Honest Thief: in het reine komen met je verleden is niet altijd makkelijk

Honest Thief: in het reine komen met je verleden is niet altijd makkelijk

21 oktober 2020 0 Door Deugenieten

Wanneer een beruchte bankovervaller de liefde van zijn leven tegenkomt wil hij in het reine komen met zijn crimineel verleden. Hij wil zich aangeven bij de FBI en dat is het begin van een bizar kat-en-muisspel.

Honest Thief‘ vertelt het verhaal van Tom Carter (Liam Neeson), een bankrover die zijn leven wil beteren omdat hij de liefde van zijn leven ontmoet heeft.

Tom is veel dingen, maar twee in het bijzonder: een beruchte dief en een romanticus. De voorbije acht jaar heeft hij 12 bankovervallen gepleegd, steeds zonder geweld, volgens een vast stramien en tijdens een verlengd weekend. Op vrijdagavond drong hij via de air-conditioning binnen, boorde een gat in de kluisdeur en liet ze vervolgens ontploffen. Nadat hij de buit netjes in zakken gestopt had, ruimde hij netjes op en herstelde hij zo veel mogelijk de schade aan het gebouw. Het leverde hem de bijnaam ‘In-and-Out-Bandit’ op.

Maar Tom is een dief met een geweten, zeker nu hij zijn nieuwe vlam Annie (Kate Walsh) ontmoet heeft. Omdat hij zijn nieuwe relatie in eerlijkheid wil starten besluit Tom om zijn vroegere fouten recht te zetten en zijn misdaadleven achter zich te laten.

Hij besluit zichzelf aan te geven bij de FBI. De negen miljoen dollar die hij gestolen heeft wil hij teruggeven. In ruil hoopt hij op een verkorte straf. De twee agenten (Anthony Ramos en Jai Courtney) die de zaak moeten regelen, beschouwen het gestolen geld echter als hun gouden ticket naar een beter leven. Zo begint een kat-en-muisspel waar de rollen omgekeerd worden en goed en slecht in de war raken.

Het gegeven van de slechterik die zijn leven wil beteren voor de liefde is natuurlijk niet nieuw, en het zal ook niet de laatste keer zijn dat de ‘good cops’ uiteindelijk ‘bad cops’ blijken te zijn. Toch is regisseur Mark Williams er in zijn tweede film uitstekend in geslaagd om een spannend actieverhaal perfect te combineren met een klassieke love story. Zo goed zelfs dat je voor je het weet 90 minuten verder bent.

Aan de ene kant heb je de actiethriller met de gebruikelijke vuistgevechten, geweerschoten, achtervolgingen en explosies. Anderzijds het liefdesverhaal dat zich focust op boetedoen en tweede kansen in het leven. En alhoewel Tom oorspronkelijk de slechterik is, voel je onmiddellijk sympathie voor de man die uit pure liefde alles wil opbiechten. Ook al betekent dit dat hij naar de gevangenis moet. Komt dit door de romanticus in onszelf of door de fantastische cool waarmee Liam Neeson ons opnieuw weet te plezieren? Of misschien komt het doordat de corrupte federale agenten hem in de rol van underdog willen duwen en gewoon van zijn eerlijkheid willen profiteren. Helaas voor hen, en gelukkig voor ons, laat Tom zich niet zomaar afschepen. Als ze uiteindelijk ook nog eens Annie, de vrouw waar Tom alles voor over heeft, aanpakken is er voor Tom geen houden meer aan.

‘Honest Thief’ van regisseur Mark Williams met onder meer Liam Neeson, Kate walsh, Jeffrey Donovan, Jai Courtney en Anthony Ramos is nu te zien in de bioscoop.

Lees ook: Relic: wanneer een onzichtbaar monster je leven overneemt

Films en seriesFilms en series
Volg ons op sociale media of contacteer ons