Reistrend: Deze herfstvakantie herontdekken de Belgen vooral niet-Europese bestemmingen

Reistrend: Deze herfstvakantie herontdekken de Belgen vooral niet-Europese bestemmingen

23 oktober 2022 0 Door Deugenieten

De reislust van de Belg blijft onverminderd, maar zijn boekingspatroon is niet langer vergelijkbaar met de periode vóór corona. September was traditioneel de boekingsmaand bij uitstek voor de herfstvakantie, maar wordt intussen geëvenaard door vertrekmaand oktober zelf. Opvallend is dat de Belgen deze herfstvakantie massaal de niet-Europese bestemmingen waaronder Egypte, Tunesië en Turkije herontdekken.

Door het wereldwijd wegvallen van de coronamaatregelen zijn de Belgen meer dan ooit enthousiast om een buitenlandse reis te maken. Dit is ook het geval voor de herfstvakantie, traditioneel een week met een grote vraag naar warme bestemmingen in aanloop naar de kille maanden die voor de deur staan.

Volgens TUI kwamen de boekingen vrij laat op gang en werden ze zelfs voor een vrij groot deel pas in oktober gemaakt, op enkele weken of zelfs dagen voor afreis. Deze tendens is overigens niet nieuw: de twee vorige jaren lagen de wisselende coronamaatregelen hiervan aan de basis. Dit jaar lijkt de last minute-trend gelinkt aan het gevoel van onzekerheid door de energiecrisis. Dit merkt TUI ook in de favoriete bestemmingen: vaker dan anders opteren reizigers voor een niet-Europees land dat de beste prijs-kwaliteitverhouding biedt. Deze bestemmingen werden tijdens de pandemie trouwens niet aangeboden en kennen nu een echte revival. Turkije, Egypte, Marokko en Tunesië worden weer massaal opgevist, net als Senegal, nieuwkomer in het TUI-programma en een prijsgunstige aanvulling op het programma van de exotische vakanties.

Deze herfstvakantie is de eerste periode met verschillen tussen Vlaanderen en Franstalig België, waar de vakantie 2 weken duurt en een week eerder begint. Veel Franstalige gezinnen verkiezen om tijdens de eerste, goedkopere week te vertrekken. Ze opteren vaak ook voor de laatste afreis naar Kreta, Rhodos of Mallorca, bestemmingen die enkel in het zomerprogramma voorkomen en momenteel tegen een laagseizoensprijs worden aangeboden. Twee weken vakantie biedt hen ook de mogelijkheid om een langere vakantie te beleven, zeker voor een verre bestemming een pluspunt. Deze gunstige omstandigheden kennen de Vlaamse gezinnen niet. Hun voordeel is een grotere beschikbaarheid op hun afreisweekend door het wegvallen van een deel van de Franstalige markt. Daardoor blijft het last minute-aanbod nog vrij groot.

Het gemiddelde reisbudget per persoon voor een vliegvakantie is €1413, 19% meer dan in 2019. Voor een autovakantie betaalt de Belg gemiddeld €245 of 13% meer dan in 2019. Aan een citytrip wordt gemiddeld €361 besteed, 11% meer dan 3 jaar geleden.

Populairste bestemmingen

Spanje, Egypte, Tunesië, Turkije en Marokko zijn de vijf populairste landen om op vliegvakantie te gaan. Tenerife, Gran Canaria, Turkse Riviera, Costa del Sol en Hurghada zijn dan weer de vijf populairste regio’s.

Wie met de auto op vakantie vertrekt, kiest het vaakst voor Frankrijk, Duitsland, België, Nederland en Spanje. De populairste regio’s zijn de Belgische kust, Sauerland, Elzas, Normandië en Luxemburg.

Parijs, Rome, Londen, Lissabon en Amsterdam zijn de populairste bestemmingen voor een citytrip.

Ben je nog op zoek naar een lastminutevakantiebestemming voor de komende herfstvakantie? Bij TUI vind je nog een ruim aanbod aan vliegvakanties met flinke korting!

Lees ook: Oceania Cruises kondigt nieuwe 180-daagse Wereldcruise en Grand Voyages aan

Volg ons op sociale media of contacteer ons