour van Dom Chabol

‘The Racer’ speelt zich af tijdens de zomer van 1998. De openingsritten van de Tour de France zijn verhuisd naar Ierland. De Belgische wielrenner Dom Chabol, bijna aan het einde van zijn carrière, is één van de beste ‘domestiques’ van de afgelopen 20 jaar in de Tour. Als meesterknecht heeft hij een zware en erg belangrijke rol: tempo instellen, wind tegenhouden en ondersteuning bieden zodat de sprinter van het team als eerste over de meet komt. Zélf voor de overwinning gaan is geen optie. Al koestert Dom het verlangen om voor het einde van zijn carrière ooit eens de gele trui te dragen.

Dom maakt zich klaar voor wat waarschijnlijk zijn laatste Tour zal zijn. Toch wil hij, net als andere jaren, ook deze keer schitteren. Voor hij de bus opstapt die de renners naar de start zal brengen, krijgt Dom een wel erg pijnlijke boodschap te horen. Zonder pardon wordt hij uit het team gezet, ten voordele van een veel jongere knecht. Sonny, de masseur van het team en tevens de beste vriend van Dom, slaagt er niet in om hem gerust te stellen over zijn toekomst. Tijdens een bezoek aan een lokale kroeg, ontmoet Dom een jonge Ierse dokteres, gespeeld door Tara Lee. Al snel kunnen de twee het goed met elkaar vinden. Net wanneer Dom zich schikt in zijn lot en huiswaarts wil keren, ontstaat er tijdens de Tour een gigantisch dopingschandaal waardoor een ploeggenoot uit de Tour wordt gezet en Dom terug op het zadel moet. Voor Dom de kans om nog een keer te schitteren en aan te tonen dat je ook kan presteren zonder doping. Of toch niet?

Hard trainen, zelfs voor een triatleet

‘The Racer’ is een aangrijpend wielerdrama waarin Louis Talpe schittert in de rol van meesterknecht Dom. Ook al is Talpe een fervente triatleet, toch hield hij zich aan een doorgedreven dieet waardoor hij 11 kilo verloor. Trainen deed hij om extra spiermassa in de benen te krijgen. Voor Matteo Simoni, die sprinter Tartare Merino speelt, was de grootste uitdaging een betere conditie op te bouwen en minder snel fysiek uitgeput te geraken. Al was Simoni meteen gewonnen voor de rol omdat hij eindelijk nog eens een Italiaans personage mocht vertolken. Iets wat hij in de film op een voortreffelijke – Italiaanse – manier doet.

Dopingschandaal

De film is losjes gebaseerd op de Tour de France uit 1998, die ook wel bekend staat als ‘Tour du dopage’, de ronde waarin heel wat wielrenners en wielerploegen uit de Tour werden gezet vanwege een groot dopingschandaal. Het verhaal draait vooral rond de figuur van Dom Chabol, de trouwe meesterknecht die we zien tijdens veel vreugdevolle maar ook pijnlijke momenten. Het moment waarop Dom te weten komt dat ook zijn ploeggenoten doping gebruiken, is voor hem een grote teleurstelling. Vooral zijn masseur en vriend Sonny, moet het op dat moment ontgelden. Sonny, gespeeld door de Schotse acteur Iain Glen die vooral bekend werd dankzij de succesvolle HBO-serie Game of Thrones, speelt een schitterende rol als steun en toeverlaat van Chabol.

‘The Racer’ is een boeiende film die niet alleen de mooie, maar ook de minder fraaie kanten van het wielerspektakel laat zien. Regisseur Walsh is er in geslaagd om ons een blik achter de schermen van de wielerwereld te geven, een wereld waarin topsporters tot het uiterste moeten gaan om als eerste over de meet te kunnen rijden.

The Racer van regisseur Kieron J. Walsh met onder meer Louis Talpe, Matteo Simoni en Iain Glen is nu te zien in de bioscoop.

Lees ook: Hope Gap: Wanneer de liefde over en uit is

Volg ons op sociale media of contacteer ons