Ontdek de luxe en sfeer van de legendarische Oriënt-Express in Train World

Ontdek de luxe en sfeer van de legendarische Oriënt-Express in Train World

26 oktober 2021 2 Door Deugenieten

Tot en met 17 april 2022 loopt in Train World, het museum van de NMBS, een uitzonderlijke tentoonstelling die gewijd is aan de avonturen van de bekende Oriënt-Express en aan zijn geestelijke vader, Luikenaar Georges Nagelmackers.

In 2021 worden een heleboel verjaardagen rond treinen gevierd. Dat is meteen een mooie aanleiding voor EUROPALIA om uitgebreid aandacht te besteden aan deze uitvinding die de wereld danig door elkaar schudde en die vandaag opnieuw een hoofdrol lijkt te gaan spelen. Naar aanleiding van EUROPALIA TRAINS & TRACKS kan je in Train World twee rijtuigen van de beroemde Oriënt-Express ontdekken. Train World stelt de Oriënt-Express niet enkel voor als een trein die mensen deed dromen, maar ook als het uitzonderlijke gevolg van de behoeften en de middelen van de industriële samenleving in die tijd.

Mythisch, luxueus, Belgisch

De Oriënt-Express is het product van een tijdperk, de overgang van de 19de naar de 20ste eeuw, en kon enkel ontstaan, zich ontwikkelen en een succes worden in heel bijzondere economische, technische, industriële, politieke en culturele omstandigheden. De Oriënt-Express-lijn, van Parijs naar Constantinopel (Istanboel), was opgenomen in de wijdvertakte structuur van de Compagnie Internationale des Wagons-Lits, in 1872 opgericht door de Belg Georges Nagelmackers.

Bij de Oriënt-Express denken we meteen aan luxe, avonturen, intriges en exotische ontdekkingen. Een mythe die in stand gehouden wordt door de vele boeken en films waarin de luxetrein opduikt. Tijdens de expo Oriënt-Express in Train World, het treinmuseum in het station van Schaarbeek, ontdek je de legende van deze mythische trein.

De tentoonstelling buigt zich over de samenleving waarin deze legendarische trein ontstond, de belangen die eraan waren gekoppeld, de landschappen die de trein doorkruiste en de fantasieën die hij opwekte. Tegelijkertijd wordt er stilgestaan bij wat er zich achter de schermen van dit symbool voor reizen en luxetoerisme afspeelde. Heel uitzonderlijk zijn twee originele rijtuigen naar Brussel overgebracht en opengesteld voor het publiek, waardoor iedereen deze buitengewone trein persoonlijk kan ervaren.

Droomrijtuigen

Aan boord van de rijtuigen van de Oriënt-Express, die opgesteld staan naast de permanente collectie van Train World, kan je kennismaken met de luxueuze omstandigheden waarin de gasten reisden. De rijtuigen zijn een getuige van de voortdurende zoektocht naar de modernste onderdelen met inlegwerk van René Prou, Lalique-glazen, enkele menu’s en verlichtingssystemen,…

De twee originele Oriënt-Express-rijtuigen zijn dan ook het paradepaardje van EUROPALIA TRAINS & TRACKS. Ze katapulteren je terug naar de sfeer en nostalgie van weleer die deze rijdende paleizen opwekken. De rijtuigen zijn bovendien toegankelijk voor de bezoekers zodat je de sfeer van deze mythische trein zelf kan opsnuiven.

Binnen in het salonrijtuig van het Pullman-type, dat werd gebouwd in 1929, vind je een mix van mahoniehout en Finse berk. Hierdoor heeft het geheel een luxueuze uitstraling en komt het volledig heruitgevonden inlegwerk mooi tot zijn recht. Het restauratierijtuig Riviera wordt gekenmerkt door een dominerend rode en bruine kleur waardoor het een warme intieme sfeer uitstraalt. Het rijtuig telt acht panelen met inlegwerk die bestaan uit krullen van mahoniehout omgeven met lijnen uit rozenhout en ebbenhout. De lichten, wandlampen en bagagedragers zijn van gepolijst brons.

Naast de unieke rijtuigen bieden tientallen foto’s, affiches, schilderijen, archiefdocumenten, plannen en meubilair een inzicht in de mythe die rond deze unieke trein hangt.

Het laatste deel van deze tentoonstelling, binnen de vaste collectie van Train World, is gewijd aan enkele beroemde persoonlijkheden die meereisden aan boord van de Oriënt-Express of die erover geschreven hebben. Graham Greene, Agatha Christie, Josephine Baker en koning Ferdinand van Bulgarije zijn slechts enkele van de tot de verbeelding sprekende namen.

Ten slotte worden verschillende filmaffiches en filmfragmenten getoond waarin de bekende luxetrein een hoofdrol opeist: ‘Murder on the Orient Express’ en ‘From Russia with love’ zijn slechts enkele van die beroemde filmtitels.

Expo Oriënt-Express, de tentoonstelling over een fascinerend stukje Belgische treingeschiedenis met internationale allure, loopt nog tot en met 17 april 2022.

GIVEAWAY – Wandel zelf door de iconische wagons van de Oriënt-Express tijdens je bezoek aan Train World

Deze giveaway is helaas afgelopen. Volg Deugenieten op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe acties.

Lees ook: ‘Optie B’ laat je kennismaken met de veelzijdigheid van Brussel

Volg ons op sociale media of contacteer ons