Op ontdekking naar Noord-Europa met Holland America Line

Op ontdekking naar Noord-Europa met Holland America Line

15 april 2024 0 Door Deugenieten

IJsland en Schotland ontdekken per schip? Dit jaar komt de droom uit! Al jaren speel je met de gedachte om eens naar het noorden op vakantie te gaan. Maar waar begin je? Is het niet te duur? En hoe kun je veel plekken zien in een beperkte tijd? Er bestaat een fantastische manier om Noord-Europa te ontdekken: per schip! In augustus vertrekt de Rotterdam van Holland America Line vanuit Rotterdam naar IJsland en Schotland.

Shetlandeilanden

Hoewel de Shetlandeilanden deel uitmaken van het Verenigd Koninkrijk, zijn de wortels van deze plek evenzeer Noors als Schots. Dit is te zien in de vele archeologische vindplaatsen en culturele evenementen op deze archipel, evenals het unieke dialect dat sterk is beïnvloed door het Oudnoors.

In Shetland leeft de traditie van de visserij en textielproductie nog voort. Traditie ligt ook ten grondslag aan de belangrijkste festivals van deze eilanden, zoals het wereldberoemde op Vikingen geïnspireerde Up Helly Aa-vuurfestival dat elk jaar in januari wordt gehouden, en kleinere volksfeesten die het hele jaar door plaatsvinden.

Deze eilandengroep ligt halverwege tussen Schotland, Noorwegen en de Faeröereilanden en kent een divers dierenleven, waaronder de beroemde shetlandpony’s, die zeer gemakkelijk herkenbaar zijn door hun opvallende korte benen en dikke vacht. Bekijk de pony’s en de unieke zwarte shetlandschapen van dichterbij tijdens de schilderachtige rit naar de bijzondere archeologische locatie uit het bronzen tijdperk bij Jarlshof. Als je ervoor kiest om in Lerwick te blijven hangen, ga dan naar Commercial Street voor de beste onafhankelijke winkels en plekken om te eten.

Djúpivogur

Djúpivogur is een stil vissersdorpje met minder dan 500 inwoners. Het ligt aan de oostkust van IJsland en dateert uit de Vikingtijd. Ondanks de angstaanjagende reputatie van hen die Djúpivogur stichtten, is het de dramatische natuurlijke omgeving die tegenwoordig bezoekers aantrekt naar deze afgelegen uithoek van het land. Gelegen op Berufjörður, vlakbij indrukwekkende natuurwonderen zoals de Hofellsjökull- gletsjer en de Vallei der Watervallen.

Waar u ook gaat in deze regio, u komt schitterende vergezichten tegen en een landschap gevormd door gletsjers en geothermische activiteit. Het dorp zelf is de thuisbasis van intrigerende bezienswaardigheden zoals Langabúð, een blokhut gebouwd in 1790 die nu artefacten huisvest van IJslands oude volkstradities. (Waaronder het geloof in een ‘verborgen volk’ dat in het eeuwenoude, door wind geteisterde landschap van rotsen, gletsjers en lava leeft.) Ook kunt u naar het nabijgelegen Papey Island afreizen om een deel van IJslands zeevogelpopulatie te ontmoeten, waaronder schattige, grappige papegaaiduikers. Deze vogels zijn op IJsland zo geliefd dat ze lange tijd het symbool waren van de nationale luchtvaartmaatschappij en er zowaar 25 keer zoveel van de vogels wonen als mensen.

Akureyri

De op een na grootste stad van het land, vaak aangeduid als de hoofdstad van Noord-IJsland, is zowel bruisend als mooi, en dient als een ideaal knooppunt om het ongelooflijke landschap te verkennen waardoor het omgeven wordt. Akureyri, gelegen aan een 60-kilometer lange fjord, de langste van het land, en omgeven door besneeuwde bergen. Tegenwoordig wonen hier ongeveer 17.000 mensen en beschikt het over een schilderachtige haven en een verschillende interessante winkels, gezellig drukke cafés en luxueuze restaurants. De belangrijkste locaties zijn de Akureyri-kerk, een prachtige botanische tuin (gesticht in 1912) en het fascinerende Akureyri-museum.

Isafjordur

Het idyllische havenstadje ÍIsafjörður met een inwonertal van 2600, wordt aan drie kanten omgeven door imposante bergen en is een mooi uitgangspunt voor het verkennen van het omringende Westfjord- schiereiland.

Ondanks de rustige sfeer is er veel te doen in ÍIsafjörður. Breng een bezoek aan de lokale musea en geniet van een spelletje golf, of wandel, fiets of kajak door de stad en haven. Ook vindt er een aantal belangrijke evenementen in de stad plaats, zoals de oudste crosscountry ski-race van IJsland, de Europese Kampioenschappen moddervoetbal en het klassieke muziekfestival Við Djúpið.

De ruige en afgelegen Westfjorden bieden nog veel meer attracties. Zo is er in de zomer een dagelijkse veerboot die bezoekers naar het prachtige Hornstrandir Natuurreservaat brengt, en naar Vigur, een eiland dat veel beschermde vogelsoorten herbergt. Volg de bijzondere kustlijn van de regio om besneeuwde bergen, watervallen en stranden te vinden.

Reykjavík

De noordelijkste hoofdstad van de wereld kenmerkt zich door een ontspannen sfeer en prachtige natuur rondom de stad. Indrukwekkende vergezichten, warmwaterbronnen, regenboogkleurige huizen: hier vind je het allemaal. Minder bekend is het grote culturele aanbod dat de IJslandse hoofdstad te bieden heeft: de musea en kunstgalerieën zijn van absolute wereldklasse. In de restaurants vind je een mix van Scandinavische gerechten en de internationale keuken en na afloop duik je een van de gezellige cafés of bars in.

Grundarfjørdur

Schilderachtige vissersdorpjes zijn alomtegenwoordig tijdens een cruise naar IJsland, maar Grundarfjørdur is speciaal. Het ligt op het schiereiland Snæfellsnes, een stuk land dat uitsteekt in de zee aan de westkant van IJsland. Op dit lange stuk land vind je zwarte lavastranden, kristalheldere watervallen en enorme gletsjers en Grundarfjørdur is een goede plek om je aan te sluiten bij een tour naar deze natuurwonderen. Kirkjufell, de bezienswaardigheid van de stad en het altijd aanwezige decor, is naar verluidt de meest gefotografeerde berg van het hele land. Deze berg had zelfs een rol in Game of Thrones.

Isle of Lewis

Isle of Lewis is al meer dan 6000 jaar bewoond en heeft een rijke geschiedenis en ruige schoonheid. Verken de gevarieerde landschappen van het eiland, van fjordachtige meren en spectaculaire zeekliffen tot kale turfmeren en met romantische heide bedekte hooglanden; bewonder de mysterieuze staande stenen in Callanish, het meest opmerkelijke stuk oudheid op de Westelijke eilanden; en koop de beroemde Harris Tweed, handgeweven en uniek geverfd met inheemse planten.

Kirkwall

Hoewel de meest zuidelijke eilanden van Orkney dicht aan weerszijden van de noordoostelijke hoek van het Schotse vasteland liggen, heeft de archipel (in totaal ongeveer 70 eilanden) en zijn bewoners net zoveel gemeen met Scandinavië als ze met Schotland hadden. De eilanden van Orkney waren tot de 15e eeuw politiek gezien onderdeel van Noorwegen.

Tegenwoordig zijn de Orkadianen een groep Schotten die tamelijk hecht zijn en veel samenwerken. Een rijke gemeenschap van kunstenaars en pachters (kleine boeren), vissers en handelaars. De topattractie voor toeristen is de rijkdom aan prehistorische locaties op Orkney, waaronder rechtopstaande stenen, grafkamers en zelfs nederzettingen uit het stenen tijdperk, zoals Skara Brae, dat rond 3000 v.Chr. bewoond was. Korter geleden werd Orkney, omdat het zo afgelegen is, uitgekozen als de plek voor Italiaanse krijgsgevangenen tijdens de tweede wereldoorlog; een kapel die door hen werd gebouwd is een populaire attractie.

De hoofdstad van het eiland is Kirkwall (oorspronkelijk Kirkjuvagr, dat Kerkbaai betekent). Hier vind je de kathedraal van St Magnus, een van slechts twee kathedralen van voor de reformatie die nog grotendeels intact zijn gebleven in Schotland (de andere is St Mungo in Glasgow). De in de buurt gelegen historische stadswijk bevat het paleis van de baron, gebouwd voor de beruchte baron Patrick Stewart.

Ongekende luxe

Het fijne van een cruisereis is dat je meerdere bestemmingen ziet, maar slechts één keer je koffer hoeft uit te pakken. Bij Holland America Line zijn vervoer, accommodatie, eten en entertainment allemaal inbegrepen. Je vaart meestal ’s nachts, zodat je overdag steeds nieuwe locaties kunt gaan ontdekken. De service aan boord is van ongekende luxe: je hut wordt twee keer per dag aan kant gemaakt, er is niet alleen Engelssprekend, maar ook Nederlandssprekend personeel aanwezig en je kunt heerlijk dineren in een van de restaurants.

Contacteer ons voor meer informatie en om je cruise met Holland America Line te boeken.

Volg ons op sociale media of contacteer ons