Operation Mincemeat, of hoe Hitler om de tuin geleid werd door een lijk en valse papieren

Operation Mincemeat, of hoe Hitler om de tuin geleid werd door een lijk en valse papieren

2 mei 2022 0 Door Deugenieten

Operation Mincemeat is het buitengewone en waargebeurde verhaal over een ingenieuze list waarbij tijdens de Tweede Wereldoorlog onwaarschijnlijk hoge risico’s werden genomen, de logica werd getart en de zenuwen van de bedenkers tot het uiterste werden gedreven.

Het is 1943 en de geallieerden onder leiding van Winston Churchill zijn vastbesloten om Europa te bevrijden uit Hitlers ijzeren greep. In het grootste geheim plannen ze een grootscheepse aanval op Sicilië. Maar ze staan ​​voor een onmogelijke uitdaging: hoe kunnen ze een enorme invasiemacht beschermen tegen een mogelijk bloedbad? Twee speciale inlichtingenofficieren, Ewen Montagu (Colin Firth) en Charles Cholmondeley (Matthew Macfadyen), krijgen de opdracht om de meest briljante desinformatiestrategie van de hele oorlog te verzinnen, op basis van een wel heel onwaarschijnlijke geheim agent: een dode man.

Operatie Gehaktbal, absurd maar volkomen echt

Het verhaal van Operation Mincemeat lijkt haast onmogelijk te geloven. Toch speelde de operatie een cruciaal keerpunt in de Tweede Wereldoorlog. Terwijl de geallieerden zich voorbereidden om het vasteland van Europa via Sicilië binnen te vallen, wilden ze te allen prijze voorkomen dat de soldaten zouden worden afgeslacht door de Duitse troepen.

Het idee voor het ambitieuze misleidingsplan kwam van niemand minder dan Ian Fleming (Johnny Flynn), die later de immens succesvolle James Bond-romans schreef. Flemming was de assistent van admiraal Godfrey (Jason Isaacs), die tijdens de oorlog het hoofd van de militaire inlichtingendienst was en later inspiratie vormde voor M in de James Bond-verhalen.

operation mincemeat film

Ewen Montagu (Colin Firth) en Charles Cholmondeley (Matthew Macfadyen) kregen de haast onmogelijke opdracht om het plan te doen slagen. Vanuit een groezelige kelder in het centrum van Londen werkten ze een plan uit waarmee ze de bezetters wilden laten geloven dat ze in Griekenland zouden landen. Hiervoor wilden ze valse oorlogsplannen laten doorspelen aan Hitler. En hoe kan je dat beter dan de Duitsers te laten geloven dat ze een hoge officier, en de plannen, hebben neergeschoten?

Montagu en Cholmondeley zochten en vonden een lichaam dat er enigszins uitzag alsof het op zee was verdronken en afkomstig was van een vliegtuigongeluk. Ze deden het lichaam een militair uniform aan en dropten het samen met een koffertje vol documenten voor de kust van Spanje. Daar zouden nazi-spionnen het zeker oppikken en vervolgens de valse informatie doorspelen aan Adolf Hitler in Berlijn. Op die manier zou Hitler ervan overtuigd worden dat een geallieerde armada op het punt stond het vasteland van Europa binnen te vallen via Griekenland.

Geschiedenisles in de bioscoop

Als we aan films over de Tweede Wereldoorlog denken, dan zijn bommen, ontploffingen en soldaten die heldhaftig sneuvelen op het slagveld nooit ver weg. Niet zo in Operation Mincemeat. Regisseur John Madden heeft een oorlogsfilm gemaakt die zich niet focust op de helden in de frontlinie, maar op een aantal mensen die in een Londense kelder met ongeloofwaardige ideeën komen over hoe ze de vijand kunnen misleiden.

Ondanks het beladen thema is Operation Mincemeat dan ook verfrissend en kent de film een pak grappige, zelfs absurde momenten naast scènes waarbij de ernst en de spanning van het scherm spatten. Operation Mincemeat is dan ook geen conventioneel oorlogsverhaal. We zouden zelfs bijna durven zeggen dat het een mooi feelgoodverhaal is.

Dat goed gevoel krijgen we vooral van de uitstekende acteerprestaties van onder meer Colin Firth en Matthew Macfadyen. En hoewel de film bulkt van de welbespraakte alfamannetjes krijgen ze meer dan voldoende vrouwelijk weerwerk van Kelly Macdonald die schittert als Jean, en Penelope Wilton die een beetje het emotionele geweten van de film is.

De meeste mensen, inclusief deze Deugenieten, zullen nog nooit van Operatie Mincemeat gehoord hebben. Toch was Operatie Mincemeat waarschijnlijk de meest succesvolle militaire misleidingsoperatie ooit. De geallieerden moesten de Duitsers als het ware ervan overtuigen dat zwart wit was en wit zwart. En ze deden dit op een uitgekiende manier waarbij ze gebruik maakten van een dode officier en een compleet verzonnen verhaal. Bijna te goed om te geloven en daarom super fascinerend en een absolute must-see!

Operation Mincemeat van John Madden met onder meer Colin Firth,  Matthew Macfadyen, Kelly Macdonald en Peneloppe Wilton is nu te zien in de bioscoop.

Lees ook: Memory, de remake van De Zaak Alzheimer, geeft Vlaamse filmklassieker spannende facelift

Volg ons op sociale media of contacteer ons