Liefhebber van film, muziek, taal of kunstobjecten? Er schuilt een kunstkenner in elk van ons!

Liefhebber van film, muziek, taal of kunstobjecten? Er schuilt een kunstkenner in elk van ons!

15 januari 2022 0 Door Deugenieten

Of je nu filmliefhebber bent, graag naar klassieke muziek luistert, met bewondering kan kijken naar een kunstobject of graag bezig bent met taal, er zit een kunstkenner in elk van ons. Met deze boeken valt er alvast heel wat boeiends te ontdekken over vier verschillende vormen van kunst.

Verboden Beelden

In theorie heeft België altijd een van de meest vrije filmkeuringssystemen ter wereld gekend. In films voor volwassenen (16+) kon zowat alles. Enkel films die voor kinderen bedoeld waren, moesten gekeurd en geschikt bevonden worden. In de praktijk liep het echter helemaal anders.

Vanaf 1921 vroeg en kreeg de Belgische filmkeuringscommissie talloze verminkingen van films die nu vaak als klassiekers worden gezien. Bovendien werden films ook aangepast door andere instanties en wetten. Lange tijd was de Katholieke filmkeuring bijvoorbeeld een machtig instituut. Tot in de jaren 1990 werden er dan ook hele scènes uit films geknipt, voor ze in de zalen kwamen. Distributeurs deden er immers alles aan om hun films KT, Kinderen Toegelaten, te krijgen.

Voor het eerst wordt de geschiedenis van die ‘Verboden Beelden‘ in kaart gebracht. Het resultaat is niet alleen een boeiend overzicht van wat Belgen niet te zien kregen, het is vooral een heerlijk leesbare schets van veranderende zeden en normen.

Expeditie Kunst

We durven met z’n allen al eens een museum bezoeken of een boek lezen over kunst, maar de drempel naar effectief kunst kopen blijft voor velen toch hoog. Kunst heeft nog altijd, ten onrechte, het imago onbetaalbaar te zijn. En volgens sommigen moet je eerst jaren kunstgeschiedenis gestudeerd hebben om een mening te mogen hebben. Maar het mag dan complex lijken, iedereen kan kunst leren waarderen.

Sofie Van de Velde is een Belgisch kunstkenner. Ze groeide als kind op tussen kunstwerken en verzamelt nu vanuit het hart zowel werk van beginnende als van gerenommeerde kunstenaars. Bij het grote publiek werd ze bekend als expert in het tv-programma ‘Stukken van Mensen’.

In ‘Expeditie Kunst‘ neemt Sofie neemt ons mee achter de schermen van haar galerij, naar het kunstenaarsatelier en naar grote verzamelaars. Vanuit haar eigen huis leert ze op een speelse manier hoe iedereen een eigen kunstverzameling kan starten. En daar heb je verrassend genoeg geen groot kapitaal voor nodig. Haar praktische tips, do’s en don’ts helpen elkeen een heel eind op weg. Alles draait om liefde, goesting en het lef om je eigen keuzes te maken.

De luisteraar

Hou jij ook wel van een vleugje klassieke muziek? En vraag je je soms af hoe componisten tot zo’n meesterwerk komen?

Yves Knockaert geeft in ‘De luisteraar‘ een antwoord op de vragen die de muziekliefhebber zich het vaakst stelt. Mag Bach op piano worden gepseeld? Waarom speelt iemand een stuk sneller dan een ander? Wat doet een dirigent eigenlijk en kan het orkest ook zonder? Waar haalt een componist zijn inspiratie? Wat is abstracte muziek? Andere topics die in dit boek aan bod komen zijn onder meer religie en kosmos, getal en wiskunde, taal en emotie. Aan de hand van het luisteren zelf verklaart Yves Knockaert ook muzikale begrippen zoals eenstemmigheid en meerstemmigheid, modaliteit en tonaliteit, en harmonie en polyfonie.

‘De luisteraar’ is geen theorieboek en ook geen didactisch leerboek. Het is een leesboek over de wereld van musici, componisten, uitvoerders en vooral luisteraars. Elk onderwerp krijgt een eigen hoofdstuk dat afzonderlijk gelezen kan worden. ‘De luisteraar’ is geschreven voor wie klassieke muziek wil leren kennen maar ook voor wie graag klassiek hoort en nog meer te weten wil komen.

Taalwetten maken en vinden

Hoe en wanneer is de Nederlandse standaardtaal eigenlijk ontstaan?

Nicoline van der Sijs is verbonden aan het Instituut voor de Nederlandse Taal en hoogleraar Historische taalkunde van het Nederlands. In ‘Taalwetten maken en vinden‘ laat ze zien hoe taalgeleerden in de zestiende en zeventiende eeuw discussieerden over de vraag hoe de ideale standaardtaal eruit diende te zien en hoe ze de taalnormen en -regels voor het Standaardnederlands vaststelden. Uit verschillende varianten verhieven ze één bepaalde vorm tot standaardtaal. Soms introduceerden ze een nieuw, geknutseld onderscheid, zoals tussen hen en hun of tussen waaronder en onder wie. In dit boek wordt duidelijk dat de vorming van een standaardtaal mensenwerk is.

Nicoline van der Sijs schenkt ook aandacht aan de inbreng van de verschillende Nederlandse dialecten en het Duits in het Standaardnederlands. Ook recente ontwikkelingen, zoals verschillen tussen de standaardtaal in Nederland en Nederlandstalig België, komen aan bod.

Lees ook: Let’s go digital: 4 boeken die je wegwijs maken in de wereld van sociale media en e-commerce

Volg ons op sociale media of contacteer ons