De heropening van een cold case zorgt voor antwoorden in de Scandi-thriller ‘De Katharina Code’

De heropening van een cold case zorgt voor antwoorden in de Scandi-thriller ‘De Katharina Code’

16 november 2020 0 Door Deugenieten

Politie-inspecteur Wiliam Wisting zet deze keer zijn tanden in een cold case. De Katharina Code is dan ook het eerste deel van de nieuwe serie Cold Case Kwartet van auteur Jørn Lier Horst.

Wie fan is van Scandinavische thrillers moet zeker ‘De Katharina Code‘ op zijn verlanglijstje voor de komende feestdagen zetten. Wie de verhalen rond inspecteur Wisting nog niet kent, zet dit boek van de Noorse auteur Jørn Lier Horst ook best op zijn cadeautjeslijst. Deze thriller rond de bekende Noorse inspecteur zorgt alvast gegarandeerd voor de nodige (ont)spanning tijdens de koude winterdagen.

Cold case als rode draad

William Wisting is de politie-inspecteur waarrond schrijver Jørn Lier Horst zijn thrillerserie bouwt. Dat is niet anders in ‘De Katharina Code’. Het dossier rond de verdwijning van Katharina Haugen is na 24 jaar nog steeds niet opgehelderd. Toch grijpt Wisting elk jaar opnieuw naar het dossier om op zoek te gaan naar elementen die hij al die jaren mogelijks over het hoofd heeft gezien. Naar goede gewoonte brengt Wisting ook dit jaar een bezoek aan Martin Haugen, de echtgenoot van Katharina. Het terugkerende contact tussen de politie-inspecteur en de weduwnaar is in de loop der jaren uitgegroeid tot een vriendschap. Maar deze keer is het donker in Haugens huis en staat Wisting voor een gesloten deur. Haugen blijkt spoorloos verdwenen te zijn.

Diezelfde dag krijgt Wisting bezoek van Adrian Stiller, een jonge rechercheur van de afdeling Georganiseerde Misdaad. Hij heeft een verband ontdekt tussen de verdwijning van Katharina en de zaak waar hij aan werkt. De samenwerking met de gecompliceerde Adrian Stiller blijkt een ware uitdaging voor de rustige, ervaren Wisting wanneer blijkt dat Stiller er nogal een eigenzinnige manier van werken op nahoudt.

Detective van vlees en bloed

Wat opvalt bij de boeken van Horst is dat hij van het personage William Wisting geen typische detective, zoals we ze vaak tegenkomen in andere thrillers, heeft gemaakt. Voor Horst dus geen eenzame man die, vaak vergezeld van een indringende alcoholgeur, zich terugtrekt in de ongezellige donkere kamers van zijn huis. Inspecteur Wisting is een hardwerkende man, met een gewoon gezin en sinds kort is hij zelfs opa van een kleindochter. Hij weet hoe de wereld ineenzit en heeft oog voor de maatschappij en haar sociale problemen. Maar Wisting blijkt bovenal een gewoon mens waar we ons als lezer makkelijk mee kunnen identificeren.

Dat maakt het personage echter niet minder boeiend. Westing gaat zeer gedetailleerd en met de nodige precisie te werk, en dat weet de auteur perfect weer te geven. Door Westings manier van werken en zijn karaktereigenschappen zorgvuldig te omschrijven, leer je de inspecteur beter kennen en appreciëren. Het hele onderzoeksproces wordt bovendien zo helder omschreven dat je als lezer de spanning voelt toenemen.

Van inspecteur tot auteur

Jørn Lier Horst is jarenlang zelf rechercheur in moordzaken geweest. Dat merk je aan de manier waarop hij het verhaal van de cold case weet op te bouwen. In tegenstelling tot veel andere thrillers zijn er relatief weinig passages van actie en geweld. Toch is ‘De Katharina Code’ een intrigerende thriller waar pas op het einde alle puzzelstukjes op hun plaats vallen.

Dit eerste deel van het Cold Case Kwartet doet ons alleszins vol spanning uitkijken naar de volgende delen. Ben je ook benieuwd geworden naar de avonturen van inspecteur William Wisting? Ga dan zeker langs bij je boekhandel of bestel de ‘De Katharina Code’ online bij onder meer BookSpot en bol.com.

Lees ook: Vier bejaarde speurneuzen gaan op zoek naar de dader in ‘De moordclub (op donderdag)’

 

BookSpot de online boekwinkel
BoekenBoeken
Volg ons op sociale media of contacteer ons