Viva Frida Kahlo – Immersive Experience komt naar België!

Viva Frida Kahlo – Immersive Experience komt naar België!

18 februari 2022 0 Door Deugenieten

Vanaf 18 maart kan je je in Brussel onderdompelen in het leven en het werk van de bekende Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. De meest iconische schilderijen komen tot leven tijdens een 360°-beleving in het gloednieuwe VIAGE – Digital Art Theatre in hartje Brussel.

Viva Frida Kahlo – Immersive Experience geeft een inzicht in het tragische leven van de Mexicaanse kunstenares. Nooit eerder in Europa werden Frida Kahlo’s (1907-1954) werken en haar leven in de vorm van een immersieve expo getoond. De schilderijen van de expressieve kunstenares, met hun toegankelijke symboliek en kleurrijke exotische planten en dieren, maar ook een reeks krachtige zelfportretten, staan centraal in deze meeslepende tentoonstelling.

Het geheel wordt gepresenteerd met behulp van een krachtige videoprojectie en licht- en geluidseffecten. Dankzij de panoramische projecties krijg je als bezoeker het gevoel rechtstreeks in het universum van Frida te zijn terechtgekomen. Een voice-over, die de fictieve stem vormt van de kunstenares, neemt je mee op sleeptouw van het ongelofelijke verhaal van Frida Kahlo.

Tragiek en pijn als rode draad doorheen de kunst

Kahlo, die dochter was van een Mexicaanse moeder en een Duitse immigrant, verkende haar identiteit en pijn door middel van haar kunst. Als jongvolwassene bracht ze een groot deel van haar leven door gekluisterd aan een ziekenhuisbed. Zo leerde ze zichzelf schilderen ‘uit verveling’ en maakte ze in haar beginjaren veel kleurrijke zelfportretten.

Later leerde ze Diego Rivera kennen, een man die zowel op professioneel als persoonlijk vlak een grote rol speelde in haar leven. Rivera was collega-kunstenaar en Frida’s grote liefde. Met hem beleefde de kunstenares een publieke, tumultueuze relatie die de basis vormde voor heel wat van haar bekendste werken.

Boegbeeld voor het feminisme

Kahlo wordt algemeen beschouwd als een icoon vanwege haar unieke persoonlijkheid, haar kenmerkende stijl en haar radicale opvattingen over vrouwelijkheid en seksualiteit waarmee ze in de 20ste eeuw heel wat taboes doorbrak. De kunstenares wordt gezien als een boegbeeld voor het feminisme en wordt wereldwijd geprezen om haar surrealistische schilderijen. Haar werk, dat rijk is aan symboliek, blijft ook vandaag de dag nog boeien.

Viva Frida Kahlo – Immersive Experience is een organisatie van MB Presents met de steun van de Mexicaanse ambassade in België. De expo vindt plaats in VIAGE – Digital Art Theatre op de Anspachlaan 30 in Brussel. Info & tickets via fridakahlo.be.

Lees ook: Deep Bridge is jarig en deelt cadeautjes uit

Volg ons op sociale media of contacteer ons