The Batman, een detectivefilm voor liefhebbers van superhelden en neo noir films

The Batman, een detectivefilm voor liefhebbers van superhelden en neo noir films

22 juli 2022 2 Door Deugenieten

Gotham City’s bekende misdaadbestrijder Batman, het alter ego van de teruggetrokken miljardair Bruce Wayne, is terug in een nieuwe en spectaculaire superheldenfilm.

Al meer dan 80 jaar weet Bruce Wayne, en zijn alter-ego Batman, ons te fascineren met zijn misdaad bestrijdende verhalen. Naast de comics was Batman in de jaren zestig ook razend populair op televisie. Maar het zijn vooral zijn verschijningen op het witte doek die de actieheld uit Gotham City helemaal tot leven brengen.

Tim Burton is er met zijn twee films in geslaagd om Batman op een niet-komische manier tot leven te brengen en het genre van kinderfilm tot ernstig en volwassen te laten uitgroeien. Vervolgens maakte Christopher Nolan met zijn Dark Knight-trilogie het Batman verhaal dan weer donkerder, toegankelijker, realistischer en hedendaagser. Eerder dit jaar nam Matt Reeves de fakkel van de twee Oscarwinnaars over en bracht hij zijn versie van Batman naar de cinema.

the batman

In The Batman is miljardair Bruce Wayne (Twilight-ster Robert Pattinson) nog een jonge beginnende superheld. Als zijn gemaskerde alter ego Batman probeert hij al twee jaar de criminelen van de straten van Gotham City te houden. Door zijn nachtelijke optreden heeft hij de duistere kant van zijn stad leren kennen. Ondanks dat hij als eigengereide ordehandhaver enigszins een schrikbeeld voor criminelen geworden is, viert de corruptie in de stad hoogtij. Met slechts een paar trouwe bondgenoten, waaronder Alfred Pennyworth (Andy Serkis) en inspecteur James Gordon (Jeffrey Wright), neemt hij het op voor de gewone burgers.

Wanneer een seriemoordenaar, die zichzelf The Riddler noemt, het op sadistische wijze gemunt heeft op de elite van Gotham City, breken voor Bruce spannende tijden aan. Via persoonlijke berichten en een spoor van cryptische aanwijzingen komt de jonge speurneus in contact met de onderwereld. Daar ontmoet hij Selina Kyle aka Catwoman (Zoë Kravitz), Oswald ‘Oz’ Cobblepot beter gekend als The Penguin (Colin Farrell), Carmine Falcone (John Turturro) en Edward Nashton alias The Riddler (Paul Dano). Als het bewijs duidelijkere vormen begint aan te nemen, komen de grootse plannen van zijn tegenstander aan het licht. Batman moet nieuwe samenwerkingen aangaan, proberen de dader ontmaskeren en afrekenen met het machtsmisbruik en de corruptie waar Gotham City al zo lang onder lijdt.

Back to the roots

Met The Batman zet regisseur Matt Reeves een stap terug wat de spektakelwaarde van de vorige films betreft. We krijgen dan ook veeleer een Robert Pattinson te zien die meer speurneus Bruce Wayne is dan actieheld Batman. In die zin leunt The Batman beter aan tegen het oorspronkelijke detectiveverhaal. Een verhaal dat trouwens in het lang (de film duurt bijna drie uur) en het breed (er zijn nogal wat zijlijnen) uitgesponnen wordt. Zo zien we Batman evolueren van wraakzuchtige eenling naar superheld. Iets wat we zeker op het conto van Robert Pattinson mogen schrijven. Maar het is niet alleen de ex-Twilightster die schittert. Paul Dano weet meer dan eens de show te stelen als psychopatische The Riddler. Al is het wel even slikken als hij op het einde van de film ontmaskerd wordt als doorsnee nerd. Colin Farrell is dan weer heerlijk onherkenbaar als The Pinguin. En hoewel Zoë Kravitz (jawel, de dochter van) niet kan tippen aan de memorabele Michelle Pfeiffer (maar dat kon Anne Hathaway ook niet) zet ze toch een degelijke Catwoman neer. Wat de cast betreft krijg je dus zeker meer dan genoeg film voor je geld. En terwijl deze recentste Batmanfilm mijlenver afstaat van de uitbundigheid die Burton in zijn films stak, blinkt deze versie uit in een stilistische en sombere sfeer die we al in de trilogie van Christopher Nolan zagen. Kortom, absoluut een van de betere Batmanfilms.

the batman

Meer dan 2 uur bonusmateriaal

Haal je de 4K Ultra HD in huis, dan krijg je naast de film in 4K ook de film in blu-ray op een afzonderlijke disk. Op een derde schijfje staat meer dan 2 uur extra beeldmateriaal. De bijna 54 minuten durende reportage ‘Vengeance in the Making‘ onderzoekt hoe regisseur Matt Reeves, de crew en de acteurs erin slaagden om het meer dan 80 jaar oude verhaal nieuw leven in te blazen en een van de grootste producties van de Caped Crusader tot leven brachten. In ‘The Batman: Genesis’ zien we waar Reeves en Pattinson hun inspiratie haalden om een Bruce Wayne te creëren zoals we hem nog nooit zagen: een jonge Batman die op zoek is naar zichzelf. ‘Looking for Vengeance‘ toont hoe gevechtschoreograaf Rob Alonzo, Matt Reeves en Robert Pattinson de vechtscenes voorbereiden en geeft een betere kijk op de reden voor Batmans woede. ‘Vengeance meets Justice‘ laat zien hoe Batman en The Riddler tot de conclusie komen dat ze eigenlijk twee kanten van eenzelfde medaille zijn. In ‘Becoming Catwoman‘ geeft Zoë Kravitz inzicht in het achtergrondverhaal van Catwoman en vertelt ze hoe het was om het iconische personage te spelen dat zich inzet voor haar eigen vorm van gerechtigheid. ‘A Transformation: The Pinguin‘ toont dan weer de ongelooflijke transformatie van Colin Farrel in de beruchte Pinguin. Dit stuk onthult het make-upproces en toont hoe de uiterlijke verschijning het personage creëerde. Colin Farrel zelf vertelt hoe de protheses hem hielpen om de stem en persoonlijkheid van Oz vorm te geven.

De Batmobiel is een van de meest iconische voertuigen in de filmgeschiedenis en in ‘The Batmobile‘ zien we hoe de crew de wereldberoemde auto herinterpreteerde en een nieuwe look gaf. In ‘Anatomy of the Car chase‘ leggen de filmmakers stap voor stap uit hoe ze de spannende achtervolging tussen Batman en The Pinguin ontwierpen en in beeld brachten. In het gelijkaardige ‘Anatomy of the Wing Suit Jump‘ zien we hoe het bijzondere vleugelpak van Batman ontworpen en gemaakt werd. Verder zijn er ook nog extra’s over de gadgets en wapens die in de film gebruikt worden en een overzicht van scenes die uit de finale versie van de film niet haalden.

The Batman van Matt Reeves met in de hoofdrollen Robert Pattinson, Zoë Kravitz, Jeffrey Wright, Paul Dano en Colin Farrell is nu verkrijgbaar op dvd, blu-ray, 4K Ultra HD en exclusieve 4K Ultra HD Steelbook.

GIVEAWAY – Win je eigen exemplaar van The Batman op 4K Ultra HD en blu-ray!

Deze giveaway is helaas afgelopen. Volg Deugenieten op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe acties.

Lees ook: Keanu Reeves zoekt de grens tussen fictie en realiteit in The Matrix Resurrections

Volg ons op sociale media of contacteer ons