Relic: wanneer een onzichtbaar monster je leven overneemt

Relic: wanneer een onzichtbaar monster je leven overneemt

7 oktober 2020 0 Door Deugenieten

Op een dag verdwijnt de moeder van Kay. Als ze plots weer opduikt is dit de start van een reeks verontrustende gebeurtenissen.

Edna woont alleen in een mooi landhuis dat volop doet terugdenken aan gelukkiger tijden. Wanneer ze op mysterieuze wijze verdwijnt, komen haar dochter Kay en kleindochter Sam haar zoeken. Als het voor Kay steeds duidelijker wordt dat haar moeder aan dementie lijdt, wordt ze overmand door schuldgevoel. Edna had haar namelijk een paar weken eerder gebeld omdat ze bang was dat iemand probeerde binnen te dringen in haar huis. Is Edna gewoon weggelopen en verdwaald, of is ze meegenomen? Als Sam en Kay een aantal griezelige en mysterieuze gebeurtenissen in het huis opmerken, beginnen ze het laatste te vrezen.

Zo onverklaarbaar als ze verdween, keert Edna plots terug. Ze kan zich echter niets herinneren van de afgelopen dagen. Tenminste dat zegt ze. Edna’s verontrustende gedrag maakt duidelijk dat ze beter niet meer alleen kan blijven. Kay wordt geconfronteerd met een moeilijke beslissing: Moet ze haar moeder in een zorginstelling plaatsen of bij haar intrekken? Kleindochter Sam besluit alvast bij haar oma te blijven en voor haar te zorgen.

Sam ontdekt echter snel dat ze de zorg voor haar grootmoeder onderschat heeft. Edna is vatbaar voor plotselinge, bijna gewelddadige uitbarstingen en lijkt helemaal te veranderen.

In een poging te begrijpen wat er aan de hand is gaat Sam op zoektocht door het huis. Ze belandt in een schijnbaar eindeloos labyrint binnen de muren van het huis. Is dit waar Edna werd vermist? Wanneer Kay terugkomt en op zoek gaat naar haar dochter raakt ze zelf opgesloten in het labyrint. Moeder en dochter moeten de strijd aangaan met een onzichtbaar monster dat niet alleen hen maar ook de grootmoeder in zijn macht wil.

Huiveringwekkend regieduut

Voor haar regiedebuut baseerde Natalie Erika James zich op de persoonlijke ervaringen die ze had met haar grootmoeder die aan de ziekte van Alzheimer leed. Toen haar grootmoeder op een bepaald moment haar familie niet meer kon herinneren liet dit een sterke indruk na. Hoe kan het dat iemand die je altijd liefdevol aangekeken heeft, je plots bekijkt alsof je een vreemde bent. De ziekte was het leven van haar grootmoeder binnengeslopen en had het uiteindelijk helemaal overgenomen.

Van zodra de verwarde Edna met een ijzige blik in haar ogen in de lens kijkt, gaan de koude rillingen door je lijf. De rol van Edna wordt prachtig vertolkt door Robyn Nevin, een van de grote dames van het theater, film en televisie in Australië. Tijdens haar carrière speelde ze belangrijke rollen zowel in de Londense West End als in Carnegie Hall in New York. Zo speelde ze onder meer Blanche in ‘A Streetcar Named Desire’. In Melbourne stond ze op het podium in de door Julie Andrews geregisseerde versie van ‘My Fair Lady’.

De rol van Kay wordt vertolkt door de Britse actrice Emily Mortimer. Sinds haar debuut in het midden van de jaren 90 speelde Mortimer onder andere naast Steve Martin in ‘The Pink Panter’ films. Met Leonardo DiCaprio speelde ze in de thriller ‘Shutter Island’ en met Sacha Baron Cohen in ‘Hugo’. Beide films werden geregisseerd door Martin Scorsese. In 2018 speelde ze samen met Meryl Streep, Lin-Manuel Miranda (Lee Scoresby in ‘His Dark Materials‘) en Emily Blunt in ‘Mary Poppins Returns’.

De Australische Bella Heathcote, die de rol van kleindochter Sam speelt, is geen vreemde in het genre. Ze maakte haar debuut in 2008 in de horror-thriller ‘Acolytes’. Iets minder angstaanjagend was haar passage in de soap ‘Neighbours’. In 2012 speelde ze tegenover Johnny Depp in Tim Burton’s ‘Dark Shadows’. In 2017 speelde ze samen met Jamie Dornan, Dakota Johnson en Kim Basinger in ‘Fifty Shades Darker’. Datzelfde jaar was ze ook te zien in ‘Professor Marston and the Wonder Women’ over het leven van de Amerikaanse psycholoog en uitvinder van de leugendetector en bedenker van ‘Wonder Woman’.

Natalie Erika James is er met ‘Relic’ in geslaagd een uitlaatklep te creëren waarin ze haar eigen ervaringen met dementie verwerkt. Tegelijkertijd visualiseert het horrorverhaal de angst die we hebben voor onbegrijpelijke ziektes en hoe we ermee omgaan. Het onzichtbare monster dat binnendringt in het huis van Edna vertegenwoordigt haar dementie. Naarmate het monster meer controle krijgt groeit het besef dat vluchten geen zin heeft. Aan sommige dingen kan je niet ontsnappen. Hoe gruwelijk ze ook zijn.

‘Relic’ van regisseur Natalie Erika James met onder meer Robyn Nevin, Emily Mortimer en Bella Heathcote nu te zien in de bioscoop.

Lees ook: His Dark Materials: fascinerende fantasy in een wereld vol daemons

Volg ons op sociale media of contacteer ons