Vincent Van Gogh komt dit najaar naar Antwerpen

Vincent Van Gogh komt dit najaar naar Antwerpen

10 juli 2020 0 Door Deugenieten

Antwerpen krijgt er deze herfst een nieuwe en indrukwekkende attractie bij: VAN GOGH: THE IMMERSIVE EXPERIENCE. De hoogtechnologische expositie rond het leven en de werken van de schilder neemt je via imposante projecties en een bijhorend licht- en klankspektakel mee naar het hart van het impressionisme.

VAN GOGH: THE IMMERSIVE EXPERIENCE is geen klassieke kunstvoorstelling maar een visueel spektakel dat je met behulp van vooruitstrevende multiprojectie technologie, en een bijhorende licht- en klankspektakel, kennis laat maken met het leven en de mooiste werken van de impressionistische schilder.

Een onvergetelijke visuele ervaring

De tentoonstelling belicht hoe de kunstenaar de shilderkunst ontdekt, zijn studies, het zoeken naar een eigen stijl alsook de correspondentie met zijn broer. Deze thema’s worden geïllustreerd aan de hand van beelden, teksten en brieven op papier die aantonen dat Van Gogh de gewoonte had on voortdurend te schrijven en te tekenen.

Geanimeerde schilderijen met verschillende optische effecten nemen je mee doorheen verschillende gethematiseerde werken van Vincent Van Gogh.

Vervolgens gaan de lichten één na één langzaam uit tot uiteindelijk één enkel licht blijft branden. De schilder staat aan het hoogtepunt van zijn carrière. De aandacht wordt op twee van zijn grootste werken gericht. De enige lamp die nog brandt is op het werk ‘Korenveld met kraaien’ gericht. Het schilderij lijkt zich uit zijn kader los te maken en bekleedt in één minuut de volledige ruimte en vormt een 360°-decor. Je staat helemaal in het meesterwerk.

In een derde en laatste fase wordt de sombere periode in het leven van de kunstenaar belicht. Je ervaart nieuwe, zeer verschillende sferen en een heel ander geluidslandschap. Je maakt er kennis met het zwijgzame temperament van Van Gogh – aspecten die hij in zijn eerdere werken trachtte te verbergen. Het is het moment waar hij in waanzin en alcohol wegzonk.

Je krijgt als bezoeker een reeks optische illusies te zien die de geestestoestand van de schilder weergeven. De begeleidende klanken doen denken aan geluiden uit een psychiatrische instelling. Tenslotte keren het licht en de kleuren terug en eindigt de tentoonstelling op een positieve noot.

Een 360°-wandeling met Van Gogh

De tweede installatie nodigt uit voor een totaal andere ervaring. Via Virtual Reality en een hoofdtelefoon word je als het ware één met Van Gogh.

Tijdens een realistische 360°-ervaring wandel je doorheen de realiteit waarin Van Gogh leefde. Je ziet alles door de ogen van Vincent Van Gogh zelf. Via zeven opeenvolgende werken leer je meer over de schilder en zijn werk, de context waarin hij ze creëerde en de interpretatie die hij ze gaf. Zo ontwaak je in Vincent’s kamer (Slaapkamer in Arles), daal je de trap af en maak je een wandeling rond het huis (Het witte huis bij nacht). Tijdens een wandeling door de velden passeer je enkele slapende boeren (Middagrust) en wandel je vervolgens naar het Korenveld met kraaien en het Korenveld met cipressen. Als de avond valt, ontdek je de Sterrennacht en vervolgens een nachtelijk tafereel aan het water (Sterrenwacht boven de Rhône).

Update 29 juli: Je kan VAN GOGH: THE IMMERSIVE EXPERIENCE vanaf maandag 21 september ontdekken in Waagnatie Expo & Events. Meer info en tickets vind je via expovangogh.be.

Lees ook: OMG! Gent verlengt Van Eyck-jaar tot en met juni 2021

Volg ons op sociale media of contacteer ons