The Last Vermeer: van meestervervalser tot nationale held

The Last Vermeer: van meestervervalser tot nationale held

25 maart 2021 4 Door Deugenieten

‘The Last Vermeer’ vertelt het waargebeurde verhaal van een kunstschilder die vlak na de Tweede Wereldoorlog wordt beschuldigd van samenzwering met de nazi’s.

The Last Vermeer‘ is gebaseerd op het boek ‘The Man Who Made Vermeers’ uit 2008 van de Amerikaanse kunsthistoricus Jonathan Lopez en vertelt het verhaal van Han van Meegeren, een kunstvervalser die de nazi’s voor miljoenen gulden oplichtte door hen vervalste schilderijen van Vermeer te verkopen. De Nederlander Han van Meegeren wordt dan ook beschouwd als de meest succesvolle kunstvervalser aller tijden.

Na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog wordt in een trein een grote kunstschat gevonden. Een van de waardevolle stukken is ‘Christus en de overspelige vrouw’, een schilderij van de Nederlandse kunstschilder Johannes Vermeer.

In volle nasleep van de oorlog gaat verzetsheld Joseph Piller (Claes Bang) voor het Canadese leger op jacht naar collaborateurs. Zo komt hij op het spoor van Han Van Meegeren (1889-1947). Van Meegeren (Guy Pearce) is een charlatan en opportunistische crimineel die een liederlijk leven leidt in een Amsterdams stadspaleis. Als bekend raakt dat hij tijdens de bezetting het schilderij van Vermeer verkocht heeft aan Hermann Göring, Hitlers tweede man, wordt hij beschuldigd van collaboratie. Als bovendien ook nog eens blijkt dat hij minstens 6 schilderijen van Vermeer verkocht heeft en hij de oorsprong ervan niet kan verklaren, wordt hij ervan beticht deze schilderijen van Joodse families gestolen te hebben.

In ‘The Last Vermeer’ zijn we getuige van de beruchte naoorlogse rechtszaak tegen Van Meegeren. Tijdens het proces gaf hij zijn bedrog toe om een zwaardere straf voor collaboratie te ontlopen. Van Meegeren probeerde de verkoop uit te leggen als een verzetsdaad, want hij had Göring 1,6 miljoen gulden laten betalen voor een valse Vermeer. De uitleg van Van Meegeren werd niet geloofd. De echtheid van de schilderijen was namelijk door een aantal kunstkenners onderzocht en zij hadden de kunstwerken toegeschreven aan Johannes Vermeer.

Ondanks de toenemende bewijzen raakt Piller toch steeds meer overtuigd van Han Van Meegerens onschuld. Samen met Minna Holberg (Vicky Krieps) gaat hij op zoek naar bewijzen die zijn onschuld kunnen aantonen. Tijdens het proces neemt hij met de juridische ondersteuning van een oud-advocaat de verdediging van Van Meegeren op zich. Om zijn onschuld te bewijzen schildert Van Meegeren ondertussen een nieuwe Vermeer. Het blijkt het ultieme bewijsstuk te worden dat hem van de doodstraf zal redden.

Vervalsen is een kunst

Voor de oorlog ging Han Van Meegeren als kunstenaar in tegen het modernisme in de kunst en schilderde hij in een stijl die eeuwen daarvoor populair was. De kunstcritici ridiculiseerden zijn werken en lachten hem uit. Van Meegeren vond hen dan weer vals en onwetend en wilde hen publiekelijk vernederen.

Daarom bekwaamde Van Meegeren zich tijdens de jaren dertig in het namaken van oude meesters, in het bijzonder Johannes Vermeer. Hij slaagde erin om een speciale techniek te ontwikkelen die de doeken een craquelé bezorgde alsof ze al honderden jaren oud waren. Op die manier wist hij talrijke kunstkenners om de tuin te leiden en zichzelf te verrijken.

Guy Pearce schittert als meestervervalser

Het verhaal van Han Van Meegeren spreekt tot de verbeelding en wordt in ‘The Last Vermeer’ prachtig in beeld gebracht. Verschillende historische steden vormden het decor voor deze mooie film. Zo werden onder meer de Grote Kerk en het Stadhuisplein in Dordrecht omgetoverd tot filmlocatie. In Amserdam werd gefilmd op de Herengracht maar ook op verschillende locaties in Amsterdam Noord en Amsterdam West. Verder werden er scènes opgenomen in Leiden en Schiedam.

Hoewel regisseur Dan Friedkin ervoor koos om vooral het geruchtmakende proces tegen Van Meegeren in beeld te brengen slaagde hij er toch in om een mooi beeld te schetsen van het flamboyante leven dat Van Meegeren tijdens de bezetting leidde. Dat er tijdens deze rijkelijk van drank en vrouwen voorziene feestjes ook talrijke hooggeplaatste nazi-officieren aanwezig waren, was – zo verwoordt Van Meegeren het in de film – “onoverkomelijk”.

Naast de vlekkeloze aankleding waren we vooral onder de indruk van het geweldige acteerwerk van Guy Pearce. Pearce maakte zijn acteerdebuut in de soap Neighbours (Buren). Zijn grote doorbraak kreeg hij in 1994 met zijn rol als travestiet in ‘The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert’, gevolgd door ‘L.A. Confidential’ (1997) en ‘Memento’ (2000). Even noemenswaardig is de prestatie van Claes Bang. De Deense acteur kreeg in 2017 de ‘Europese Prijs voor Beste Acteur’ voor zijn rol in ‘The Square‘ en speelde recent nog de rol van Dracula in de gelijknamige Netflix-serie. De vrouwelijke hoofdrol wordt vertolkt door Vicky Krieps die we ons nog herinneren uit het Duitse oorlogsdrama ‘Das Boot‘.

Deze prachtige film, geregisseerd door Dan Friedkin, heeft de rode lopers en bioscopen helaas overgeslagen, maar je kan hem nu zelf thuis ervaren! ‘The Last Vermeer’ is nu verkrijgbaar in de winkel of je kan de film hier online bestellen.

GIVEAWAY – Dompel je onder in het naoorlogse Nederland en win een van de dvd’s van ‘The Last Vermeer’ !

Deze giveaway is helaas afgelopen. Volg Deugenieten op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe acties.

Lees ook: Matt Damon vecht voor gelijke kansen in ‘Elysium’

Volg ons op sociale media of contacteer ons