Vier bejaarde speurneuzen gaan op zoek naar de dader in ‘De moordclub (op donderdag)’

Vier bejaarde speurneuzen gaan op zoek naar de dader in ‘De moordclub (op donderdag)’

9 november 2020 0 Door Deugenieten

Wie houdt van een spannende thriller en bovendien een goede portie humor weet te waarderen, zit helemaal goed bij ‘De moordclub (op donderdag)’, de debuutthriller van Richard Osman.

Bij Deugenieten houden we van een goede detectiveroman op tijd en stond. Sherlock Holmes, Miss Marple of Inspector Morse, aan Britse speurders geen gebrek. Maar je hoeft geen professionele speurneus te zijn om op zoek te gaan naar de dader van een moord. Waarom niet gewoon een clubje stichten met enkele bejaarde vrienden?

Speuren als ontspanning

Het verhaal speelt zich af in het seniorendorpje Coopers Chase in het graafschap Kent. In een luxueus bejaardenhuis vormen vier bewoners een onwaarschijnlijk clubje. Een keer per week, op donderdag, ontmoeten ze elkaar om onopgeloste moorden te onderzoeken. Elizabeth is de daadkrachtige leider van de groep. Daarnaast heb je Ibrahim, een gepensioneerd psychiater, ex-vakbondsleider Ron en nieuwe aanwinst Joyce, een gepensioneerde verpleegster. Wekelijks buigen ze zich over oude onopgeloste moorddossiers om die alsnog te proberen oplossen.

Wanneer vastgoedontwikkelaar Tony Curran wordt vermoord, is het tijd voor het echte werk. ‘De moordclub’ komt in actie en al snel wijzen alle (speur)neuzen richting Ian Ventham, de zakenpartner van Tony. Maar wanneer die niet veel later ook vermoord wordt en er bovendien ook nog enkele oude lijken worden gevonden, komen de vier speurders tot de conclusie dat alles leidt naar hun eigen verzorgingstehuis. De moordclub zet alles op alles en heeft al snel enkele verdachten op het oog. Maar zullen ze er op tijd in slagen om de moordenaar te vinden nog voor hij weer toeslaat?

Hilarische whodunit

Auteur Richard Osman is vooral gekend als televisieproducent en succesvol presentator van de Britse televisiequiz ‘Pointless’. Met ‘De moordclub (op donderdag)‘ maakt hij zijn debuut als romanschrijver. Het is meteen een hilarische Britse whodunit geworden waarin vier hoogbejaarde speurneuzen de tijd van hun leven hebben wanneer ze op zoek gaan naar de moordenaar. Osman weet op een perfecte manier de leefwereld van de bejaarden weer te geven die hij duidelijk heeft uitgediept vooraleer deze detectiveroman te schrijven. Verwardheid die soms samengaat met ouder worden, weet hij op een typerende manier weer te geven. Maar bovenal is dit een spannende thriller die je meermaals op een fout spoor probeert te zetten. Dat resulteert dan weer in een verrassende plot, waardoor deze thriller alle elementen in zich heeft van een echt detectiveverhaal. Doorspekt met de nodige humor en ironie maakt Osman van zijn romandebuut meteen een whodunit van de hoogste plank.

‘De moordclub (op donderdag)’ is uitgegeven bij Cargo en vind je nu in de boekhandel of online bij onder meer BookSpot.be en bol.com.

 

BookSpot de online boekenwinkel
BoekenBoeken
Volg ons op sociale media of contacteer ons