Festival Musical de Namur opent met herontdekte opera van Philippe d’Orléans

Festival Musical de Namur opent met herontdekte opera van Philippe d’Orléans

3 juli 2023 0 Door Deugenieten

Van 30 juni tot en met 16 juli gaat in de Naamse provinciehoofdstad voor de 59ste keer het Festival Musical de Namur door. Het festival staat hoofdzakelijk bekend om zijn oude muziek en barokmuziek en spreekt met zijn programmatie muziekliefhebbers van alle leeftijden aan.

Fotocredits: Bastien Lansbergen / Festival Musical de Namur

Wanneer het Festival Musical de Namur van start gaat, weet je dat de zomer echt begonnen is. Het festival vindt namelijk steeds plaats aan het begin van de zomer en is dan ook een ideale start om je vakantie in te zetten. Tijdens het twee weken durende festival kan je heel wat muzikale ontdekkingen doen uit de oude muziek en barokmuziek, met af en toe enkele uitstapjes naar andere periodes en genres zoals jazz, tango of zelfs wereldmuziek.

Het programma van Festival Musical de Namur wordt samengesteld in nauwe samenwerking met CAV&MA, le Centre d’Art Vocal et de Musique Ancienne, met speciale aandacht voor de ensembles die er in residentie zijn: Namur Chamber Coir, Millenium Orchestra en zijn artistiek leider Leonardo García Alarcón. De concerten gaan traditioneel door in het uitzonderlijke kader van de Saint-Loupkerk van Namen en sinds twee jaar ook in de gloednieuwe Namur Concert Hall in de Grand Manège. Dankzij zijn wonderbaarlijke akoestiek zorgt deze nieuwe zaal voor een muzikale beleving van de bovenste plank.

Festivalopening met wereldpremière

Afgelopen vrijdag ging de 59ste editie van het Festival Musical de Namur 2023 van start met een première van jewelste. Na meer dan 200 jaar werd de barokopera ‘La Jérusalem délivrée’ van hertog Philippe d’Orléans opgevoerd. Jawel, de Regent van Frankrijk was ook een begenadigd componist. ‘La Jérusalem délivrée ou La Suite d’Armide‘ is een lyrische tragedie die bestaat uit een proloog en vijf bedrijven, gecomponeerd door Philippe d’Orléans aan het begin van de 18de eeuw. Het werk is een muzikale compositie die geïnspireerd is op het epische gedicht ‘La Gerusalemme liberata,’ geschreven door de Italiaanse dichter Torquato Tasso in de late 16de eeuw. Het gedicht is een belangrijk werk binnen de literatuur en diende al eerder als bron voor componisten als Lully en Campra. De hertog van Orléans nam het verhaal over de ridderlijke helden Renaud en Armide, en Tancrère en Herminie terug op en componeerde zo zijn tweede opera. In 1712 ging de lyrische tragedie in première in de Galerie de Cerfs in het Château de Fontainebleau.

Fotocredits: Bastien Lansbergen / Festival Musical de Namur

‘La Jérusalem délivrée ou La Suite d’Armide’ is een grootschalig muzikaal werk dat beschouwd wordt als de belangrijkste compositie van Philippe d’Orléans. Bedoeld als een omvangrijk oratorium weerspiegelt de muziek de dramatische gebeurtenissen en emoties in het verhaal. Het is de atypische stijl en orkestratie van het werk die de dirigent Leonardo García Alarcón aanspraken en die een bijzondere uitdaging vormden om dit werk voor het eerst in meer dan twee eeuwen op te voeren. Hij leidde het Chœur de Chambre de Namur en Cappella Mediterranea door deze kundige mix van Italiaanse verleiding en Franse structuur. Tegelijkertijd slaagde hij erin de Franse barokmuziek, met zijn kenmerkende elegante melodieën, rijke harmonieën en dramatische koren en aria’s, alsook de personages en scènes uit het epische gedicht tot leven te brengen. Met zijn adembenemende uitvoering van ‘La Suite d’Armide’ wist de chef-dirigent het talrijk aanwezige publiek aan te spreken. Van een memorabele wereldpremière gesproken!

Fotocredits: Bastien Lansbergen / Festival Musical de Namur

Nog tot en met 16 juli staat er heel wat vocale en oude muziek op het programma met onder meer oratoria van Händel en Bach, sacrale muziek uit Engeland en Italiaanse madrigalen voor en door vrouwen. Het festival kleurt ook buiten de lijntjes met een jazzavond ter ere van Django Reinhardt, De Toverfluit van Mozart en een operette van Offenbach. Naast de podiumkunsten in de gloednieuwe Namur Concert Hall blijft de Saint-Loupkerk met zijn intieme concerten het kloppende hart van het festival.

Het Festival Musical de Namur is een viering van muziek, en tevens een ideale reden om de prachtige stad Namen zelf te bezoeken. De historische gebouwen, charmante straten en bruisende sfeer van de stad dragen bij aan de unieke ambiance van het festival. Naast de talrijke concerten kan je ook genieten van de lokale gerechten, winkelen in de boetieks en de rijke cultuur en geschiedenis van Namen en omgevende regio ontdekken.

Meer info over het festival, de programmatie en tickets kan je vinden op de website van Festival Musical de Namur of per telefoon op 081 24 70 60.

Lees ook: Classissimo brengt klassieke wereldtoppers naar het Koninklijk Parktheater

Volg ons op sociale media of contacteer ons