Kunst en design op de boekenplank van Deugenieten

Kunst en design op de boekenplank van Deugenieten

2 mei 2024 0 Door Deugenieten

Heel wat nieuwe boeiende boeken rond kunst en design vonden een plaatsje op onze boekenplank. Ze snijden een voor een interessante onderwerpen aan, zoals het creëren van een stijlvolle werkplek thuis. De nieuwsgierigen onder ons wordt een blik gegund in de statige woningen en moderne appartementen in Knokke Le Zoute. We nemen ook een duik in het verleden, en kijken met een Barbieroze bril naar de kleurrijke jaren ’90. Maar is het kunst? Dat blijft de vraag! Veel leespleizer!

Knokke Le Zoute Interiors

In Knokke Le Zoute Interiors – Living by the sea neem je een kijkje in de mooiste interieurs van de huizen en villa’s in het meest flamboyante deel van de kuststad. Kunst- en designliefhebbers uit Knokke Le Zoute geven er een exclusieve kijk op hun droomverblijven.

Deze inspirerende interieurs vertellen verhalen van langdurige zoektochten naar het perfecte kunstwerk tot onverwachte ontdekkingen die een thuis harmonieus doen samenvloeien. De verschillende eigenaren ervaren Knokke elk op hun eigen manier, maar één element verbindt hen: ze vinden allemaal hun toevlucht in een weergaloze locatie aan de kust. Soms verborgen achter een tijdloze gevel, dan weer gehuld in gedurfd architecturaal vakmanschap.

Naast een kijkje in de vele adembenemende interieurs is het imposante boek ook een inspiratiebron voor wie zelf aan de slag wil met zijn interieur. Knokke Le Zoute Interiors – Living by the sea is het ideale salontafelboek en bovendien een perfect cadeau-idee. Je kan het boek hier online bestellen.

De jaren ’90

Lavalampen, Tamagotchi en Game Boy, ze behoren allemaal tot de befaamde jaren ’90. Het zijn maar enkele van de vele typische dingen uit de populaire nineties. Of zoals de periode in het boek De jaren ’90 wordt gedefinieerd: als het tijdperk tussen de val van de Berlijnse muur in 1989 en de aanslagen op de Twin Towers in de VS in 2001.

Het is ook het tijdperk waarin meidengroepen en boy bands furore maakten, de ene helft van de jeugd met Buffaloschoenen rondliep en de andere helft met Dr. Martens. En we keken met zijn allen naar Friends. Het waren ook de jaren waarin het internet en de mobiele telefoon onze communicatie en blik op de wereld finaal veranderden.

Met dit boek duik je ook in jaren ’90-thema’s zoals koopgedrag, technologische veranderingen en beeldcultuur. Tal van foto’s, affiches, reclames en objecten van toen nemen je mee op een ’trip down memory lane’. Maar het boek De jaren ’90 is meer dan alleen maar een nostalgische trip. Door een veelzijdig beeld te schetsen van de jaren 1990, beleef je zowel momenten van herkenning als verwondering. Zin in een reis terug in de tijd? Je kan De jaren ’90 hier online bestellen.

The Perfect Home Office

Wie op zoek is naar inspirerende designideeën om zijn eigen thuiskantoor te creëren vindt in The Perfect Home Office ongetwijfeld zijn gading. Lifestylejournalist An Bogaerts onderzoekt de nieuwste trends om je te helpen thuis een eigen werkplek te maken. Aan de hand van meer dan 150 voorbeelden en praktische tips helpt het boek je een tijdloos kantoor in je eigen huis te ontwerpen.

Het Engelstalige boek bevat een schat aan sprekende foto’s en ontwerpideeën van thuiskantoren over de hele wereld, samen met praktische richtlijnen en de nieuwste trends. Er wordt een verscheidenheid aan ontwerpen en stijlen – van Londen tot Tokio, van landelijke stijl tot industrieel – geïntroduceerd die je kunnen inspireren om van je thuiskantoor meer te maken dan alleen een plek om te werken.

Van kleine kantoren tot panoramische werkplekken, van rommelig kantoor tot glamoureus kantoor, elk type werker ontdekt er de werkplek die het best bij hem past.

The Perfect Home Office laat de vele opties zien bij het ontwerpen van een thuiskantoor. Wil je zelf een fijne werkplek bij je thuis creëren, dan vind je gegarandeerd een passend ontwerp in The perfect home office. Je kan het boek hier online bestellen.

Do you speak Barbie?

Al 65 jaar kleurt Barbie ieders jeugd roze. En dankzij de swingende succesfilm met Margot Robbie en Ryan Gosling kregen we een kijkje in Barbieland. Maar hoeveel weten we nu eigenlijk echt over deze veelbesproken pop en haar al dan niet stereotiepe universum? Welke impact heeft Barbie op de mode, architectuur en popcultuur? Is Barbie een inclusief en feministisch icoon, of net het boegbeeld van ongebreideld consumentisme? Wat is ‘Barbieroze’? En heeft Paris Hilton ‘Barbiecore’ uitgevonden?

In Do you speak Barbie? graaft filmjournalist Robin Broos graaft zich een weg door de bewogen geschiedenis achter het Barbie-imperium. Hij doorspit de archieven, interviewt experts en critici en verzamelt bijzonder fanmateriaal. Van de eerste hersenspinsels van uitvindster Ruth tot het Mattel-merk vandaag, van de vintage looks uit de jaren ’50 tot de moderne TikTok-hypes.

Het resultaat is een uniek boek vol leuke weetjes, spraakmakende feiten, lijstjes, anekdotes en illustraties uit 65 jaar Barbie.

Do you speak Barbie? is een boeiende weergave van alle Barbie gerelateerde plaatsen, mensen, films, liedjes in woord en beeld. Je kan het boek hier online bestellen.

Maar is het kunst?

In Maar is het kunst? vertelt kunsthistoricus Cathelijne Blok over de spannendste hedendaagse kunstvormen. Van fotografie tot performance en van installaties tot digital art. Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken komen aan bod.

Blok laat ons op een andere manier naar kunstwerken en kunstdisciplines kijken. Ze geeft ons heel wat informatie mee rond verborgen parels in bekende musea en ook welke galeries en kunstbeurzen in binnen- en buitenland de moeite zijn om een bezoek te brengen.

Kunsthistoricus en journalist Cathelijne Blok, voorvechtster van inclusiviteit, empowerment en feminisme in de kunst, en graag geziene gast in de media over onderwerpen uit de hedendaagse kunst, gidst je met de voor haar kenmerkende bevlogenheid langs verschillende kunstdisciplines en moedigt je vooral aan er zelf op uit te trekken en zo op ontdekking te gaan.

Je kan Maar is het Kunst? hier online bestellen.

Lees ook: Reisideeën op de boekenplank van Deugenieten

Volg ons op sociale media of contacteer ons