Gault&Millau maakt Chocolatiers van het Jaar 2022 bekend

Gault&Millau maakt Chocolatiers van het Jaar 2022 bekend

21 september 2021 0 Door Deugenieten

Gault&Millau heeft voor de zesde keer op rij een selectie van de beste chocolatiers bekend gemaakt in haar jaarlijkse chocolatiergids. De bekende gids bekroonde de ‘Chocolatier of the Year’ en dit zowel voor Vlaanderen, Brussel als Wallonië, en reikte de ‘Discovery of the Year’ award uit aan een nieuwe ontdekking.

Ben jij ook zo’n chocoladeliefhebber? Dan is de ‘Gault&Millau Finest Chocolatiers in Belgium and Luxembourg 2022‘-gids iets voor jou! Deze nieuwe gids van Gault&Millau geeft een exclusieve selectie van de beste chocolatiers op basis van diverse blinddegustaties.

Er werd dit jaar een selectie gemaakt van maar liefst 114 chocolatiers in België en het Groothertogdom Luxemburg. Deze chocolatiers zijn samen goed voor meer dan 155 adressen waar je de beste chocolade kan kopen. Zoals steeds gebeurde de selectie op basis van verschillende anonieme en objectieve degustaties. Het team van Gault&Millau ging daarbij op dezelfde manier te werk als bij de restaurantgids: volledig zelfstandig, zonder commerciële of andere belangen. De degustaties gebeurden op basis van de visuele en smaakeigenschappen van elk geproefd item.

Steeds meer zoeken chocolatiers naar de beste chocoladebonen ter wereld, die ze vaak zelf branden, malen en van ‘bean-to-bar’ verwerken in hun ateliers. Ook dit jaar ontdekten de Gault&Millau-inspecteurs weer een aantal nieuwe adressen en werd daaruit de ‘Discovery of the Year’-awardwinnaar gekozen. Daarnaast bekroonde Gault&Millau drie chocolatiers met de titel ‘Chocolatier of the Year’.

Chocolatier van het Jaar 2022 voor Vlaanderen: Deduytschaever – Gent

Jannes Deduytschaever verdiende zijn sporen bij notoire leermeesters zoals David Maenhout van Chocolatier M in Knokke en Joost Arijs in Gent. Op al die opgedane expertise legde Jannes vlot een persoonlijk laagje waardoor zijn werk eigenheid kreeg. Hij laat de grondstoffen zowel in hun eenvoud als complexiteit spreken en van hun beste kant zien. Hiermee geeft hij een smakelijke vertaling aan het begrip ambachtelijkheid. Jannes opende in 2020 een eigen zaak in het centrum van Gent en nam daar een bijzonder vlotte start met een persoonlijk oeuvre dat opvalt door creativiteit en verfijning.

Chocolatier van het Jaar 2022 voor Brussel: Vanessa Renard – Brussel

Na een carrière in de financiële sector besloot Vanessa Renard, na meerdere opleidingen, het mannenbastion van de Brusselse chocolatiers te veroveren. Eind 2018 opende ze haar winkel annex atelier in hartje Etterbeek. Vanaf het prille begin viel ze op. In de eerste plaats door de rigoureuze manier waarop ze haar chocolade selecteert (biologisch en fairtrade), rechtstreeks uit Peru, Haïti of Madagaskar, maar ook met haar assortiment pralines die een weerspiegeling zijn van de culturen waar de cacaobonen worden geteeld. Vanessa Renard werkt graag met specerijen, zoals kardemom voor haar pistachepraliné of een bergamotgelei voor haar unieke praliné.

Chocolatier van het Jaar 2022 voor Wallonië: Bernard Schobbens – Chaumont-Gistoux

Bernard Schobbens werkte in de telecomsector toen hij tijdens een workshop kennismaakte met het beroep van chocolatier. Het was een openbaring, en hij besloot een opleiding te gaan volgen en stage te lopen bij Jérôme Grimonpon en Jean-Sébastien Jonné bij L’Alchimie du Chocolat. Eind 2017 opende hij zijn eigen winkel annex atelier. Hij vervaardigt er elke ochtend pralines op basis van natuurlijke en kwaliteitsvolle ingrediënten. Alles is huisgemaakt en kraakvers want de cyclus tussen productie en verkoop is immers uitermate kort.

Discovery of the Year 2022 voor België: Xocolate – Brussel

Net zoals vorig jaar reikt Gault&Millau een award uit aan de ‘Ontdekking van het Jaar’. Hiermee wil de culinaire gids de kwaliteit die sommige nieuwkomers aan de dag leggen benadrukken.

Na een carrière van 33 jaar in internationale solidariteit en ontwikkelingssamenwerking besloot Xavier Declerq chocolade te gaan maken. Sinds 2019 maakt hij in zijn atelier biologische en eerlijke pralines met Haïtiaanse grand cru cacao van de co-operatieve Feccano. Xavier wil bijdragen aan een rechtvaardigere wereld met respect voor de rechten van de mens. De cacaoboter en het cacaopoeder worden gekocht aan een eerlijke prijs en komen rechtstreeks uit Haïti om verwerkt te worden in het atelier.

De gids voor Chocolatiers 2022 telt 80 pagina’s om van te smullen en kost 9,95 euro. Je kan de gids online kopen op de website van gaultmillau.be.

Lees ook: Crousty, het krokant tussendoortje van Leonidas

Volg ons op sociale media of contacteer ons