Pas-de-Calais, één en al Franse charme dicht bij huis

Pas-de-Calais, één en al Franse charme dicht bij huis

26 mei 2020 0 Door Deugenieten

Goed nieuws! Vanaf midden juni mogen we terug naar frankrijk. Ideaal om de rust, ruimte en natuur van Noord-Frankrijk te gaan ontdekken.

Rijden langs kleine landweggetjes en traditionele dorpen, verse croissants bij de lokale bakker, eindeloze wandelingen over prachtige stranden, ongerepte natuur en culinaire hotspots… Geef toe het is leven als god in Frankrijk. En je kan er al gaan deugenieten op minder dan 2,5 uur rijden vanaf Antwerpen!

Pas-de-Calais is een veelzijdig gebied in Noord-Frankrijk en een prachtige dichtbij bestemming. Net over de grens ontdek je er een rustige streek met typisch Franse charme en indrukwekkende landschappen. Van de stranden en de krijtkliffen langs de Opaalkust tot het zachte platteland  en polderlandschap in het binnenland. Het is natuur waarin je kunt verdwalen. Sprankelende cultuur vind je in kleine, knusse steden als Arras, Saint-Omer, en Béthune. En ook in het geweldige Louvre-Lens museum en de Unesco-locaties in de vroegere mijnstreek komen cultuurfans aan hun trekken.

Kilometerslange Opaalkust

In de regio Pas-de-Calais kun je heerlijk zonnebaden of uitwaaien op het strand. De kilometerslange zandstranden van de Opaalkust bieden volop mogelijkheden om te surfen, kajakken, wandelen en zonnen. Ook liggen hier de Twee Kapen – Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez. Beide bieden een spectaculair uitzicht op de Engelse kust. Natuur wordt er afgewisseld met oude kustplaatsen zoals Boulogne-sur-Mer, een belangrijke vissershaven met een historisch centrum.

Romantisch polderlandschap en groene heuvelgebieden

Het binnenland van Pas-de-Calais is minstens zo verrassend als de kust. Het veelzijdige cultuurstadje Saint-Omer is omgeven door romantisch polderlandschap. Iets verder naar het zuiden ligt Montreuil-sur-Mer, een sfeervolle vestingplaats omringd door groene heuvels. Liefhebbers van ruimte en natuur genieten hier van de 7 valleien rond Hesdin, het zachte platteland van de Ternois en de meer dan 20 prachtige bezoektuinen. Ook fietsers kunnen hun hart ophalen in deze groene oase. Er zijn tal van fietsroutes met speciale thema’s. La Vélomaritime bijvoorbeeld biedt 1.500 km aan fietsroutes langs de kust, van de Noordzee tot Het Kanaal.

De charme van de belle époque

De periode voor de Eerste Wereldoorlog wordt door de Fransen omschreven als de ‘belle époque’ of ‘mooie eeuw’. Deze periode wordt gekenmerkt door maatschappelijke welvaart, grootschalige kunsttentoonstellingen en opkomende architectuur. De charme van deze bloeiende periode is vandaag de dag nog duidelijk terug te vinden in Pas-de-Calais. Villa’s in art-nouveaustijl, romantische boulevards, hotels en casino’s herinneren aan deze mooie tijd.

Gastronomie langs de Opaalkust

Met verse vis, heerlijke kazen, streekproducten uit het binnenland en talrijke ambachtelijke bieren heeft Pas-de-Calais alles in huis voor een smaakvolle keuken! Van sterrenrestaurants tot romantische bistro’s en van wijnbars met de beste wijnen uit Frankrijk tot de lokale visboer: de mogelijkheden zijn eindeloos en blijven verrassen.  

Lokale streekproducten

Er is niets leuker dan kennis te maken met een nieuwe cultuur en bijbehorende tradities. Pas-de-Calais heeft van vis, bier en kaas haar specialiteit gemaakt en dat proef je in het hele gebied. Lokale boerderijen openen er regelmatig hun deuren voor rondleidingen. In vissersstad Étaples-sur-Mer kan je bijvoorbeeld genieten van lokaal gevangen vis.

Pas-de-Calais is al sinds de middeleeuwen een streek van bierbrouwers. Vele dorpen hebben bijgevolg hun zelfgebrouwen bier. In de omgeving van Lens wordt deze traditie al generaties lang springlevend gehouden dankzij verschillende lokale brouwerijen. Voor de kaasliefhebbers zijn er verschillende prijswinnende kaasmakers in de regio, zoals Philippe Olivier, de broeders Bernard of de Monnikenkaasjes uit de Abdij van Belval.

Meer tips voor je vakantie aan de Franse Opaalkust vind je hier.

TIP: Ben je op zoek naar een leuke en unieke verblijfplaats in Frankrijk maar wil je toch genieten van Belgische gastvrijheid? In Logeren bij Belgen in Frankrijk, uitgegeven door Lannoo, vind je bijna 200 chambres d’hôtes en charmehotelletjes in Frankrijk, gerund door Belgen die het roer durfden om te gooien. Van design tot rustiek, van boerderij tot kasteel. Van aan de Noordzee tot de Côte d’Azur en van Normandië tot in de Pyreneeën. Keuze genoeg om een gepast adresje te vinden in Frankrijk, met een Belgisch tintje. Het boek is te koop in de boekhandel of online bij Lannoo.

Volg ons op sociale media of contacteer ons