Iedereen is super! Lego viert diversiteit in alle kleuren van de regenboog

Iedereen is super! Lego viert diversiteit in alle kleuren van de regenboog

28 mei 2021 0 Door Deugenieten

Juni is Pride Month en daarom lanceert Lego een eerbetoon aan positiviteit en vriendelijkheid. De unieke ‘Iedereen is super’-set is speciaal ontworpen om de diversiteit in onze samenleving te vieren.

Matthew Ashton, Vice President Design bij Lego, ontwierp het ‘Iedereen is super’-model. Bij het ontwerpen van deze unieke set ging Matthew uit van zijn gevoel dat we, als samenleving, meer zouden kunnen doen om elkaar te steunen en onze verschillen te waarderen. Hij wou met zijn ontwerp dan ook een echt statement over liefde en inclusiviteit maken.

Bij het ontwerpen van de veelkleurige set liet Matthew zich inspireren door de iconische regenboogvlag die wordt gebruikt als symbool van liefde en acceptatie door de LGBTQIA+-gemeenschap.

Matthew groeide op in de jaren 80 en het was al vroeg duidelijk dat hij homosexueel was. Maar in die jaren hing er nog veel negativiteit rond homo zijn. De wereld zat middenin de aidscrisis. Het was een periode die voor veel opgroeiende homo’s ongelooflijk angstaanjagend en eng was. Omdat Matthew een nogal vrouwelijke jongen was, vertelden verschillende volwassenen in zijn omgeving hem voortdurend waar hij wel en niet mee moest spelen, dat hij zich als een ‘echte jongen’ moest gedragen en dat hij harder moest worden.

Zelf zegt Matthew hierover: “Ik werd ervan weerhouden de dingen te doen die voor mij het natuurlijkst waren. Ik denk dat veel van de volwassenen om me heen dit deden om me te beschermen tegen pesterijen, maar ik kon het eigenlijk met alle kinderen op school goed vinden. Dat alles heeft op vele manieren een impact op mij gehad; het was echt vermoeiend en ik verloor er heel wat zelfvertrouwen door.” 

Voor Matthew was het belangrijk om deze set met de erg belangrijke boodschap erachter te kunnen uitbrengen: “Door kleine stapjes te nemen, door producten als ‘Iedereen is super’ te maken en door de LGBTQIA+-gemeenschap te vertegenwoordigen, denk ik dat we iedereen kunnen tonen dat dingen mettertijd beter worden en dat er een plaats is voor iedereen.”

Uit de kast

Voor veel leden van de LGBTQIA+-gemeenschap is uitkomen voor hun geaardheid een periode waarin ze zich erg eenzaam kunnen voelen. Velen zijn enorm onzeker over wat de toekomst zal brengen eens ze die stap hebben gezet. Voor sommigen is het nu makkelijker dan vroeger, maar er zijn nog steeds veel problemen voor mensen die uit de kast komen. Het blijft nog steeds vaak een heel beangstigend proces. Het is immers bang afwachten hoe vrienden en familie zullen reageren en wat de eventuele gevolgen zullen zijn.

Voor Matthew zou de ‘Iedereen is super’-set tijdens zijn coming out een grote hulp geweest zijn: “Als ik op dat moment in mijn leven deze set van iemand had gekregen, zou het een hele opluchting geweest zijn te weten dat iemand achter me stond. Te weten dat er iemand was die zei: “Ik hou van je en ik geloof in je. Ik zal er altijd voor je zijn.”

De set is in zekere zin dan ook niet alleen bestemd voor de LGBTQIA+-gemeenschap, maar ook voor iedereen die de gemeenschap steunt; zowel ouders, broers en zussen, vrienden, schoolgenoten, collega’s, …

Matthew was een van de gelukkigen die uit de kast kon komen en mensen had die hem steunden. Maar er zijn er zoveel die te maken krijgen met discriminatie, haat of geweld. Met deze set kan je iedereen die het nodig heeft wat liefde en steun geven.

Alle kleuren van de regenboog

De ‘Iedereen is super’-set is gedurfd en tegelijk eenvoudig. Hij vertelt een belangrijke boodschap, maar is ook leuk, speels en eigenzinnig. De set bevat 11 monochrome minifiguren met elk hun eigen kapsel en regenboogkleur.

Naast de traditionele regenboogkleuren zijn ook de kleuren zwart en bruin aanwezig. Hiermee wil Lego de brede diversiteit van iedereen binnen de LGBTQIA+-gemeenschap weergeven. Daarnaast hebben de ontwerpers lichtblauw, wit en roze toegevoegd om ook de transgemeenschap te ondersteunen en te omhelzen. De paarse dragqueen werd uitdrukkelijk toegevoegd als een duidelijke knipoog naar deze fantastische kant van de LGBTQIA+-gemeenschap.

Je kan de ‘Iedereen is super’-set kopen in de Lego Stores en online op lego.com.

Lees ook: “I’ll be there for you”: Lego brengt nieuwe ‘Friends’-set uit

Volg ons op sociale media of contacteer ons