Nieuwe films én klassiekers voor de perfecte filmavond

Nieuwe films én klassiekers voor de perfecte filmavond

2 november 2023 0 Door Deugenieten

Van Barbie tot Tchaikovsky’s Wife, er zijn weer heel wat nieuwe releases van films die de moeite zijn om een gezellig avondje in de thuisbioscoop door te brengen. Zo zijn er niet enkel recente films maar ook klassiekers die de voorbije decennia onverwoestbaar bleken. Trois Couleurs Bleu, Blanc, Rouge, net zoals hun voorganger La Double Vie de Véronique bijvoorbeeld, zijn zo’n meesterwerken die ook nu nog blijven boeien. Zin in wat recente komedie? Dan zijn Barbie en Beautiful Disaster helemaal jouw ding. En wie op zoek is naar meer drama en diepgang moet zeker Tchaikovsky’s Wife en The Son in zijn speler stoppen.

Barbie

De film die dit jaar wereldwijd het grootste kassucces in de bioscopen was, is ongetwijfeld Barbie. De wereldberoemde modepop kreeg haar eigen film en werd schitterend vertolkt door Margot Robbie.

Barbie is een succesvolle zakenvrouw die woont in een kleurrijke en ogenschijnlijk perfecte wereld genaamd Barbieland. Ze is een waar rolmodel voor veel meisjes. Maar wanneer Barbie onder meer cellulitis krijgt, zit er niks anders op dan een uitstap naar de echte wereld te maken. Daar ontdekt ze al snel dat het leven toch niet altijd zo perfect is.

In de echte wereld wordt Barbie geconfronteerd met vooroordelen en stereotypen over wat een vrouw zou moeten zijn. Ze moet haar weg vinden in een wereld die haar niet altijd accepteert zoals ze is. Met de hulp van haar rebelse vriend Ken (Ryan Gosling), leert Barbie dat het belangrijk is om jezelf te zijn, ongeacht wat anderen ervan denken.

Barbie is een speelse en humoristische film die, door de dubbele bodems, doordenkers en belangrijke boodschap, in eerste instantie gericht is op volwassenen. Al is het kleurrijk visueel spektakel natuurlijk ook heel aantrekkelijk voor de kleinere filmfan.

Beautiful Disaster

Beautiful Disaster is een romantische komedie met een vleugje drama.

Abby Abernathy (Virginia Gardner) wil een nieuwe start maken en haar duistere verleden achter zich laten. Ze beslist om zich vanaf nu voorbeeldig te gedragen en haar zaakjes goed op orde te houden. Dat doet ze onder meer door te stoppen met roken en drinken.

Wanneer ze als eerstejaars aankomt op de universiteit in Sacramento, worden haar goede bedoelingen al snel op de proef gesteld wanneer ze in een underground vechtclub kennis maakt met Travis Maddox (Dylan Sprouse), ook wel bekend als Mr. Onenightstand. Travis een populaire bad boy en de ultieme charmeur die alle vrouwen op de campus om zijn vinger weet te winden. Maar Abby die geen interesse toont, fascineert hem eindeloos.

Wanneer Abby een weddenschap verliest, en ze een maand lang bij Travis moet wonen, leren ze elkaar, ondanks meerdere ruzies, langzaam beter kennen en appreciëren. Ze groeien als mensen en als koppel, maar hun relatie wordt nog steeds bedreigd door Abby’s geheimen en Travis’ verleden. Uiteindelijk moeten ze beslissen of ze hun liefde voor elkaar laten winnen, of dat ze elk hun eigen weg gaan.

The Son

Na het succesvolle ‘The Father‘ brengt scenarioschrijver en regisseur Florian Zeller het familiedrama ‘The Son’.

Een aantal jaar na de scheiding van zijn ouders voelt de sombere 17-jarige Nicholas (Zen McGrath) zich niet langer thuis bij zijn moeder Kate (Laura Dern). Zijn vader Peter (Hugh Jackman), een succesvolle New Yorkse advocaat, en diens nieuwe partner Beth (Vanessa Kirby) leven samen met hun babyzoontje ondertussen een vredevol leven. Dat wordt drastisch door elkaar geschud wanneer Kate aan haar ex laat weten dat hun rebelse tienerzoon Nicholas wil intrekken bij zijn vader.

Met ietwat tegenzin stemt Beth in met Peters plan om het leven van zijn in zichzelf teruggetrokken zoon opnieuw op de rails te krijgen. Peter doet er alles aan om een betere vader te zijn voor zijn zoon dan zijn eigen vader (Anthony Hopkins) voor hem is geweest. Ondanks alle goedbedoelde zorgen lijkt Peter er maar niet in te slagen om de depressieve gevoelens van Nicholas te verdrijven. Er zit niks anders op om professionele hulp in te roepen. De vraag is of dat voldoende is om Nicholas weer van het leven te laten genieten.

The Son, die zich afspeelt vanuit het perspectief van Peter, haalt gevoelige thema’s zoals ouderschap, depressie en identiteit aan. Het is een meeslepende film die je laat nadenken over de fragiele aard van de werkelijkheid.

Trois Couleurs

Bijna dertig jaar na de dood van de Poolse regisseur Krzysztof Kieslowski, zijn enkele van zijn bekendste meesterwerken gedigitaliseerd vanaf het originele gerestaureerde negatief. Deze blu-ray boxset bevat de 4 films Trois Couleurs: Bleu, Blanc, Rouge en La Double Vie De Véronique.

Trois Couleurs is een trilogie genoemd naar de kleuren van de Franse vlag waarbij elke kleur is gebaseerd op de beginselen van de Franse revolutie: liberté, égalité, fraternité.

In Trois Couleurs: Bleu worstelt een vrouw met het vinden van een manier om haar leven te leiden na de dood van haar man en kind. In Trois Couleurs: Blanc beraamt een Poolse immigrant een plan om wraak te nemen op zijn Franse vrouw nadat ze de scheiding heeft aangevraagd. Trois Couleurs: Rouge handelt over een fotomodel die ontdekt dat een gepensioneerde rechter maar al te graag de privacy van mensen schendt.

La Double Vie De Véronique vertelt twee parallelle verhalen over twee identieke vrouwen. De ene woont in Polen, de andere in Frankrijk. Ze kennen elkaar niet, maar hun levens zijn toch diepgaand met elkaar verbonden.

Tchaikovsky’s Wife


De film Tchaikovsky’s Wife vertelt het verhaal van de gecompliceerde relatie tussen de beroemde Russische componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski en zijn vrouw Antonina Miliukova.

Antonina (Alyona Mikhailova) is een mooie en intelligente Russische vrouw uit een welgestelde familie. Ze is een groot bewonderaar van Tsjaikovski’s muziek en raakt al snel hopeloos verliefd op hem. Kost wat kost wil ze met hem trouwen. Daarvoor gaat ze ver, zelfs tot het volgen van een muziekopleiding aan het conservatorium waar ook Tsjaikovski les geeft. Ook al toont Tsjaikovski geen enkele interesse in Antonina, toch stemt hij in met een huwelijk om een einde te maken aan de geruchten die over hem de ronde doen en die zijn reputatie bedreigen. Naast een dekmantel voor zijn homoseksualiteit betekent het huwelijk ook een oplossing voor zijn geldproblemen.

Het huwelijk is vanaf het begin gedoemd om te mislukken. Antonina is obsessief verliefd op Tsjaikovski en kan zijn afwijzing maar moeilijk accepteren. Tsjaikovski is gefrustreerd en voelt zich gevangen in het huwelijk. Hij begint te drinken en zijn gezondheid gaat achteruit.

Vrij snel geeft Tsjaikovski zijn vrouw de schuld van zijn tegenslagen en depressies en probeert op brute wijze van haar af te komen. Verteerd door haar gevoelens voor hem en door zijn vernederingen, wordt Antonina tot waanzin gedreven.

De film Tchaikovsky’s Wife is een aangrijpend portret van een tragische liefdesgeschiedenis en tevens een kritische blik op de Russische samenleving van de 19de eeuw.

Lees ook: B&B Hotel Mechelen, heerlijk overnachten in de stad van Maneblussers

Volg ons op sociale media of contacteer ons