The Singing Factory herneemt aangrijpende musical Magdalena in Blikfabriek

The Singing Factory herneemt aangrijpende musical Magdalena in Blikfabriek

9 april 2024 0 Door Deugenieten

The Singing Factory herneemt haar eerste musicalproductie uit 2018. Magdalena vertelt het aangrijpende verhaal van tienduizenden vrouwen die achter Ierse kloostermuren handenarbeid moesten verrichten en hun pasgeboren kinderen werden afgenomen.

In 2018 verbaasde The Singing Factory de Vlaamse musicalwereld met hun eerste creatie Magdalena. De voorstelling, die je meeneemt naar het Ierland van de twintigste eeuw,  vertelt het schrijnende en waargebeurde verhaal van meer dan 30.000 vrouwen die gedumpt werden in godvergeten kloosters, waar ze in barre omstandigheden handenarbeid moesten verrichten. Het laatste klooster sloot pas de deuren in 1996 en sindsdien werden al verschillende massagraven met honderden babylijkjes ontdekt. Allemaal kinderen die geboren werden in de kloosters. 

Vanaf 19 april 2024 keert Magdalena terug en zal te zien zijn in de Blikfabriek in Antwerpen. De karrenvracht aan jong talent in cast en ensemble krijgt twee doorwinterde professionals naast zich. Ann Van den Broeck, die in de huid van de gevreesde Zuster Margaret kruipt, en Ivan Pecnik die de rol van pastoor Albert Walsh vertolkt, zorgen gegarandeerd voor vuurwerk in deze meeslepende, vaak hartverscheurende, maar bloedmooie productie.

Aangrijpend verhaal

In Magdalena maken we kennis met Rose, Emma en Sarah, drie meisjes die elk om een andere reden naar het klooster worden gestuurd. Rose is ongewenst zwanger, Emma heeft een vriendje, iets wat haar moeder niet kan verkroppen, en Sarahs vader kan de eindjes nog amper aan elkaar knopen en ziet geen andere optie dan zijn dochter naar het klooster te sturen.

In het klooster zwaait Zuster Margaret de plak. Ze voert er een schrikbewind, en alle meisjes die er terechtkomen, breken vroeg of laat. Tot Emma’s vriendje Aeden aan de kloosterpoort verschijnt…

Jong talent

In deze musical krijgt heel wat jong talent de kans om te schitteren en te leren van de ervaren professionals Ann Van De Broeck en Ivan Pecnik. Lotte Villays (17, Wilrijk) speelt Rose Clarke. Rose wordt door haar moeder en stiefvader naar het klooster gestuurd omdat ze ongewenst zwanger is. De rol van Emma Hynes is weggelegd voor de 20-jarige Emma Vanthielen uit Nijlen. Emma wordt in het klooster gedropt omdat ze een verboden relatie heeft met Aeden, gespeeld door Mauro Janssens (18, Merksem).

Van links naar rechts: Lotte, Emma, Mauro

Sarah Brady, neergezet door de 18-jarige Mona Theuwissen uit Antwerpen, belandt samen met haar jongere zusje Alice in de klauwen van Zuster Margaret omdat hun vader de middelen niet meer heeft om voor hen te zorgen. De rol van Alice is voor de absolute benjamin van de hoofdcast, de 10-jarige Leonie Gysen uit Schilde. Louis Geldof (15, Oostkamp) mag in de huid kruipen van Daniel Flynn, de jongere broer van Aeden. Musicaldebutante Yinte Verhoeven (20, Heist-op-den-Berg), wist bij haar eerste auditie ooit meteen een hoofdrol weg te kapen als Zuster Stella. Esse Synnave (24, Mechelen/Wilrijk), die in 2018 nog deel uitmaakte van het ensemble, maakt nu de sprong naar de hoofdcast als Zuster Lois.

Van links naar rechts: Mona, Leonie, Louis

Kelly Van Hove (36, Mechelen) en Sofie Theunis (25, Lier) vervolledigen de zustergilde van het klooster als Zuster Kathleen en Zuster Anne. Sepp Mertens (Rijkevorsel)  en Timo Hertoghs (Lint), beiden 16 jaar, zijn Ryan en Rowan. Zij zijn de misdienaars van Eerwaarde Walsh, die meer interesse tonen in de meisjes in het klooster en de miswijn dan in God. De 17-jarige Ruth Boelaert uit Hamme mag zich uitleven als de geniepige Keira en Erik Goyvaerts (Antwerpen), met zijn 60 jaar met voorsprong de ouderdomsdeken van de ganse cast, is Desmond, de stiefvader van Rose die haar misbruikt.

Dat Magdalena een schot in de roos was, bleek reeds in 2018 uit de vele lovende reacties. De voorstelling werd grondig herwerkt naar een 2.0-versie door het originele creatieve team en zal vanaf 19 april 2024 spelen in de Blikfabriek in Antwerpen. Wegens het expliciete thema wordt de voorstelling afgeraden voor jongeren dan 12 jaar, tenzij onder begeleiding van een volwassene.

Tickets & info via singingfactory.be.

Lees ook: Zelfliefde en verbinding op de boekenplank van Deugenieten

Volg ons op sociale media of contacteer ons