Vijf culinaire events in Hongarije tijdens het najaar

Vijf culinaire events in Hongarije tijdens het najaar

15 september 2023 0 Door Deugenieten

Als er één ding in Hongarije nog beter is dan de prachtige bezienswaardigheden, dan is het wel de lokale keuken. De Hongaarse gastronomie wordt zowel door traditie als innovatie en creativiteit gekenmerkt. Zo vind je in de hoofdstad Boedapest geweldige restaurants, maar heeft ook bijna elke regio zijn eigen specialiteiten en culinaire festivals. Zeker tijdens de herfstperiode is Hongarije een topbestemming voor fijnproevers en foodies. Zet je smaakpapillen alvast op scherp en laat je op onderstaande evenementen verrassen door de Hongaarse keuken.

Balaton Wine & Gourmet Festival

​21-24 september 2023 in Veszprém

Van 21 tot 24 september vindt het Balaton Wine & Gourmet Festival plaats, het grootste gastronomische event van de Veszprém-Balaton 2023 European Capital of Culture-evenementreeks. Met dit project willen ze van de Hongaarse stad Veszprém het nieuw culturele centrum van Europa maken. Het Balaton Wine & Gourmet Festival wordt te midden van de betoverende Vezprémvallei georganiseerd, één van de mooiste locaties van het land. Zowel het culinaire erfgoed als de wijnbouwtradities en de moderne eetcultuur van de regio staan in de kijker. Ook de belangrijkste culinaire spelers van de Balaton-regio zullen aanwezig zijn om jou wegwijs te maken in deze smaakvolle wereld. Liefhebbers kunnen deelnemen aan wijnproeverijen, professionele workshops en exclusieve diners met Michelinsterrenchefs.

De oogstdagen van Tokaj-Hegyalja

6-8 oktober in Tokaj

De traditionele Tokaj oogstdagen werden in 1932 voor het eerst gevierd en staan dan ook gekend als één van de oudste oogstfestivals van het land. Dit jaar wordt dit event van 6 tot 8 oktober georganiseerd in Tokaj, één van Hongarijes meest populaire toeristische regio’s die vooral bekend staat om zijn wijnen. Doorheen de jaren speelde de Tokajwijn een centrale rol bij de vormgeving van de nationale identiteit van het land. Tijdens de oogstdagen willen ze extra aandacht schenken aan deze culturele tradities en de waarden van het werelderfgoed in Tokaj.

Het Hollókő oogstfeest

7 oktober in Hollókő

Op 7 oktober, in dezelfde periode als de Tokaj-oogstdagen, vindt ook het Hollókő oogstfeest plaats. Het is een jaarlijks terugkerend traditioneel evenement waar zowel de dorpsbewoners als bezoekers met veel plezier naartoe trekken. Je leert heel wat bij over de verschillende druivenperstechnieken en kan er proeven van versgeperst sap. Ook op vlak van entertainment heeft het Hollókő oogstfeest heel wat in petto. Zo zorgen de organisatoren elk jaar voor een reeks podiumoptredens waarbij folkloristische dansgroepen en traditionele performers voor een waar spektakel zorgen. Het paradepaardje van dit event is de oogstparade die begeleid wordt door volksdansers, vaandelzwaaiers en paardenkoetsen.

Het Villány rode wijnfestival

6-8 oktober in Villány

Begin oktober kan je tot slot ook nog naar het Villány Red Wine Festival trekken. Dit is het grootste gastronomische evenement in de wijnstreek Villány, een regio die bekend staat als het wijncentrum van Hongarije. Tijdens dit event wordt de eeuwenoude wijncultuur, de grote trots van de stad, uitgebreid gevierd. Drie dagen lang worden er in het Hongaarse stadje Villány overal evenementen georganiseerd zoals muzikale optredens en een oogstparade als eerbetoon aan het culturele erfgoed van de stad. Naast deze hoogtepunten worden de bezoekers ook getrakteerd op de allerbeste producten die de streek te bieden heeft.

Csabai worstenfestival

19-22 oktober in Békéscsaba

Het Csabai worstenfestival is een van de grootste en meest geliefde gastronomische evenementen in Hongarije. Tijdens dit event draait alles rond de Hongaarse Csabaiworst. Deze culinaire delicatesse is een Hungarikum, een verzamelterm voor typische Hongaarse topproducten die door de Europese Unie beschermd worden met een geografische oorsprongsaanduiding. De populaire Csabaiworst is afkomstig uit Békéscsaba, een stad in zuidoost Hongarije bekend om haar tradities op vlak van varkensfokkerij en varkensvleesverwerking. Gedurende het Csabai worstenfestival leer je heel wat bij over de veelzijdigheid van de Csabaiworst en krijg je de kans om te proeven van dit topproduct. Het gevarieerde aanbod strekt zich uit van traditionele tot innovatieve bereidingswijzen. De vele randactiviteiten waaruit je kan kiezen zorgen voor een extra feestelijke sfeer en benadrukken de rijke cultuur van Békéscsaba.

Naast de gastronomie kan je in Hongarije uiteraard nog veel meer ontdekken zoals de thermen en kuuroorden, het culturele UNESCO-erfgoed, musea en historische kastelen.

Lees ook: B&B Hotel Mechelen, heerlijk overnachten in de stad van Maneblussers

Volg ons op sociale media of contacteer ons